Okamura v ráži: Terorismus nehrozí a migranti tu nejsou? Hamáček lže. A české miliony na Notre-Dame? Co třeba opravit naše památky!

19.04.2019 8:42

ROZHOVOR Jen házení špíny, dehonestace a osobní útoky! Jak bude vypadat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kterou chtějí ODS, Piráti a lidovci, je jasné předsedovi SPD. „Nedali si ani tu práci, aby přišli vysvětlit podstatu a důvod, proč svolat mimořádnou schůzi,“ podotýká Tomio Okamura. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, z jakého důvodu nehlasoval pro odvolání Václava Klause ml. z pozice předsedy školského výboru. Přidává vzkaz v souvislosti s požárem katedrály Notre-Dame, případné volné miliony v české kase by totiž raději směroval na pomoc českým lidem v nouzi. Když došlo na zprávu o extremismu, pořádně se rozčílil: „ČSSD nemá co dělat ve vládě! To je banda, která je opravdu nepoučitelná.“

Okamura v ráži: Terorismus nehrozí a migranti tu nejsou? Hamáček lže. A české miliony na Notre-Dame? Co třeba opravit naše památky!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

ODS, Piráti a lidovci sesbírali podpisy pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí probírat zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu za loňský rok, deficitní státní rozpočet a situaci kolem střetu zájmů premiéra. Je čas na svolání mimořádné schůze? Je pravděpodobné, že dojde na hlasování o nedůvěře vládě?

Co se týká hlasování o nedůvěře vládě, pravděpodobné to není. Koalice hnutí ANO, ČSSD a KSČM má rozdělené pozice. Ve Sněmovně mají většinu a vzájemně si vyhověly svým politickým i personálním zájmům.

Z hlediska střetu zájmů Andreje Babiše, mimořádná schůze nic nového nepřinese. Sklouzne to pouze k házení špíny ze strany vládní koalice na tzv. demokratický blok, a opačně ze strany tzv. demokratického bloku na vládní koalici.

My jako SPD bychom rádi pracovali. Máme připravenou řadu zákonů, například na pomoc lidem v dluhových pastích a v exekucích, ale tyto zákony jsou neustále ostatními zdržovány, protože se hádají.

Takže SPD nepodpoří mimořádnou schůzi?

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí
Nám ještě vůbec tzv. demokratický blok nic nevysvětlil. Z toho usuzuji, že to bude zase jenom o osobních útocích. Nedali si ani tu práci, aby přišli vysvětlit podstatu a důvod, proč svolat mimořádnou schůzi. Přitom u některých věcných návrhů se normálně bavíme. Jen chtějí vyvolat hádky, osobní útoky. Ale SPD se hádek a osobních útoků dlouhodobě neúčastní.

Chceme pracovat a přesvědčit ostatní strany, aby podpořily naše návrhy. Hádky a osobní útoky běžné občany strašně obtěžují. My jsme strana, která přináší nový vítr, a staré pořádky nás nebaví. Jim ty rozbroje asi dělají dobře. Ale SPD chce pracovat pro lidi.

Připomenu, co přiznal Mikuláš Ferjenčík v Aréně na TV Barrandov, kde jsem byl přítomen. Na otázku z publika, co chtějí prosadit v politice, odpověděl, že cílem Pirátů je bojovat s politickými oponenty. Pak jsem byl já tázán na stejnou otázku a řekl jsem, že na rozdíl od Pirátů, jejichž cílem je bojovat s politickými oponenty v Parlamentu, je cílem SPD zlepšovat životy občanů. Lidé na to reagovali. Tohle je přesně pointa. Tzv. demokratický blok nemá návrhy řešení, jejich cílem je bojovat s ostatními politiky; naším cílem je zlepšovat životy občanů. Máme odlišný styl.     

Ale, co se týká programu schůze. My vyzýváme orgány činné v trestním řízení, soudy, ať co nejrychleji dají dohromady závěry s kulatým razítkem. Kauza Andreje Babiše poškozuje celou Českou republiku. Neříkám, že Andrej Babiš poškozuje, ale že kauza poškozuje. Jsem už přesvědčen, že závěr by už chtěl slyšet i Andrej Babiš. Ať už se vyjasní, zda vinen, nebo nevinen. Z nejasností vznikají neustálé útoky a špatná nálada ve společnosti. Soudy by měly rychle rozhodnout, k tomu je vyzýváme jako SPD. Průtahy jsou problém.

Naopak o státním rozpočtu je potřeba diskutovat. Vláda Andreje Babiše s ČSSD, ti naslibovali nesplnitelné. Teď se v plné nahotě ukázalo, že peníze v rozpočtu nejsou. Toto bychom měli v Poslanecké sněmovně diskutovat. Měli úspěch ve volbách, protože naslibovali nesplnitelné. Teď jsou před volbou, že buď budou někomu zvyšovat daně, nebo zadlužovat Českou republiku, nebo sliby nesplní. Jsou jen tři možnosti. Ať se přiznají, a otevřou před občany karty, který z těch tří kroků plánují. Ať přestanou balamutit lidi! Není možné si brát občany jako rukojmí.

Andrej Babiš na jednu stranu zvýší důchody i díky hlasům poslanců SPD, na druhou stranu nechá neuvěřitelným způsobem zvýšit ceny elektrické energie. Polská a maďarská vláda zastropovaly ceny na loňské výši. Zamrazily ceny, aby se platby Polákům a Maďarům nezdražily. Andrej Babiš neudělal vůbec nic. SPD ve spolupráci s Alenou Vitáskovou podá ústavní stížnost proti zvýšení cen energií v letošním roce. Jen potřebujeme podpisy 25 poslanců. Nás je devatenáct, a proto jsme oslovili i jiné strany. Slíbily, že si to rozmyslí. Není možné, že se deseti milionům lidem v republice plošně zdraží energie, když v jiných sousedních státech to jde zastropovat. Jejich vlády se o občany starají. Andrej Babiš s ČSSD a s KSČM se na to vykašlali.    

Ve vládě končí ministr spravedlnosti Kněžínek. Už jste zmiňoval v ČT, že pro vás byl neviditelný ministr. Změny jsou i v jiných resortech. Jaké jsou tohle pro vás zprávy?

Já jsem rád, že ministr spravedlnosti Jan Kněžínek končí. Stejně jako jeho předchůdce ministr Pelikán, nebyl schopen předložit ani jeden návrh, který by skutečně pomohl lidem v dluhových pastech, ani soudní reformu. Soudy nefungují a lidé se nemohou po mnoha a mnoha letech domoci rozsudků. A to nemluvím ani o nekvalitě soudců.

Ukázalo se, že Andrej Babiš nemá avizované odborníky, byla to předvolební lež hnutí ANO. Ani za dlouhých pět let nebyli na Ministerstvu dopravy schopní udělat krok dopředu. Podívejte se, jak vypadají silnice. Pět let mají Ministerstvo spravedlnosti a podívejte se, jaká je situace kolem exekucí, lidí v dluhových pastech, jaký je stav soudnictví. To je děs! Je noční můra každého občana, aby se soudil v České republice.

Změnit to lze velice rychle, a SPD má konkrétní návrhy. Časově omezený mandát soudců po vzoru např. USA, osobní a hmotná odpovědnost soudců. Když někomu způsobí rozsudkem škodu, ať si ji soudce zaplatí sám. Co se týká exekucí, novely jsou ve Sněmovně, problém je, že je ostatní blokují. Dali jsme jednoduchou novelu, aby se u dluhů nejprve platil dluh a až poté poplatky. Dnes je to naopak. Zároveň rušíme úroky z úroků, což je úplně nemorální záležitost. Neuvěřitelné. Tento otřesný zákon vytvořilo ČSSD. Mimochodem, spoluautorem je kandidát na zástupce ombudsmana pan Koudelka. Je směšné, že sami dluží právníkovi Altnerovi stamiliony korun, sami exekuční řád vytvořili, a teď nechtějí platit. Máme také návrh na zastropování RPSN u půjček.    

Sněmovna projednávala v minulých dnech odvolání Václava Klause ml. z pozice předsedy školského výboru Poslanecké sněmovny. Vy jste se zdržel hlasování. Myslíte si, že je správné, že Václav Klaus ml. nebude v čele výboru? A co říkáte jeho nástupci?

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
V SPD jsme se zachovali vůči Václavovi Klausi ml. velmi korektně. Když se hlasovalo o mém odvolání z pozice místopředsedy Sněmovny, kvůli tomu, že jsem zpochybňoval výkup pozemků kolem tábora v Letech, což stálo stovky milionů korun, hlasoval pro mé odvolání. Byla to vymyšlená kauza. Vše prošetřila i policie a shodila ze stolu, protože Okamura nic neudělal. Ale my v SPD jsme mu stejnou mincí neopláceli, hledíme na odbornost. Myslíme si, že je odborníkem na školství a že by měl být ve školském výboru. Někteří poslanci se zdrželi, jiní byli proti.

Zaznamenal jsem na to řadu dotazů, lidé se ptali, proč jsme takto hlasovali. Pravdou je, že i kdyby se poslanci SPD nezdrželi, ostatní poslanci by ho odvolali. Nezáleželo na hlasech SPD, protože zbylé strany už byly domluvené. Za nás platí, že jsme nehlasovali pro jeho odvolání, a zbylé strany daly dohromady počet hlasů, kterými ho odvolaly. Zachovali jsme se mnohem korektněji, než se zachoval Václav Klaus ml. vůči mně a vůči SPD. 

Psal jste na sociální síti, že se neobáváte toho, že by SPD Václav Klaus ml. se svou novou politickou stranou přetahoval voliče, už z důvodu, že se lišíte v názoru na přímou demokracii. Také jste psal na sociální síti: „Nedokážu si představit, že by volič SPD volil někoho, kdo odmítá zákon o referendu nebo řešení pro lidi v exekucích či v dluhových pastech.“ Zmiňoval jste ale i to, že byste si dokázal s ním představit spolupráci. Jakou?

Jestli bude mít novou stranu a dostane se do Sněmovny, rádi budeme spolupracovat. Přesahy jsou v pohledu na školství a na EU. Samozřejmě jsou rozdíly, protože je odpůrcem referenda a zastáncem zastupitelské demokracie. Je odpůrcem přímé hmotné odpovědnosti politiků a odmítá zákon o majetkovém přiznání. Je to tělem i duší tradiční ódeesák. Problém je, že pod Petrem Fialou už není ODS ódeeskou, je to probruselská partaj, která už vůbec není konzervativní.

Václav Klaus ml. teprve svůj program představí. Myslíte si, že vás ničím nepřekvapí?

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
Bude to programově tradiční ódeeska, kterou známe z 90. let.

Ještě pojďme k důležité události uplynulých dnů, k požáru katedrály Notre-Dame. Vy máte ve Francii řadu kontaktů, jaké se k vám dostávají zprávy v souvislosti s požárem? S jakým dojmem jste vše sledoval?

Byl to hrozný zážitek. Samozřejmě mi problesklo hlavou hlavně to, že se stavěla téměř dvě stě let, a byla zničena během několika hodin. Doufám, že se vyšetří příčiny, které k tomu vedly. Francouzům přeji, ať se jim podaří katedrálu znovu opravit a vystavět tak, aby to byl nadále národní symbol.

K neštěstí v souvislosti s katedrálou se vyjádřil na ČT kardinál Dominik Duka: „Francouzský laicismus má podíl na tom, že v minulém roce byl stav katedrály Notre-Dame vyhlášen za katastrofální. Zboření věže nebylo jen z důvodu požáru, ale myslím, že i z důvodu technického stavu.“ Co si o tom myslíte?

Já ty informace nemám, takže nevím. Jen si přeji, aby důvod této velmi nešťastné události neměl nic společného s nějakým úmyslným činem. Doufám, že se to prošetří, koluje řada spekulací. Přál bych si, aby to nebyl další čin, který by se dostal na seznam kostelů, které byly poškozeny v rámci náboženské nesnášenlivosti.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pomoci Francii chce i Česká republika. Je vyhlášena sbírka. Vláda nabízí Francii pomoc odborníků. Měli bychom nějak přispět, a jak?

Osobně si myslím, že prioritou pro nás by měli být čeští lidé. Je politováníhodné, že se tohle ve Francii stalo, ale Francie je nesrovnatelně bohatší země. Jestliže má Česká republika miliony navíc, aby je mohla poslat Francouzům na opravu kostelů, já bych preferoval, abychom je dali na opravu našich památek. Máme jich celou řadu v dezolátním stavu. Nejlépe, abychom přispěli bezmocným a nemohoucím českým občanům, abychom jim zlepšili životy. 

V šíření projevů rasové, etnické a náboženské nenávisti hrálo loni v České republice hlavní roli prý hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Ve zprávě o projevech extremismu za rok 2018 to uvedlo Ministerstvo vnitra. Napsala ČTK. Vy jste se ohradili: „Zpráva je součástí snahy zlikvidovat dnes jedinou parlamentní politickou opozici.“ Budete nějak více reagovat na tuto zprávu?

Na úvod si řekněme, co tam bylo napsáno, a o co jde. Ministerstvo vnitra vede předseda ČSSD Jan Hamáček. Ve zprávě se uvádí, že šíříme nenávist vůči migrantům a islámu. Já na to říkám, že informovat veřejnost o faktech, to není šíření nenávisti. Informovat o pravdě není šíření nenávisti. Odmítám tyto závěry.

Říkáme věci plně v souladu s našim volebním programem, za který nás volilo více než půl milionu lidí. Musím se ohradit vůči tomu, aby ČSSD zneužívalo Ministerstvo vnitra a zprávy Ministerstva vnitra k předvolebnímu boji před volbami do Evropského parlamentu. Je to nepřijatelné. ČSSD nemá s ohledem na volební výsledek co dělat ve vládě, nemá důvěru občanů. To je styl ČSSD, zneužívat státní správu, zneužívat co mohou ve vlastní prospěch, pokrucovat různé zprávy.

To je otřesné. Ukazuje to na podstatu strany ČSSD, vůbec se nepoučili, přitom jim občané vystavili vysvědčení. Přesto pokračují ve stejných praktikách. Jsou známá veřejná prohlášení Jana Hamáčka, kde podporuje islám. Nepřijatelné. Mimochodem, před Velikonocemi kolem míst, kde mají být velikonoční trhy, rozmístili betonové zátarasy – a zároveň nám ministr Hamáček říká, že terorismus nehrozí a žádní migranti tu nejsou. Lže nám. Já vám řeknu, ČSSD, to je banda. To je banda, která je opravdu nepoučitelná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…