Oni snad něco berou! Amatéři. Piráti dostali drsné vysvědčení od znalce české politiky

18.04.2019 4:45

ROZHOVOR Chování Pirátů podle advokáta a bývalého poslance Jaroslava Ortmana svědčí o tom, že jde o totální amatéry v politice. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že kdyby Piráti někdy vyhráli sněmovní volby v České republice, tak národ masově emigruje po vzoru Syřanů a bude se ucházet o přízeň někde ve Spolkové republice Německo, protože by tady nastalo špiclování, špehování, nahrávání, kontrolování, stíhání, obviňování. „To jsou jejich metody. Tahle strana je pro mne naprosto nepřijatelná a jejich způsoby včetně vystupování jejich předsedy vedou k obavám, jestli nejsou někdy pod vlivem nějakých halucinogenů,“ řekl Jaroslav Ortman.

Oni snad něco berou! Amatéři. Piráti dostali drsné vysvědčení od znalce české politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Z vlády odcházejí dva ministři – ministr dopravy Dan Ťok a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Je podle vás dobře, že tito dva členové vlády, nejvíce kritizovaní opozicí, opouštějí kabinet?

Pan Babiš rád obrušuje hrany. Rád předchází tomu, aby hnutí ANO na něco doplácelo. Vyměnil ministra dopravy, protože D1 je problém, tam se nedá jet. To ale není chyba pana Ťoka, on tuhle dálnici nestavěl, ta dálnice měla být už dávno tříproudá nebo čtyřproudá. A pokud jde o ministryni Novákovou, rozhodla ta její nešťastná vyjádření nebo činy. Premiér snižuje rizika, já tomu říkám snižování rizik. Předešel nějakým atakům, útokům, a to je pro něj typické. Takže obrušuje hrany.

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí

Myslíte, že obrousil hrany i v souvislosti s předsedou poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem? Kauza kolem mýtného, Faltýnkovy schůzky s představiteli společnosti Kapsch a poté s šéfem antimonopolního úřadu vyšetřuje vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Zatím věc není dořešena, kdykoli může způsobit hnutí ANO a jejímu předsedovi a premiérovi problémy.

Pan Faltýnek je pro pana Babiše cenná figura. Kdybych to přirovnal ke hře na šachovnici, tak ti dva ministři – Ťok a Nováková – by mohli být dobrými střelci, ale Faltýnek je dáma, tedy nejsilnější figura, která chrání krále, kterým je Babiš. Faltýnek je předsedou poslaneckého klubu, prvním místopředsedou strany, člověkem, který toho hodně ví, hodně toho udělal a má velký vliv. Toho se podle mne pan Babiš zbavit nechce, a ani to neudělá, jedině v krajní nouzi. Ale nevím, koho by za něj postavil, já jinou dámu v hnutí ANO nevidím.

A co si o té kauze myslíte? Prezident Miloš Zeman se postavil za šéfa antimonopolního úřadu Rafaje, dokonce vyjádřil nedůvěru vůči olomouckému vrchnímu žalobci Ivo Ištvanovi.

Pokud jde o vrchního státního zástupce Ištvana, já se vyjádření prezidenta nedivím. Myslím, že tento člověk už dávno neměl být ve funkci. Vzhledem k tomu, co tehdy spískal předčasnými volbami, je div, že tam dál působí. Jeho metody jsou mi naprosto cizí. Pan prezident se cítí podvedený, ale já jako občan se cítím být také podvedený některými kroky, které dělá pan Ištvan. A pokud jde o setkávání pana Faltýnka a jeho vyjednávání někde v hotelu, vzpomínám si, jak se volil prezident a jak Mirek Šlouf přebíhal na jednání do hotelu Savoy. A pak někteří poslanci záhadně onemocněli, k volbě nepřišli – a nikdo stíhán nebyl. V politice se tohle stává, i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip je kompromitován tím, že ovlivňoval ve prospěch svého přítele nějaké zakázky. Když to nepřekročí mez, když nejde o zneužití pravomoci úřední osoby, nedej bože podplácení, tak nejde o nic strašného. Každý politik se setkává s různými lidmi, na tom nemohu nic tak strašného vidět.

I na úrovni pražské radnice se objevily hádky v koalici mezi Piráty a TOP 09 kvůli záměru Pirátů s pomocí pražské energetické firmy vytipovat soukromé byty, které nejsou obývány, a napařit jejich majitelům vyšší daně. Co si o tom jako právník myslíte?

Piráti – to je nomen omen. Ne náhodou si vybrali tuhle značku, zkřížené hnáty a jedno oko zalepené černou páskou. To přesně popisuje způsob jejich politiky. Nahrávání svých kolegů v politických rozhovorech na nahrávací přistroj a pak to zveřejňovat? Já bych nikdy na jednání s Piráty nešel. A kontrolovat soukromé byty, kolik se v nich spotřebuje energie? Co je komu do toho?! Když si koupím byt, je moje věc, jestli tam budu, nebo nebudu bydlet. A žádnému pirátovi, žádnému radnímu a žádnému pražskému primátorovi do toho nic není. Jestli chtějí zavést špiclování a špehování, jak ho zavádějí, tak se obávám, že celá ta slavná koalice v Praze nemůže dlouho vydržet, protože to je proti politice a principům TOP 09. Jestli TOP 09 vydrží měsíc dva v této příšerné koalici, tak to bude zázrak. Domnívám se, že taková koalice se musí rozpadnout a Piráti půjdou tam, kam patří. Na nějaký člun, a ať si plují, kam chtějí.

Co říkáte tomu, že jeden z poslanců Pirátské strany, Mikuláš Ferjenčík, na sociálních sítích označil v souvislosti s hádkami na pražské radnici předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila za „neskutečného podrazáka“?

Tihle lidé do politiky nepatří. Jestliže přítelkyně předsedy poslaneckého klubu Pirátské strany Michálka se natáčí při porno akcích a oni to považují za naprosto normální, zatímco normální člověk by řekl, že Michálek musí rezignovat, tak tady označují za podrazáka předsedu koaliční strany. To svědčí o tom, že jde o totální amatéry v politice. Kdyby Piráti někdy vyhráli sněmovní volby v České republice, tak národ masově emigruje po vzoru Syřanů a bude se ucházet o přízeň někde ve Spolkové republice Německo, protože by tady nastalo špiclování, špehování, nahrávání, kontrolování, stíhání, obviňování. To jsou jejich metody. Tahle strana je pro mne naprosto nepřijatelná a jejich způsoby včetně vystupování jejich předsedy vedou k obavám, jestli nejsou někdy pod vlivem nějakých halucinogenů.

Václav Klaus junior, který byl vyloučen z ODS, plánuje založit novou pravicovou stranu. Myslíte si, že taková strana bude mít šanci získat nějakou větší podporu voličů?

Je to trucpodnik, který má uškodit ODS. Nemyslím, že by přízeň voličů byla tak velká, že by se tahle strana dostala přes pět procent. Ono zakládat stranu je jedna věc, ale vybudovat voličskou základnu, aby získala přes pět procent hlasů ve volbách, což znamená, aby vás volil každý dvacátý, je nelehký úkol. Obávám se, že tohle nezvládnou. Ale jedno je jasné, v každém případě tato natruc akce poškodí ODS.

Podle mne ODS vůbec nestálo za to vylučovat Klause ze strany, protože tím se stala v podstatě stranou s totalitními metodami, kdy se ze strany vylučuje člověk za jiný politický názor. Já jsem si vždycky ODS vážil, že tyhle metody nepoužívala. Ale je to precedens. Může se stát, že když už to zavedla jednou, může to udělat příště. Může se v budoucnu stát, že ti, kteří hlasovali pro vyloučení Václava Klause mladšího, budou příště vyloučeni sami. Ani ČSSD nevyloučila Chovance, který se vzbouřil proti klubu, nevyloučila ani bývalého předsedu Sobotku, který zavedl stranu do totálních bažin; protože to je problematický čin.

Pan Fiala se může tvářit jako profesor politologie, ale tímhle se stal Samsonem, a jak je známo, Samson byl kat.

Říkal jste, že nevidíte příliš naděje, že Klausova strana získá přes pět procent hlasů ve volbách. Ale spekuluje se i o tom, že Klaus junior si tak vytváří zázemí pro přímou prezidentskou volbu.

Ne, tomu nevěřím. Myslím, že Klaus junior na to nemá. Ani nemá takové ambice, ani není na takové míře popularity. Získat padesát procent voličů, kteří vás budou volit v přímé volbě, je ještě těžší než překročit tu pětiprocentní hranici do Sněmovny. To by skončilo totálním fiaskem.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Takže si myslíte, že jeho jediným cílem je poškodit ODS a odebrat jí nějaké procento hlasů?

Ano.

Ale někteří politologové tvrdí, že spíš než ODS sebere nová Klausova strana voliče SPD nebo komunistům. Vy s tím nesouhlasíte?

Já si to nemyslím. O to se pokoušeli jiní, snažili se Okamurovi rozložit stranu, pan Černoch a další, a podívejte se, kde je pan Černoch a kde je Okamura. Tomio Okamura má nějakou voličskou základnu, je to pojem. Kdyby zmizel on, tak ta strana zanikne. To je jako Babiš a hnutí ANO. To jsou ti alfasamci, ty strany stojí na postavách lídrů.

V minulých dnech došlo i ke změnám vedení dvou parlamentních stran – Starostů a nezávislých a KDU-ČSL. Jak tyto změny hodnotíte?

Řekl bych, že v případě STAN výměna pana Gazdíka za pana Rakušana neznamená žádnou zásadní změnu, v podstatě pan Gazdík ve vedení zůstává, je jedním z místopředsedů, je tam tedy nějaká kontinuita. Ale to neplatí o KDU-ČSL. Tam po sjezdu nezůstal kámen na kameni. Odešel předseda Bělobrádek, pan Jurečka; a já se obávám, že odchody těchto silných mužů mohou pro lidovce znamenat velkou ztrátu. Nový předseda Marek Výborný je naprosto nevýrazný poslanec, který se ničím neproslavil, kromě toho, že je synem bývalého významného politika KDU-ČSL. A celé vedení je nové.

Kromě předsedy a první místopředsedkyně je mové vedení složené z komunálních politiků, které veřejnost vůbec nezná.

Je to vedení, které nemá žádné politické zkušenosti. Nedovedu si dost dobře představit, jak toto nové vedení bude řídit loď zvanou KDU-ČSL, jak ji přepraví přes Skyllu a Charybdu, což jsou parlamentní volby. Protože to jsou nevýrazní lidé, kteří navíc budou muset čelit tlaku těch, kteří odešli z vedení. A ti budou samozřejmě chtít, já to řeknu otevřeně, vendetu, budou číhat na svoji šanci. A pokud dojde k nějakému neúspěchu, zmizí nejen Marek Výborný, ale zmizí celé vedení. Z tohoto pohledu vidím postup KDU-ČSL jako politickou chybu. Jednak riskuje vnitrostranické půtky, jednak riskuje neúspěch, protože jen s tím, že někdo věří v Boha a bude volit KDU-ČSL, nevystačí, musí dělat taky nějakou politiku. A bojím se, že to se nestane.

Ocenil jste STAN, že tam došlo k bezproblémové výměně na postu předsedy a byla zachována i kontinuita. Ale co říkáte záměru nového předsedy Víta Rakušana, že chce prosadit volební právo od věku šestnácti let? Zatím v komunálních volbách, později ve všech.

Že to je úplná pitomost. To je populismus největšího zrna. Proč nemají volit čtrnáctiletí, dvanáctiletí? Kde je ta hranice? Hranice pro volby je podle mého názoru dosažení zletilosti. To není náhoda. Lidé v osmnácti letech dělají maturitu. Nedovedu si představit, že by šestnáctiletí teenageři volili. Asi by volili Piráty, ale rozhodně by nevolili STAN. Dávat volební právo mladistvým, u kterých je brána jinak i trestní odpovědnost, je úplná hloupost. Doufám, že na to nikdo neskočí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…