Od Macrona je vyhrožování hloupé. Britové jsou hrdý národ. Politolog Trávníček nastínil, jak se protáhne brexit

21.03.2019 19:15

ROZHOVOR „Jestli v rozhádaném parlamentu existuje na něčem konsenzus, pak je to odpor k brexitu bez dohody,“ říká politolog a znalec britské politiky Matěj Trávníček. Připomíná rovněž výpočty ekonomů, podle kterých by ČR v případě brexitu bez dohody přišla o 0,9 % HDP. Taktiku Emmanuela Macrona s případným vetem britské žádosti o odklad vystoupení z EU považuje Trávníček za hloupou. „Těžko budou Angličané skákat, jak Francouz píská,“ pokračuje politolog s poukazem na fakt, že Britové jsou hrdý národ, a přidává pravděpodobné rozuzlení brexitové ságy. Mnohé nepotěší.

Od Macrona je vyhrožování hloupé. Britové jsou hrdý národ. Politolog Trávníček nastínil, jak se protáhne brexit
Foto: Repro Facebook
Popisek: Politolog Matěj Trávníček

Britská premiérka Theresa Mayová požádala EU o odklad brexitu do 30. června. Podle ní o delší odklad žádat nelze. Jaký signál vysílá těm Britům, kteří si odchod z EU přáli?

Ty, kteří by nejradši odešli i bez dohody, tím jistě nepotěšila. Ti, kteří chtějí odejít s dohodou a stále doufají, že je taková dohoda možná, patrně chápou odklad jako nutnost.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Nebylo by v tomto okamžiku jednodušší a méně bolestivou cestou vystoupení bez dohody?

Možná by to bylo méně bolestivé, ale asi to nikdy nezjistíme, protože si to v zásadě přejí jen členové European Research Group, tedy hardcore euroskeptického křídla konzervativní strany. Naproti tomu jestli v rozhádaném parlamentu existuje na něčem konsenzus, pak je to odpor k brexitu bez dohody.

Jaké důsledky by měl tvrdý brexit pro Českou republiku, například po ekonomické stránce?

Například studie Mezinárodního měnového fondu hovoří o tom, že v případě brexitu bez dohody by česká ekonomika zaznamenala propad okolo 0,9 % HDP. Na negativních ekonomických dopadech na českou ekonomiku se v tomto ekonomové i nejrůznější instituce shodují. Je ale pochopitelné, že zvláště v Británii podobným předpovědím část lidí nevěří, protože už před referendem o brexitu se malovaly katastrofické scénáře, když budou voliči volit pro brexit, a prakticky žádné z nich se reálně nevyplnily.

Zbylých sedmadvacet zemí musí s britskou žádostí o odklad vyslovit jednomyslný souhlas. Je podle vás možné, že některý ze států britskou žádost zablokuje?

Tím už začal vyhrožovat francouzský prezident Emmanuel Macron. Myslím, že je to z jeho strany hloupá taktika. Pokud jeho jednání nevedou čistě emoce a touha říct Britům „Chtěli jste jít, tak běžte“, pak se tím snaží dotlačit parlament ke schválení dohody sjednané britskou premiérkou. Je to hloupé, předně proto, že to přichází od něj. Britové jsou totiž hrdý národ. A jejich historie je naplněna střety s Francií. To máte dvě stoleté války a slavná vítězství v bitvách jako u Kresčaku, Agincourtu nebo i u Waterloo či Trafalgaru. Ostatně jedno z hlavních londýnských náměstí je právě to Trafalgarské a vévodí mu socha admirála Horatia Nelsona. Je to zkrátka velká část jejich národního příběhu, na kterém stojí jejich identita. Těžko proto budou Angličané skákat, jak Francouz píská. Navíc, byl to právě francouzský prezident Charles de Gaulle, kdo hned dvakrát, v letech 1963 a 1967, vetoval britskou přihlášku do Evropského hospodářského společenství. Macronův krok tak může vyvolávat i tyto historické reminiscence.

Někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček předestřel teorii, podle které Mayová žádá o krátké oddálení jen proto, aby tento návrh byl Unií odmítnut, načež by musel být vyjednán mnohem delší odklad. To by pro britského voliče mohlo být mnohem hůře stravitelné. Souhlasíte s tím, že taková varianta reálně hrozí? A jak dlouho lze vlastně brexit odkládat?

Pokud se něco zásadního nezmění, tak ten dlouhý odklad nastane. Jednoduše proto, že v současném parlamentu chybí vůle ke schválení dohody dojednané premiérkou Mayovou, na straně EU chybí vůle dohodu změnit a brexit bez dohody nikdo nechce. Jistě, Francouzi můžou odklad vetovat, ale to pořád nebrání Británii jednostranně deaktivovat čl. 50 Lisabonské smlouvy, tím brexit zastavit a zkoušet dále jednat. Co se termínu týče, teoreticky je možné takto brexit odkládat do nekonečna.

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí

Naplňují se tedy černé scénáře těch, kteří prorokovali britskému odchodu z EU neúspěch? Je možné, že Británie nakonec v Unii setrvá?

Možné to je. Nicméně neřekl bych, že se tím naplňují tya proroctví o neúspěchu. Ta spíše říkala, že brexit bude pro Británii ekonomická katastrofa, což zastánci brexitu zpochybňovali a relativizovali. Pokud brexit nebude, tak se nikdy nedozvíme, kdo z nich měl pravdu.

V poslední době se velmi hlasitě hovoří o tom, že celá mise Theresy Mayové za brexit, který si navíc ona sama nepřeje, je jedním velkým fiaskem. Pokud se nakonec brexit odloží, neměla by premiérka rezignovat?

Nevím, co si premiérka přeje, nebo nepřeje. Víme však, že veřejně deklarovala, že svou stranu už nepovede do příštích voleb. Všeobecně se očekávalo, že dotáhne brexit a skončí ve funkci. Delším odkladem brexitu by vznikla nová situace, kterou by konzervativci museli nějakým způsobem vyřešit.

Kdo je na vině za chaos posledních dvou a půl roku? Je to Mayová, nebo máme hlavní příčinu hledat u někdejšího premiéra Davida Camerona, který hlasování o brexitu spustil?

Nebo je to Evropská unie? Nebo poslanci? Tohle hledání viníků je vždycky lákavé, ale nemyslím, že lze ukázat prstem na nějakého jednotlivce. Ta vzniklá situace je prostě výsledkem celé řady faktorů a drobnějších chyb na všech stranách, které se nakupily. Vezměte si Davida Camerona, ten na referendum kývl, aby uklidnil euroskeptické křídlo ve své straně. Nečekal, že ve volbách získá většinu, a počítal s tím, že referendum mu zatrhnou koaliční partneři z řad liberálních demokratů. A stejně tak nečekal, že v referendu zvítězí možnost Unii opustit. Podobně asi premiérka Mayová nečekala, že bude mít takové problémy dostat dojednanou dohodu skrze dolní sněmovnu. A pak je tu ještě někdo, o kom se nemluví, Jeremy Corbyn. Pod jeho vedením hrají opoziční labouristé v celém brexitovém představení podivnou hru, kdy se zdá, že jediné, co je zajímá, je shodit vládu, a proto prakticky odmítají vyjít Mayové vstříc. Přitom by bylo možné očekávat, že umírněnější opozice by se chovala jinak. Ostatně i proto nedávno řady labouristů opustilo osm jejich poslanců.

Je případný kolaps k brexitu vstupenkou do Downing street 10 pro Jeremyho Corbyna? A bylo by vítězství labouristického politika koncem nadějí na brexit? Proč se ještě před summitem EU o brexitu Corbyn schází se šéfem unijních vyjednavačů Michelem Barnierem?

Nejprve k té schůzce s Barnierem. Chybějící hlasy k případnému schválení dohody můžou dodat buď rebelující vládní poslanci, anebo právě opoziční labouristé. Je proto logické, že se unijní vyjednavač schází a snaží jednat se šéfem opozice. Co se Corbyna týče, tak se nezdá, že by jeho chování v posledním, dejme tomu, čtvrtroce voliči nějak zásadně oceňovali. Ve většině průzkumů stále vedou konzervativci a v otázce, kdo by byl lepší premiér, nad Corbynem Mayová vítězí rozdílem koňské délky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…