Objektivita ČT, vztah Čechů k Rusku a EU, podpora Zemana... Břitká slova televizní legendy Oty Černého

13.07.2016 17:55

ROZHOVOR „Ano, je to hodně zlé. Mladá fronta Dnes je zcela v zajetí majitele. Především šéfredaktor svým rafinovaným způsobem nedělá novinařinu, ale PR manažera majiteli. Beru tenhle deník léta, ale současná úroveň je zoufalá," stěžuje si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dlouholetý novinář Ota Černý, který je divákům České televize znám hlavně z debatního pořadu Co týden dal. V rozhovoru totiž Černý odpovídal na dotazy týkající se stavu českých médií v Česku.

Objektivita ČT, vztah Čechů k Rusku a EU, podpora Zemana... Břitká slova televizní legendy Oty Černého
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Ota Černý

Když bychom se „prázdninově“ zamysleli nad stavem tištěných médií v ČR: Tabulky signalizují propad nákladu a mediální teoretici naříkají nad tím, jak si média parcelují oligarchové. Je to vskutku tak zlé? Co o tom soudíte?

Ano, je to hodně zlé. Mladá fronta Dnes je zcela v zajetí majitele. Především šéfredaktor svým rafinovaným způsobem nedělá novinařinu, ale PR manažera majiteli. Beru tenhle deník léta, ale současná úroveň je zoufalá! I když se mi to nelíbí, tak deník Právo je skutečně jediný nezávislý deník u nás. A kvalitní!

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Jak si na tom stojí podle vašeho soudu soukromé televize, například často propíraná TV Prima? Jak kvalitní zpravodajství a publicistiku nabízejí kupříkladu ve srovnání s Českou televizí?

Co vysílá PRIMA, nevím! Česká televize je jako už léta objektivní. Také proto, že ji nadávají všechny strany, že je neobjektivní!

Mediální odborníci, kteří publikují na našem serveru ParlamentníListy.cz, hořekují poměrně často nad zpravodajstvím České televize, které je podle jejich soudu jednostranné a co se týče informování veřejnosti ohledně imigrantů anebo Brexitu, tak to je prý doslova tristní. Co si o tom myslíte?

Samozřejmě s tím nesouhlasím. Možná by bylo dobré, kdyby mediální odborníci dávali konkrétní příklady o jednostrannosti, aby bylo o čem diskutovat. I to je obraz dnešní doby - plácání bez jasných argumentů!

Ředitel Českého rozhlasu René Zavoral vyhlásil ,,konec aktivistické žurnalistice". Co to ale je ta aktivistická žurnalistika a kde se s ní v českých médiích setkáváme? Pokud jde o Český rozhlas, kde by měl Zavoral s ,,očistou“ začít?

Nevím, pan Zavoral si jistě poradí. Abych já radil, tak bych musel Radiožurnál poslouchat celé dny. Co slyším, se mi nezdá nijak moc volající po očistě.

Jak kvalitní produkt na českém trhu nabízejí takzvaná alternativní média, zejména internet? Nejsou to leckdy jen nadšenecké projekty, které například ve věci Ruska, Číny, či uprchlické krize anebo krize v EU mohou šlapat vedle?

Jak která! Vzhledem k tomu, že všechna bojují o čtenáře, je asi logické, že jsou některá povrchní a laciná. Je jich tolik, že se to nedá kvalifikovaně soudit.

Jak se dle vás vyrovnává český novinář s tím, že český člověk nemá rád Evropskou unii, nechce uprchlíky, odmítá politickou korektnost, leckdy nesdílí odmítavý postoj vůči Rusku a dokonce si i dovoluje podporovat prezidenta republiky? Existuje příkop mezi českým žurnalistou a českým mediálním konzumentem?

Vaše otázka je - jak máte ve zvyku - z dílny VUMLU! Nevím, že by český člověk neměl rád EU, že by odmítal politickou korektnost. Naopak si myslím, že český občan je vůči Rusku správně ostražitý. S uprchlíky to je složitější, ale generalizovat českého občana jako nepřítele uprchlíků - nevím... Stejné to je s podporou prezidenta, ani ta není stoprocentní. Příkop určitě neexistuje, naopak pestrá nabídka dává prostor výběru. A to není příkop!

Mimochodem, co nová generace novinářů? Jak a kým je vychovávána, jak je vybavena do dnešní doby? Je schopna překlenout onen příkop, nebo ho bude spíše prohlubovat?

Říci obecně soud o výchově novinářů neumím. A pak - novinář nemá být vychováván - vzdělaný novinář se „vychová“ sám. Výchova rovná se, že se stane svébytným originálem s vlastní hlavou a rozumem. O nesmyslnosti příkopu už jsem psal.

Václav Moravec, Alexandr Mitrofanov, Jaroslav Plesl, Jan Pokorný, Josef Klíma, Sabina Slonková... Vezměme namátkou některé české novinářské osobnosti, jmenované i nejmenované, a podívejme se na jejich autorskou činnost či jejich způsob řízení redakcí. Kdo vyniká? Kdo stagnuje?

Zařadit Jaroslava Plesla mezi ostatní skutečné novináře je jejich urážkou! Ostatní jména jsou zárukou nestranné práce, jsou to novináři, autority. Definovat novinářskou stagnaci neumím - vámi jmenovaní to určitě nejsou. Ani Plesl ne, ten nestagnuje, ten je nastavený jinak a pevně.

Nelze se nezastavit u Andreje Babiše. Jak zdatný majitel médií to je? Když nahlédnete do jeho novin a posloucháte jeho rádio, zachycujete známky politického zneužívání jeho médií?

Andrej Babiš je všeobecně hodně zdatný. To, že jeho noviny, rádio používají politického zneužití, je jasné. Ale to není vina Andreje Babiše, to je vina těch, kteří to píší do novin a říkají do rádia.

Až se budeme bavit o českých médiích na konci příštího roku... Co lze očekávat za změny a za vývoj?

Protože media mají odrážet a komentovat skutečnost, počkejme si, jaká bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…