Odklon od Zemanovy politiky ČSSD zničil. Právník Koudelka sepsal návod, co musí strana pro návrat na vrchol udělat

17.01.2018 13:34

ROZHOVOR Jednodenní sjezd nemůže vyřešit všechny problémy, které ČSSD má. Ústavní právník a sociální demokrat Zdeněk Koudelka podrobně popisuje, co všechno by měla strana podniknout, aby zahájila návrat na politické výsluní. Hlavním důvodem volebního debaklu v podzimních volbách podle něho je odklon od politiky Miloše Zemana.

Odklon od Zemanovy politiky ČSSD zničil. Právník Koudelka sepsal návod, co musí strana pro návrat na vrchol udělat
Foto: VŠKE
Popisek: JUDr. Zdeněk Koudelka, PhD., rektor Vysoké školy Karla Engliše

Jste zakladatel platformy Zachraňme ČSSD. V jaké situaci je dnes sociálně demokratická strana?

Po volebním debaklu se strana vzpamatovává. Čeká se na sjezd, který může, ale nemusí být restartem strany. Jednodenní sjezd v Hradci Králové 18. 2. 2018 nemůže vše vyřešit, proto navrhujeme, aby sjezd neskončil, stal se stálým či permanentním a podle potřeby se operativně sešel znovu například za účelem změny stanov. Určitě však nadcházející sjezd bude odlišný do posledního sjezdu v Brně, který byl v režii skupinky Bohuslava Sobotky, Milana Chovance a Jana Hamáčka. Jen oni a jejich věrní získali pozice ve vedení strany. Získali moc, ale také nesou plnou odpovědnost za volební propadák.

Má sociálně demokratická idea šanci u voličů?

Vítězství Miloše Zemana v prvním kole prezidentských voleb, kdy získal 38% hlasů je nadějí pro sociální demokracii. Jsou to totiž voliči, které může sociální demokracie oslovit, pokud se vrátí k tématům, jež měla v 90. letech 20. století, kdy ji vedl Miloš Zeman. Odklon od Zemanovy politiky a jeho osobnosti dovedl sociální demokracii k 7% volebnímu debaklu.

Zemanův zisk v prvním kole prezidentských voleb je snem každé politické strany. Sociální demokracie má možnost významnou část z těchto voličů získat. Musí však opustit politiku pražské kavárenské levice, politiku obtěžování lidí neomarxistickými pokusy o přetváření společnosti, která o to nestojí. Naopak se musí chopit tradičních sociálně demokratických témat:

- zajistit díky progresivnímu zdanění přerozdělení kumulace miliardových majetků,

- vážit si lidí práce a zabezpečit možnost uživit rodinu i z malých platů zvýšením minimální mzdy i osvobozením nízkých příjmů z práce od daní, zdravotního a sociálního pojištění,

- provádět politiku řádného hospodáře, nezadlužovat se v dobách ekonomicky příznivých, omezit vojenské nákupy drahých zbraní,

- provést decentralizaci a finanční posílení samosprávy, zrušit rozdělování peněz z pražského centra na akce v obcích a tyto peníze i s ušetřenými platy úředníků na centrálních úřadech rozdělit obcím podle počtu obyvatel a rozlohy jejich území k financování věcí, podle jejich rozhodnutí,

- v zahraniční politice prosazovat naše zájmy a odmítnout nátlak odkudkoli, pokud to ohrožuje zájmy občanů žijících v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,

- odmítnout militarismus v domácí i zahraniční politice.

Hovoříte o odmítání neomarxismu. Co to znamená?

Marxismus byl původním ideovým zdrojem sociální demokracie. Postupně se s ním však rozešla. Někteří představitelé marxismu na Západě po druhé světové válce postupně pochopili, že sovětský komunismus a klasický marxismus není pro demokratickou společnost přijatelný. Opustili tedy boj za změnu ekonomické základny společnosti a chtěli revoluční myšlenky prosadit změnou kulturní nadstavby. Tak vznikl kulturní marxismus či neomarxismus reprezentovaný například György Lukácsem.

Podstatou kulturního marxismu je snaha o změnu tradičních společenských hodnot a uspořádání společnosti např. oslabení manželství a rodiny ve prospěch volných neformálních svazků a důraz na kolektivní státní výchovu dětí. Kulturní marxisté, ať se tak nazývají či ne, chtějí své představy o společenském dobru vnutit ostatním díky ovládnutí moci ve státě. Ovšem sociální demokracie nepotřebuje revoluci, zestátnění výrobních prostředků, ani bourání osvědčených forem života společnosti.

Bohužel z části sociální demokracie je vyvolávána poptávka po změnách, které s tradiční politikou sociální demokracie nesouvisí. Pod hlavičkou lepších zítřků se rozvijí státní zásahy ve školství (inkluze), miliardový systém podpory solární energie za cenu jejího zdražení pro všechny, včetně chudých, v rámci touhy řídit vývoj podnebí či oslabování rodiny ve prospěch státních institucí s odůvodněním, že část rodin má problémy. A protože si několik promile rodičů vyřizují své rozvodové problémy vzájemnými únosy dětí přes hranice, jsou všichni normální rodiče zatížení povinností vyřizovat pro své děti pasy, zatímco dříve stačil zápis dětí do pasu rodičů.

Projevy kulturního marxismu volební zisk nepřinášejí. Naopak významnou část voličů obtěžují a od volby sociální demokracie odrazují. Pokud sociální demokracie nechce ztratit voliče tradiční levice, kteří podporují přerozdělování bohatství, ale ne experimenty se společností a bytnění státu, musí se vedle klasického marxismu zbavit i marxismu kulturního. Nebo vznikne poptávka po nové straně tradiční levice, která odmítne experimenty se společností.

Koho členové Zachraňme ČSSD podporuje na předsedu strany?

Osoby jsou tváří politické strany. Zachraňme ČSSD se vysloví, koho podporuje na předsedu strany. Nicméně dnes tomu tak ještě není.  Měli bychom se poučit i z jednání soupeřů. Když v roce 2013 zažila politický debakl Občanská demokratická strana v jejím novém vedení nebyl nikdo, kdo byl v pozici předsedy a místopředsedů v předchozím vedení, které bylo odpovědné za volební prohru. Stejně by měla postupovat sociální demokracie. Bohuslav Sobotka ani stávající místopředsedové nemají mou podporu na pozice ve vedení. Pokud budou v novém vedení, voliči neuvěří že chceme politiku dělat jinak lépe. V takovém případě reálně hrozí pokles pod 5% uzavírací hranici v dalších volbách, což je politický konec. Tomuto konci chtějí členové platformy Zachraňme ČSSD čelit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…