Okamurova jednička kandidátky, ekonom Škrabánek: Dřív měli novináři Okamuru rádi...

21.05.2014 11:52

ROZHOVOR Podle lídra kandidátky Úsvitu přímé demokracie do Evropského parlamentu Romana Škrabánka byl Tomio Okamura jako mluvčí profesní asociace miláčkem médií. Poté, co ale vstoupil do politiky, se postoj médií změnil. S ParlamentnímiListy.cz se však rozpovídal i na jiná témata...

Okamurova jednička kandidátky, ekonom Škrabánek: Dřív měli novináři Okamuru rádi...
Foto: archiv, tan
Popisek: Roman Škrabánek

Byl jste se podívat v sídle Evropského parlamentu? V Bruselu či ve Štrasburku? Jak to tam na vás působilo? Dokážete si představit, že byste mohl být brzy jeho součástí?
Ano, v bruselském sídle Evropského parlamentu jsem byl, budova je odpovídající svému významu. Zajímavé je i návštěvnické centrum Europarlamentarium určené široké veřejnosti, které zábavnou formou představuje Evropskou unii a Evropský parlament. Zda budou kandidáti z Úsvitu součástí Evropského parlamentu, o tom rozhodnou voliči ve volbách, představit si to určitě dokážu.

Co si myslíte, že by se mělo v EP zlepšt?
Především informovanost o dění v Evropském parlamentu, aby se zvýšilo povědomí o projednávaných otázkách, o činnosti našich zástupců, aby je lidé více znali. Před volbami málokdo věděl, kolik má Česká republika europoslanců. Měl by se vytvořit komunikační most mezi Bruselem a Českou republikou a dále i do regionů.

V poslední dnech, které zbývají do voleb, proběhly ve vaší straně poměrně zásadní změny. Nebojíte se, že vaší straně ublíží?
Je několik úhlů pohledu na tento problém. Viděno s odstupem to byla cílená kampaň s jasným zadáním: Poškodit hnutí. Mne osobně těší, že hnutí měří všem jedním metrem a je schopno vyrovnat se rychle i s takovými problémy.

Žil jste někdy v cizině? Případně někdo z vašich blízkých? Ptám se, protože strana, kterou do voleb nyní vedete, je někým považována za stranu xenofobní. Zajímalo by mne tedy, zda máte nějaké srovnání třeba z vlastní zkušenosti, jak to chodí" v jiných zemích.
Více než dvacet let působím v oblasti cestovního ruchu, často cestuji, takže mám značné možnosti srovnání života v různých evropských zemích, nikdy jsem ale v zahraničí nežil dlouhodobě. Nejvíce cestuji do Francie a Španělska. Každá země se snaží, aby se jejím občanům žilo co nejlépe. Na tom není nic xenofobního. Nikdo není proti cizincům, kteří pracují a platí daně. Jinou otázkou je ale nelegální imigrace a nepřizpůsobiví imigranti, kteří vysávají systém a mají další nároky na soužití s majoritou.

Jak se díváte na předsedu hnutí Úsvit Tomio Okamuru a jeho boj s médii - třeba kvůli jeho zesměšňování? Domníváte se, že má šanci změnit postoj médií k němu? Proč myslíte, že tolika komentátorům tak vadí?
Tomio Okamura byl jako tiskový mluvčí profesní asociace miláčkem médií, poté, co vstoupil do politiky, se postoj médií změnil. Přitom jen otevřeně hovoří o problémech, které trápí většinu obyvatel. A to se ve vysoké politice a v médiích, jak vidím, netoleruje.

Evropská unie v posledních letech připustila fakt, že v Evropě žijí desetimiliony chudých lidí. Pracuje se na různých strategiích boje proti chudobě, ale mezitím se snahám moc nedaří... Myslíte, že skutečně existuje reálná šance, která by zvedla zaměstnanost v EU na plánovaných 75 procent? Pokud ne, jaký recept byste viděl vy jako naději?
Zvýšení zaměstnanosti populace ve věku 20-64 let na 75 % vyplývá ze strategie Evropa 2020, je to poněkud ambiciózní cíl. Nezaměstnanost může být spíše řešena na národní úrovni. Stávající zatížení ceny práce všemi odvody není motivujícím prvkem pro zaměstnavatele vytvářet a zachovávat pracovní místa. Motivací by jistě bylo snížení této finanční zátěže.

Jak se díváte na to, co dělá EP (EU) pro to, aby za pár desítek let nebyla Evropa v rozkladu kvůli tomu, že většina obyvatel bude staršího věku (dle předpovědí demografů)? Stárnutí populace berete jako výzvu, nebo jako něco, co je zatím daleko?
Stárnutí populace je fakt, který nelze opomíjet. Určitě je to výzva k hledání budoucích řešení.

Na závěr - můžete shrnout tři největší klady členství ČR v Evropské unii? A samozřejmě též uvést rizika, či negativa tohoto členství?
Kladem je pozitivní vliv na výkonnost české ekonomiky, po vstupu do EU došlo k nárůstu zahraničního obchodu a přílivu přímých zahraničních investic. Také volné cestování, volný pohyb osob a usazování, samozřejmě jednotný vnitřní trh. Za negativum považuji rozsáhlou ztrátu národní suverenity a přemíru regulací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…