Ódéesák z regionu strhal přímou volbu: Byla to jen reality show

03.02.2013 10:44

ROZHOVOR Bát se nahlas říkat, koho jsme volili, to už tady jednou bylo. Na tom musíme v budoucnu zapracovat, tvrdí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz trutnovský starosta a občanský demokrat Ivan Adamec. Jaký bude podle něho Miloš Zeman prezidentem a proč byla volba reality show?

Ódéesák z regionu strhal přímou volbu: Byla to jen reality show
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Jak podle vás dopadly prezidentské volby?

Lidé si zvolili, koho zvolili. V druhém kole jsem neměl kandidáta a ukázaly se všechny výhody a nevýhody přímé volby. Je to větší reality show v přímém přenosu, než volba parlamentní, které jsem zastáncem. Mám obavu, abychom se postupně nedotlačili k jakémusi poloprezidentskému systému. Objevují se další možnosti přímé volby hejtmanů a podobně, ale to není dobrý nápad.

Proč myslíte, že je prezidentská volba větší reality show?

Prezident je považován za něco jiného, než je. Je to vidět z hlediska průzkumu, naštěstí náš prezident, narozdíl od parlamentu, tolik pravomocí nemá, jde spíše o symbol českého státu. Při politických dohodách rozhodují vážné věci, nikoliv popularita. Nechápal jsem třeba popularitu Fischera.

Jak celou volbu ovlivnila média?

Hodně, a je zásadní problém, že hodně jich nebylo nestranných, a to nemluvím přímo o Parlamentních listech. Podlehla tomu, že oni jsou ti, kteří mohou určovat, na čí straně stojí.

Myslíte tedy, že letošní volba ukázala, na čí straně stojí která média?

Většina médií stála na jedné straně, nebudu vyčítat fauly obou prezidentských týmů, ono to ke kampaním tak trochu patří. Strannost médií ale byla očividná.

Takže byste chtěl, aby se volba prezidenta vrátila do rukou politického vyjednávání?

To už se pravděpodobně nikdy nestane. Voleb se účastnilo 60 procent národa, zajímá ho to a volit tuto osobu v čele státu chtějí. Čím jsme vyspělejší společností, tak ti, kteří nevolí, nejvíce kritizují. Volte, to je vaše občanská výsada, právo, protože když chcete nadávat, tak musíte vědět na koho.

Jaký bude Miloš Zeman prezident?

To se ukáže. Zeman je pragmatik, přední politik a bude trošku více aktivní, než jsme na prezidenta byli zvyklí. Jaký bude, ukáže až čas.

Mnoho odpůrců mu právě tu minulost v politice vyčítá, vyčítáte mu ji také?

Já ne, já se koukám dopředu. Volba ukázala, jak ještě nemáme demokracii v krvi. Vždycky musel někdo vyhrát a někdo prohrát. Aktivity, petice, že Zeman není můj prezident, to je nerespektování většinové volby a měli bychom na tom do budoucna pracovat. V demokratické zemi platí, že politický protivník není třídní nepřítel. Měli bychom si zvyknout. Ještě jsme nedospěli k demokratickému systému, dokud volili politici, mohli jsme nadávat na ně. Teď nadáváme na své sousedy i přátele, protože volili opačně, a to vidím jako špatnou a nebezpečnou věc. Každý máme názor a je svobodné ho říkat. Bát se říkat, koho jsme volili, to už tady bylo.

Ivan Adamec (ODS) se narodil 21. března 1960 a vystudoval pedagogickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 1984 pracoval jako učitel a v roce 1990 se na osm let stal ředitelem základní školy. Do řad občanských demokratů vstoupil v roce 1994 a stal se trutnovským zastupitelem. Od roku 1998 až do současné doby je starostou Trutnova a v letech 2002  až 2010 byl senátorem. Ivan Adamec je ženatý a má dceru a syna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…