Okamurův kandidát, syn poslance a šlechtice: Češi nejsou zbabělí. I když...

21.05.2014 16:41

ROZHOVOR Richard Andrle Sylor kandiduje do Evropského parlamentu za Úsvit přímé demokracie. I když se stejným jménem je znám veřejnosti asi spíše jeho otec, který je poslancem, jak prozrazuje, ve stínu otce se necítí být. Naopak rád se s ním podílí na záchraně kulturních památek i charitativní činnosti. S ParlamentnímiListy.cz si povídal i o dalších pohnutkách, proč se uchází nyní o přízeň voličů.

Okamurův kandidát, syn poslance a šlechtice: Češi nejsou zbabělí. I když...
Foto: Archiv RA
Popisek: Richard Anderle ml., kandidát do EP za Úsvit

Jaká je naše země – podle Vás – jací jsou Češi?
Myslím, že těžká období překleneme se svým pověstným cynickým humorem, že nám záleží na naší národní suverenitě a rozhodně nejsme zbabělí, i když často už na některé věci rezignujeme – například na volby.

Kdybych měl však vážně poukázat na nějakou slabost, musím říct, že mě na našem národu zamrzí akorát sklon - závidět jiným jejich úspěchy a neuvažovat v tom smyslu nad tím, jestli si je skutečně zasloužili vlastní pílí.

Nicméně již 20 let žijeme ve svobodné demokratické zemi. Za takový čas jsme se už podle mě značně posunuli v myšlení. Naši občané opět nalezli cestu ke své národnostní identitě, pociťují ji intenzivně. Obzvlášť je to znát u současné mladé generace. Sám to s radostí zaznamenávám třeba například právě na sociálních sítích a jsem hrdý na to, jak se nám podařilo vychovat naše děti. A na to spoléhám. Proto dejme šanci referendu.

Jsme vzdělaným a chytrým národem a není pochyb o tom, že bychom si zvládli v referendu správně rozhodnout, kam směřovat Českou republiku.

Kterou zemí by se měla ČR podle vás inspirovat?
Kdybych si mohl vybrat – rád bych byl, kdyby se ČR alespoň nechala inspirovat skandinávskými zeměmi. Zde mají již velmi sofistikovaný sociální systém, který lze jen s velkými obtížemi zneužít a zároveň je jím zajištěna vysoká sociální ochrana.

A nemyslím si, že by se pro to nedalo něco udělat. Vždy lze něco dělat. Často ovšem politici volí spíš cestu: „Vždy se lze na něco vymlouvat."

Co pro Vás znamená Evropská unie?
Znamená velké šance i případné hrozby. Myšlenku společného Evropského domu považuji za správnou. Nechci Evropu národní nenávisti, nepřekonatelných sociálních rozdílů, hraničních kontrol a celních bariér. Myšlenku evropské integrace České republiky podporuji. Chci pouze zabránit dalšímu posilování evropských pravomocí, na úkor naší národní suverenity. Nechci „superstát EU“.

Teď bychom potřebovali tedy více objasnit váš vztah k EU – jste pro, nebo proti? Co je pro nás lepší varianta?
Nepovažuji se za euroskeptika ani eurooptimistu. Problematiku EU dobře znám – byla předmětem mých studií. Podporuji např. vnitřní trh, nezamítám ani euro - jen stanovuji podmínku referenda. Ovšem rozhodně nepovolím a budu vysloveným kritikem posilování dalších pravomocí EU vůči našemu státu.

Jakými zkušenostmi byste mohl být v Evropském parlamentu přínosný?
Mé zkušenosti týkající se problematiky EU vychází z praxe i odborného vzdělání. Vystudoval jsem vysokou školu zaměřenou na mezinárodní vztahy a evropská studia a znám tedy teoretický rámec politiky i ekonomiky EU.

Rozsáhlou praxi mám v oblasti právních akt sekundárního práva Unie a plně ovládám problematiku strukturálních fondů EU. Domnívám se, že mnohá akta sekundárního práva jsou nepřiměřené (nejsou proporciální) a tedy nejsou v souladu s primárním právem Unie. Myslím tím některé nesmyslné přebujelé směrnice jako produkty zbytečné evropské byrokracie.

Především chci sebevědomý a silný český stát, ve kterém budou na prvním místě občané České republiky. Chci prosadit, aby v zásadních otázkách evropské integrace mohli rozhodovat občané České republiky v referendu na základě nezastíraných informací.

Dále nebudu podporovat žádná právní akta, které svěřují další pravomoci unijním institucím a snižují postupně naši státní suverenitu. Budu podporovat jen ta akta sekundárního práva, které jsou přiměřené (proporciální). Chtěl bych blokovat nesmyslné směrnice typu - „kolik musí protéct záchodem vody, jak se má jmenovat naše národní jídlo apod.". Vystoupím proti všem aktům EU, které nás akorát tak zahlcují administrativou a neřeší žádný zásadní problém, jenž se dotýká občanů jednotlivých států. Na podobných administrativních úkonech se pak ještě dále zbytečně přiživují takzvaní „poradci" a další firmy.

Zákonodárci Unie zřejmě příliš často slepě zvedají ruku a nepřemýšlí nad důsledky a o smyslu dané volby. Tímto způsobem pak snadno vznikají další a další scestné právní normy. To já osobně rozhodně už nechci a nebudu podporovat! S tímto do voleb vstupuji. Ne pro politiku jako takovou – ale právě na základě svých zkušeností v praxi z oblasti právních akt EU.

Když už jsme se dotkli otázky Vaší kandidatury – co Vás vedlo k tomu, že se chcete stát europoslancem?
Nejsem z těch, kdo by si řekli: „Hej, pojď do politiky, tam jsou peníze!“ Nebo: „Nemám teď zrovna žádný životní směr, tak půjdu do politiky.“ Přišel jsem sem s tím, že chci prosadit jasnou věc – v konkrétních bodech. Mám skutečný cíl. Rozhodl jsem se prostě něco udělat. A proto vstupuji na politickou scénu. Ti, kdo mě znají, vědí, že nestojím nikdy při zdi. Že se snažím problémy, na které narazím, vyřešit. Nejsem typ člověka, který by jen nadával na politiku u piva. Chci být pro vás i pro sebe takovým europoslancem, abych si po 5 letech mohl říct, že jsem něco prosadil, a ne že jsem si to „odseděl“.

Co vám za sebe mohu slíbit, je, že tam nebudu jen vysedávat na pohodlné židli celých 5 let tak, aby mě nebylo vidět. Opravdu nejsem člověk, který by se pouze oháněl prázdnými sliby. Slovo je pro mě zákon. Pravda je zákon. A dosud jsem nikdy o ničem nehovořil bez efektu. Slova u mě vždy následují činy. Právě to, že jsem se nechtěl smířit s tím, co pro ČR plyne z řízení EU, mělo za následek, že jsem se rozhodl vstoupit do politiky. Mým cílem by bylo mimo jiné zabránit tomu, abychom v Unii již alespoň „nehráli poslední housle“ – abychom se nestali tou okrajovou provincií EU.

Váš otec je poslancem za hnutí Úsvit přímé demokracie, jak se Vám žije a kandiduje v jeho stínu?
No, já si už tak 15 let jdu svou vlastní cestou. Založil jsem svou vlastní firmu a pracuji ve zcela jiné oblasti než můj otec. Střetáváme se akorát při záchraně kulturních nemovitých památek. Co se týká politiky, tak z vlastní zkušenosti vím, že evropská politika je jiná než česká – a to je má specializace.

Ztotožňujete se plně s programem hnutí Úsvit?
Jak jsem již několikrát uvedl, chci se dostat do EP za určitým cílem a s určitým záměrem. Nepřišel jsem do Úsvitu, abych měl post v nějaké politické straně. Já práci mám. Vybudoval jsem svou firmu od nuly a daří se jí celkem dobře. Do politiky vstupuji proto, abych se pokusil změnit to, co považuji za nesprávné.

Úsvit je stranou, která není pravicová, ani levicová a jedná bez předsudků. Různé body programu a prosazované cíle i názorové rozpory jsou věcí společné diskuze. To mi vyhovuje.

Médii teď hnula kauza Vaší kolegyně Kláry Samkové z Úsvitu, mohl byste se k tomu nějak vyjádřit za sebe?
Kdybych se měl vyjádřit za sebe, tak – upřímně - paní Samkovou osobně až tak moc neznám – mimo pár společných setkání v rámci akcí Úsvitu. A vlastně mi z mé pozice kandidáta ani nepřísluší se k tomu vyjadřovat – myslím tím ke kandidátní listině.

Koho byste volil vy do Evropského parlamentu?  
Nevolil bych osobu ani stranu, která je vysloveně „europesimistická“, nebo naopak „optimistická“. Dal bych si určitě pozor na ty, kdo se výrazně vyhrazují proti současnému systému. V Úsvitu jdeme střední cestou: multi-level governance – víceúrovňová správa. Na základě tohoto přístupu lze teprve dosáhnout nějakých pozitivních změn pro ten národ – a získat nějaké výhody. Ochránit naši suverenitu a naše zájmy.

Výhody a pozitivní změny pro naši zemi lze získat, pouze pokud bude člověk ochoten spolupracovat a bude náležitě aktivní. Už jste viděli někdy politickou stranu, která dodržela bezvýhradně svůj volební slib? Každá vítězná politická strana se v rámci koalice nakonec přizpůsobí nějakému konsenzu. Vznikají pak zcela odlišné zákony, než byly prezentovány ve volebních programech.

Je tohle to, co opravdu chtějí občané? Naslibovat nesplnitelné a pak moc směřovat někam jinam?

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…