Oslavenec Jandák se rozparádil: Politici se tu chovají jak puberťáci. Ale trpělivost lidí má meze

03.08.2013 4:44

ROZHOVOR Vítězslav Jandák je poslancem ČSSD za Jihočeský kraj. V sobotu oslaví své 66. narozeniny. Pro ParlamentníListy.cz poskytl exkluzivní, zcela otevřený a velmi upřímný rozhovor, v kterém neváhá se „opírat“ i do vlastních řad. Politici by podle něj měli dát lidem naději a perspektivu, že bude líp! Potvrdil také, že v Rusnokově vládě měl být on ministrem kultury, namísto Jiřího Balvína.

Oslavenec Jandák se rozparádil: Politici se tu chovají jak puberťáci. Ale trpělivost lidí má meze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Jak vidíte, pane Jandáku, současnou politiku v Česku?

Jako kdyby ji nedělali dospělí lidé, ale puberťáci…

Co Vám vadí v politice, co v ní chybí, všeobecně, nebo vám, politikům?

Priority! Každý politik by měl mít podle mého názoru na prvním místě zdar této země, a to by mělo být prioritou. Tady chtějí mít všichni hlavně zdar svůj a zdar svých stranických sekretariátů. To je sice na jedné straně dobře, ale na prvním místě má být úspěch a slušný život této země, pak až to ostatní.

Příští týden budete vy poslanci ve sněmovně rozhodovat o důvěře vlády Jiřího Rusnoka. Jak myslíte, že tento boj dopadne?

Já jsem se moc nesázel, nekupoval losy, Sportku, nevím, co se stane. Do té doby se může stát cokoli. Ovšem chci říct jedno - žiju mezi lidmi, tady v jižních Čechách, mluvím s lidmi, lidi z 99 procent chtějí, aby tato vláda - jako stabilizační vláda do předčasných či řádných voleb -aby dostala důvěru! To je názor lidu a i v naší členské základně je to takto míněno.

Zastávám názor, že každá vláda lepší než Nečasova vláda bez Nečase. Protože to, pokud nastane, bude pro tuhle zemi katastrofa! To bude prostě konečná!

Zastaví se vyšetřování korupčních kauz, rozjedou se prý ty domnělé skartovačky a budou se zase dělat šmeliny za šmelinami!

Proč si myslíte, že Rusnokova vláda by měla dostat důvěru?

I když někteří funkcionáři říkají, že tato vláda není levicová, tak říkám, že je daleko spíš levicovější, než co jsme měli doteď. Sakra, máme pokračovat v destrukci této země? V té evropské hitparádě se stále více propadáme mezi státy v okolí a jsme na tom vážně špatně! V tomhle chce ještě někdo pokračovat? Pořád říkají, že je to vláda, kterou si jmenoval prezident. Sakra už, nechme žabomyších válek a začněme něco dělat a mějme na paměti jediné - zdar a úspěch tohoto národa, a aby se tu lidem aspoň trošku lépe žilo.

Často někteří nadávají Miloši Zemanovi, že „porušuje Ústavu“. Jaký je Váš názor?

Řekněte mi, pane redaktore, jedinou věc, kterou by Zeman porušoval Ústavu ČR?! Dělá jen to, co mu Ústava umožňuje. A nedělá nic špatného. I ten prezident je jeden z národa a volený národem a dle mého je to moudrý prezident, který se zatím ve svých krocích neuhnul z Ústavy a ve svých krocích si je jistý, protože ví, co dělá!

Proč je tedy tolik hlasů, kteří ho za to stírají?

No, ti láskopravdaři a „Karlovci“, kteří s knížetem prohráli prezidentské volby, jsou na infarkt. To je jasné. Vždyť jsou to i „některá média“. Ale tihle „Karlovci“ volby prohráli a teď vřeští na celé kolo, děsí, dští síru a pouští plamenné projevy o tom, jak prezident ničí tuto zemi. Je to uražená ješitnost!

Co dělala Nečasova vláda, kde seděli Kalousek s knížetem? Co dělali sedm let tihle pánové? Oni všechno dodržovali? Oni opravdu dělali vše pro blaho lidu a země? Pomohli výrazně této zemi? Tak možná do hrobu, udělali z lidí žebráky, chudáky, bezdomovce. Jen se podívejte, kolik přibylo sebevražd, kolik zoufalých lidí píše, že má patnáct, dvacet, třicet korun na den. Tomu říkáme kapitalismus 24 let po „takzvané“ sametové revoluci? Vždyť je to k smíchu a k pláči zároveň.

Ano, měl jsem být ministrem!

Je už „všeobecně známo“, že v Rusnokově vládě jste měl namísto Jiřího Balvína na postu ministra kultury sedět vy. Proč se tak nestalo?

Já nevím, snad proto, že jsem jaksi, když přistoupím na to, co říkáte, jsem byl stranicky ukázněný člen…(smích). Strana řekla ne, v této vládě nikdo z vás nebude, tak jsem to respektoval. Považoval jsem to za blbost a dál považuji, ale respektoval jsem to. Byl jsem zkrátka „ukázněný sociální demokrat“.

Byl jste třeba nějak „zastrašován“ nebo Vám bylo „vyhrožováno“, že pokud přijmete, končíte?¨

„To jste řekl vy.“ (smích) Ne, my si zásadně nevyhrožujeme, nezastrašujeme, ale bylo nám všem nějak „razantněji“ řečeno, že prostě ve vládě Jiřího Rusnoka nikdo sedět nebude. Tečka.

Není škoda, že ČSSD se nepodílela na pokusu sestavit vládu?

Je, a obrovská! Dokonce zásadní škoda a chyba! Myslím si, že ČSSD by měla být všeobecně v mnoha věcech daleko více razantnější, sdílnější. Lidé chtějí vědět, co chce ČSSD. A mně vždy politika přišla, že by měla být otevřenější a upřímnější. Oni říkají, že je to „populismus“. Ano, „populi“ znamená lid, a politika je pro lidi, ne pro „pražské kavárny“ a pár intelektuálů s líbivými slůvky, hesly a šálami okolo krku.“

Co říkáte na fakt, že třeba ministr Balvín ještě nedostal jako celá vláda důvěru a už odvolal ředitele ND v Praze. Není to brzo, dělat takové kroky?

Já myslím, že je to špatně pochopeno. Každý ministr má svou metodiku práce, a jestliže chce Jiří Balvín, a já mu strašně držím pěsti, aby se mu dařilo, aby prošli představitelé takových institucí veřejným výběrovým řízením, pak je to v pořádku! Vždyť ta „dáma“, která tam byla dosud, „družinářka“ Hanáková a pan Besser před ní, udělali víc škody než užitku.

Navíc, pan Burian, který byl jmenován a hned zase odvolán, byl už za mého působení na ministerstvu mým kandidátem. Ale je prostě třeba, aby ti lidé, byť nesporných kvalit, prošli veřejným výběrovým řízením. A pokud jsou tak dobří a vědí o svých kvalitách, pak bezesporu budou vybráni.

Podle mého názoru je ministr Jiří Balvín dobrý kandidát na ministra. Láskopravdaři z toho budou mít zcela jistě infarkt, ale on na rozdíl od nich prokázal, že to umí, že má řídící schopnosti - a o tom to je. Ministr není od toho, aby někde dumal, spal, nebo recitoval básně. Ale aby řídil rezort, kde se zachází s penězi, rozdělují peníze a mělo by se to dělat co nejhospodárněji a logicky a dobře. Protože i to jsou peníze daňových poplatníků.

Kdybych dělal to, co Besser s Hanákovou, pověsí mě na lampu!

Takže si myslíte, že předchozí vedení Ministerstva kultury nebylo v pořádku?

Řeknu to takhle – kdybych si já dovolil to, co si dovolili Besser nebo Hanáková, tak lidi někdo vyzve, aby mě pověsili na první pouliční lampu. Někdy jsou ty věci, které se tam děly, docela zdrcující.

Myslíte si, že korupční a jiné podobné kauzy postupem času nevyšumí?

Myslím a doufám, že ne! Držím státním zástupcům a policii palce, aby byli neoblomní a opravdu ty věci řešily stylem – padni komu padni.

Jak se díváte na fakt, že Jana Nagyová a další byli v rámci vyšetřování kauz propuštěni z vazby a poslanec David Rath v ní stále zůstává?

Já to nepochopím. Tu kauzu dopodrobna neznám, ale je to přinejmenším zvláštní. Dělá se tu hysterie, jak je paní Nagyová a spol. neprávem vězněná, ale že tu sedí člověk, který je možná bezesporu vinen, ale rozhodně neméně nebezpečný než oni, přes rok ve vazbě, to mi hlava nebere. Můžu říct – obdivuji exministra Kalouska, jak hájí své členy jako je Parkanová či Drábek a staví se za ně. A mně tohle třeba u ČSSD velmi schází!

Jak se díváte třeba na to, že státní firma Česká pošta opět zdražuje zásilky?

S vyděšeným výrazem a nechápu to. Nechápu, proč poslední pravicové vlády neudělali něco, tedy oni neudělali vůbec nic, ale proč se nějaká chytrá hlava nezamyslela, aby třeba 30 procent této firmy šlo do soukromého sektoru a bylo to opravdu „konkurenceschopné“. Aby se to rozhýbalo. Nechápu, že tam sedí stále stejní lidé, a že se neustále zdražuje a lidem nikdo nevysvětlil proč. Proč to není jako v Německu, Rakousku, kde pošta třeba ještě vozí lidi v autobusech, přepravuje zásilky, kde to má i úroveň ty služby, ale u nás je to pořád velmi nepřehledný podnik, který je „nějak veden“ a není páka, jak to zefektivnit! Ale jen se zdražuje a zdražuje.

Můžu kandidovat, nebo se na to vykašlat

Pokud budou předčasné či řádné volby, jste rozhodnut ještě kandidovat?

To je věc jedna, ale také se na všechno můžu vykašlat a být spokojeným důchodcem, hercem a chalupářem doma, v jižních Čechách. (smích) Nebo mě tenhle zmatek, co tu vládne, může nakopnout ještě k většímu boji. Jinak jsem byl navržen a schválen na kandidátku, to mohu potvrdit, ale co se do té doby stane, v této bláznivé a třeštící zemi, za kterou nemohou lidi, ale my politici, to nevím. Jen se bojím, že lidem dojde trpělivost a nakopou nás všechny, ať to bude spravedlivé nebo nespravedlivé. Ona i trpělivost Čechů má totiž své meze.

Slavíte dnes narozeniny, co si kromě zdraví přejete?

Já neslavím, já pláču. Nad tím věkem starého kmeta. Kdeže ty „loňské sněhy jsou“, když jsem byl mladý a krásný, dneska jsem už jen krásný. (smích)

Snad si jen přeji, aby vládla v té naší zemi větší pohoda, jako je tady u nás u Chlumu u Třeboně v jižních Čechách, to bych přál všem krajům a všem lidem v této zemi. Aby nám, hlavně lidem, kteří to teď mají třeba hrozně těžké, bylo konečně líp. A aby z politiků přestaly být mediální hvězdy, protože většinou jsou z nich v tom negativním slova smyslu. My politici jsme tady od toho, ne proto, aby se o nás jen psalo, ale abychom pro lidi něco dělali. Vlastně, abychom jim sloužili. Zvolili si nás, tak od nás čekají, že pro ně něco uděláme. A jedinou opravdu objektivní odměnou jsou pak volby a případné zvolení nebo nezvolení toho daného politika. Politik nemá být hvězda, politik má být „sluha“, který má pro lidi něco dělat. S tím ale do politiky jde opravdu strašně málo lidí. Někteří už dokonce dopředu vidí, jaké z toho budou mít výhody, trafiky, peníze a podobně. A pak se nedivme, že to u nás vypadá, jak to vypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…