Okamura je horší než Sládek a Vandas, varuje romský předák a člen rady vlády Štefan Tišer

26.08.2014 8:02

ROZHOVOR Popření koncentračního tábora v Letech u Písku je takové svinstvo, že by se na něj nemělo zapomenout. Člen Rady vlády pro národnostní menšiny Štefan Tišer se k němu proto vrací. Tomio Okamuru, jenž se ho dopustil, staví na stupnici extremismu ještě dál než bývalého republikána Miroslava Sládka nebo šéfa DSSS Tomáše Vandase.

Okamura je horší než Sládek a Vandas, varuje romský předák a člen rady vlády Štefan Tišer
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Strany rovných příležitostí Štefan Tišer

Jak jste to vnímal, když Tomio Okamura popřel existenci koncentračního tábora v Letech?

Jde o zviditelňování přes mrtvoly, to nejhorší svinstvo. Tak se neprofilovali ani předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas či někdejší republikán Miroslav Sládek. A to už je co říct. Jestliže Okamura popřel základní informace o holokaustu, tak by měl ihned opustit tuzemskou politickou scénu a vrátit se do Japonska. Vždyť je zde také představitelem národnostní menšiny. Má matku Češku, žije tady, což nepopírám. Nicméně by se měl chovat slušně. A proto vyzývám obyčejné lidi, kteří tady žijí stovky let jako my Romové, aby tohoto člověka už nevolili. Popírání holokoaustu, Hitler a nacismus je nejhorší věc, která lidstvo potkala. Proto jsem od začátku podporoval Občanské hnutí, které se snažilo o vznik multikulturní demokracie. U nás se ale děje opak. K Okamurově Úsvitu a Vandasově DSSS se hlásí mladí lidé, kteří ještě společnosti nepřinesli vůbec nic, ale už horují pro tyto myšlenky.

Můžete rozvést, v čem je Tomio Okamura horší než Miroslav Sládek?

Sládek, ať byl jakýkoliv, tak nikdy nepopřel holokaust. Hlásal jednotnou rasu, ale nikdy nevystoupil proti holokaustu. Vždy stavěl Lidice, Lety či Osvětim na stejnou úroveň. Okamura šel za tuto lidskou hranici. Měl by se vzdát veškerých politických funkcí. K tomu ho ostatně vyzývá i řada ostatních politiků. Klidně bych s ním šel do televizní diskuze.

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

V čem je podle vás horší než šéf DSSS Tomáš Vandas?

S Vandasem jsem do diskuze šel. Zachoval dekorum a politickou slušnost. Nenadávali jsme si. Pak mě za to někteří novináři haněli, že si s anticiganistou podávám ruku. Jednal jsem i s Otto Chaloupkou. Jsem politikem a byl předsedou strany, takže jsem i s podobnými lidmi musel jednat, aby byly napraveny zákony, které jsou proti lidem z vyloučených komunit. Vždyť v nich nežijí jen Romové. Jednal jsem za všechny a proto jsem byl předsedou Strany rovných příležitostí.

Nebojíte se, že i za vyzvání Okamury k veřejné debatě sklidíte vlnu kritiky?

Doufám, že ne. Například jeden ze zmíněných kritických novinářů František Kostlán se mi omluvil, protože mě pochopil. Nedávné téma popírání koncentráku v Letech Tomio Okamurou je třeba mít stále v patrnosti. Jde totiž o opravdu nelidské svinstvo.

Jaké máte v těchto souvislostech zkušenosti s předsedou Rady vlády pro národnostní menšiny Jiřím Dienstbierem?

Jde o prvního ministra, který se velmi zajímá o sociální služby pro Romy. Michael Kocáb podobnou politiku nastartoval, ale nedotáhl do konce. Nyní pracujeme na strategickém plánu sociálních služeb pro Romy. Měl by jít do vlády a Poslanecké sněmovny. Dienstbier bojuje, ale bohužel nemá vlastní ministerstvo, vlastní rozpočet. Jeho možnosti jsou proto omezené. Rada vlády pro národnostní menšiny má jednoho sekretáře, což by se mělo změnit. Za Dienstbierem nicméně pevně stojím a podporuji jej.

Proč jste vlastně odstoupil z funkce předsedy Strany rovných příležitostí (SRP)?

Byly dvoje volby. První jsem domluvil s Ondřejem Liškou ze Strany zelených a SRP do nich šla společně s nimi. Do voleb do Evropského parlamentu jsme se rozhodli jít samostatně. No a projeli jsme i je. Přestože jsem v rámci předvolební kampaně jezdil na úkor rodiny po celé republice, nikdo se tam od nás nedostal. Velmi mě to zklamalo. Romové si stále neuvědomují, jakou moc mají v rukou, když mohou volit. Jsem zvědav, kdo všechno bude kandidovat do obcí, měst či městských částí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…