Pan prezident se už předvedl. Lidovecký navrátilec Hovorka má strach z rozvratu ČSSD

04.11.2013 18:12

ROZHOVOR Že by si lidovci užívali po volbách jen božský klid? Možná jde v jejich řadách jen o ticho před bouří. Poté, co opadlo nadšení z volebního úspěchu, je nutné sestavit vládu. Jenže ČSSD řeší vnitrostranické půtky a ANO je nováček. I to může být kamenem úrazu. Jak vidí situaci lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, současný šéf uherskobrodské nemocnice, který se po tříleté pauze vrací zpět do sněmovny? Na to se ptala redakce ParlamentníchListů.cz.

Pan prezident se už předvedl. Lidovecký navrátilec Hovorka má strach z rozvratu ČSSD
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Jak jste vnímal návrat lidovců do sněmovny?

Mám samozřejmě radost. Křesťanská strana ve sněmovně chyběla, a proto lidé volili KDU - ČSL.

Jak to bude vypadat s Vaší kariérou? Opustíte ředitelské křeslo v uherskobrodské nemocnici, nebo zvládnete obě práce dohromady?

Město vypíše výběrové řízení, a jak bude vybrán nový ředitel, předám svou funkci a budu se plně věnovat poslanecké práci. Nelze stihnout být poslancem a zároveň ředitelem nemocnice. Zdravotnické zařízení se nedá řídit po telefonu.

Jak se Vám líbí plán koalice ČSSD, ANO a KDU - ČSL?

Těžko to můžu hodnotit, mám k tomu zatím málo informací. Nevím, s kým v ČSSD koalice vlastně bude. Zároveň netuším, kdo z ANO by byl v koalici. Nikdo vlastně o tomhle hnutí nic pořádně neví, kromě toho, co si přečte v novinách. Jsem zvědavý, co z toho vyjednávání vzejde. Mám obavu, že ANO a ČSSD může být názorově úplně někde jinde. Vůbec se nemusí dohodnout.

Takže nejste zrovna nadšený z toho, že lidovci musí vyjednávat s ANO a ČSSD?

Tak to prostě dopadlo. Voliči rozhodli a teď jde o to, jak se podaří vyjednat sestavení vlády. Je to otevřená věc, není to nic definitivního, může nastat ještě hodně změn. Bude určitě velmi vysoká poptávka v ČSSD po spolupráci s KSČM a možná i s Úsvitem.

Pro Vás by byla nepřijatelná spolupráce s Úsvitem nebo komunisty?

Myslím si, že to nepřipadá v úvahu.

Ani Úsvit?

Hnutí Úsvit je ještě malinko horší než ANO. To jsou také narychlo posbíraní lidé. Když jsem četl jejich program a chtěl jsem kdysi po panu Okamurovi nějaké vysvětlení, tak říkal, že se to nedá objasnit na jedné stránce. Myslím si, že je hodně nejasného v tom, co chce dosáhnout, kromě obecného referenda.

Co když se skutečně nepodaří sestavit vládu. Myslíte si, že by mohly být řešením další volby?

Nemusely by dopadnout výrazně jinak. Čeští voliči jsou názorově rozdělení půl na půl. Teď to byly volby protestní, proti vládě a způsobu vládnutí, proti aroganci.

Myslíte si, že ten aktuální rozkol v ČSSD je nafouklá bublina, a nebo že to svědčí o vážné nejednotnosti v jejich straně?

ČSSD nebyla jednotná už dříve. Když existovala vláda pana Špidly, tak také nebyli jednotní. Tenkrát existovaly tři proudy v sociální demokracii. Je to početná strana a pnutí je tam velké.

Jakou roli v těch šarvátkách v ČSSD podle Vás sehrává prezident?

Myslím si, že se pan prezident už předvedl. Určitě hraje svou roli i v pnutí v ČSSD.

A jak vidíte současnou pozici TOP 09, přeci jen měli celkem dobrý volební výsledek. Myslíte, že si ho zasloužili, s ohledem například na předchozí působení pana Kalouska?

Topka těží z popularity pana Karla Schwarzenberga. Volební výsledek je dokladem obdivu k panu Schwarzenbergovi. Hodně pomohla i kampaň před prezidentskými volbami. Řada lidí vnímá jen: TOP 09 rovná se Karel Schwarzenberg.

Vždy jste se v politice hodně zabýval zdravotnictvím. Bude to pro Vás i ve sněmovně téma číslo jedna?

Ano, je to pro mě nejdůležitější téma. Proto jsem vlastně kandidoval, jinak bych zůstal v nemocnici. Celý systém zdravotnictví je netransparentní. Na nemocnice i na praktické lékaře dopadá byrokratická zátěž. Máme nedostatek lékařů. Každá nemocnice má jiné smlouvy se zdravotními pojišťovnami a myslím si, že dál takhle nemůže pokračovat. Pokud nebude jasně odděleno ovládání zdravotních pojišťoven a nemocnic, tak tady nikdy nebude pořádek a vždycky se najdou cesty, jak vyvádět peníze pryč tak, aby nešly na léčbu.

Ludvík Hovorka se narodil v roce 1963 v Uherském Hradišti, vystudoval obor Pozemní stavitelství na Střední průmyslové škole v Hodoníně. Po maturitě v roce 1982 byl přijat ke studiu na stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně. Vystudoval obor Konstrukce a dopravní stavby. V roce 1990 vstoupil do KDU-ČSL a ve stejném roce byl v komunálních volbách zvolen starostou obce Šumice ve svých 27 letech. V roce 2000 byl zvolen do Zastupitelstva Zlínského kraje. V roce 2002 a v roce 2006 byl zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Ve volebním období 2006 – 2010 se věnoval především zdravotnictví a sociální politice. Médii byl označován za stranického „rebela.“ V roce 2012 mj. pracoval jako asistent senátorky a v podzimních krajských volbách na Zlínsku se stal znovu zastupitelem. V roce 2013 se stal opět poslancem PČR. Ludvík Hovorka je ženatý a má tři děti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…