Pane prezidente, až příliš tlačíte na pilu, myslí si starosta z Plzeňska. A rozpovídal se dál...

13.10.2013 7:50

ROZHOVOR Budou starostové a další osobnosti z komunální politiky spolupracovat napříč politickým spektrem? Na to a další aktuální otázky jsme se ptali Pavla Čížka, starosty malého městečka na jižním Plzeňsku Spálené Poříčí, krajského zastupitele a osoby v první polovině kandidátky do parlamentních voleb za TOP 09 a STAN.

Pane prezidente, až příliš tlačíte na pilu, myslí si starosta z Plzeňska. A rozpovídal se dál...
Foto: www.regionpodlupou.cz
Popisek: Pavel Čížek

Myslíte si, že starostové a to nejen  rámci TOP 09, to mají u svých potencionálních voličů "o něco lepší" než ostatní, protože jsou zkrátka vidět a nemohou si dovolit nějaké velké politické kotrmelce nebo skandály?

Ano, starosta či starostka, místostarosta, radní, zastupitel či zastupitelka  není typ občana, který jde přes obec jen do práce, z práce a zbytek doby tráví za plotem či za dveřmi domu. Starosta je pověřen ostatními spravovat za ně veřejné záležitosti dané obce. Proto je v místě známý, dokonale sledovaný, porovnávaný a měl by se podle toho chovat. Zkušenost a zvyky z „komunálního řemesla“ jsou pak pro něj velkou výhodou v každé veřejné funkci. Na druhou stranu starosta nemusí být nijak známý v sousední obci, městě či městečku. Širšímu okolí může být známý jen tehdy, když jsou výsledky jeho práce na obci vidět a všimnou si jich a ocení je i lidé z jiných obcí.

TOP 09 se do nové Poslanecké sněmovny zcela jistě dostane a také vy máte určitou naději, že zasednete do jejích lavic. Pracovalo by se vám lépe s jinými starosty i z jiných stran? Co říkáte tomu, že někteří oblíbení starostové za ODS na kandidátkách vůbec nejsou nebo byli odstrčeni na nevolitelná místa, ze kterých by je dostaly jen preferenční hlasy?

S pracovitými starosty z jakékoliv strany se mi vždy spolupracuje velmi dobře. Jsou zvyklí hledat řešení a ne problémy, jsou zvyklí se dohodnout, jsou zvyklí na problému dlouhodobě trpělivě pracovat. Jsou  realisté, ví, že „nezmění zeměkouli“ za týden. Při debatě s nimi mi stačí problém jen naznačit a hned společně víme, o co jde.

Každá strana, která nedá na kandidátky ty své starosty, kteří se osvědčili v konkrétní práci, ochuzuje sama sebe. V pořadí nevidím velký problém. Strany přece pouze sestavují kandidátky. Po jejich uzavření už je pánem volič s preferenčními hlasy.

Jak se díváte na aktivitu prezidenta Zemana - nepomáhá podle Vás až příliš "svým" zemanovcům?

Prezident Miloš Zeman není v politice „první ročník“, jak jsme říkali na vojně. Zanalyzuje situaci, zjistí, kde je maximum možného a pak jde na samou hranu, aby prosadil svou. Přesně tak naplno podporuje i své zemanovce - SPOZ. Tady si ale myslím, že přílišným „tlačením na pilu“ nedělá dobře ani z hlediska svých zájmů. Jeho strana je nová, konjunkturální, hrnou se do ní různí lidé bez zkušenosti z veřejné práce. Současné a budoucí problémy takovéto strany se panu prezidentovi mohou vymstít. Na rozdíl od SPOZ má velkou výhodu naše hnutí Starostové a nezávislí, kde se většinou rychle domluvíme, neboť není nutné našim členům a příznivcům vysvětlovat, jak se například liší veřejná práce od byznysu.

Co říkáte na nová politická uskupení typu Úsvitu přímé demokracie nebo Hlavu vzhůru?

Obě tyto strany by si měly projít komunální a regionální úrovní a teprve pak by ti, co se osvědčí, měli postoupit výš. Obě strany na to jdou opačně, odshora: prezidentské, senátorské, parlamentní volby.

Úsvit přímé demokracie má v programu některé zajímavé myšlenky, jako je omezení lichvy nebo úměrnost dávek na bydlení. Vadí mi na něm zaměření na jednu osobu a  nesouhlasím s proklamovanými radikálními změnami všeho možného. Razantní a rychlé  změny čehokoliv způsobí většinou víc škody než užitku.

Hlavu vzhůru není novou stranou. Je již několikátým projektem paní Bobošíkové. Na tomto subjektu mi vadí hlavně jeho antievropské zaměření. Jako bychom se mohli z Evropy odstěhovat. I kdybychom byli ostrovem v moři, museli bychom s Evropou spolupracovat. Ale ležíme v jejím středu a kdo se jen trochu podívá do historie, uvědomí si, že žijeme v unikátní době bezválečné Evropy. Na tom má velký podíl právě EU.

Jste ze zemědělské oblasti a denně s setkáváte  problematikou malých vlastníků půdy. Jaké máte názory na ANO Andreje Babiše, který se pasoval na zachránce a ochranitele českého rolníka?

Pan Babiš má se zemědělstvím společné pouze to, že se mu bývalá velká JZD a státní statky hodily do jeho průmyslově zemědělského komplexu. Zavedl v nich jednotný funkční systém ekonomického řízení, ale s rozvojem venkova či ochranou půdy a krajiny nemá toto podnikání nic společného. Pokud by pan Babiš chtěl nějak pomoci venkovu, zemědělcům či „veřejnému blahu“, měl jako člověk, disponující velkými prostředky, řadu možností. Obávám se také, že si dostatečně neuvědomuje rozdíl mezi řízením firem a veřejnou sférou. Řeknu to na minipříkladu.

Chci-li jako šéf firmy natřít plot na modro, zavolám zaměstnance, nařídím mu to a firma zaplatí jeho mzdu a barvu. Práce je hotová během několika hodin. Chci-li jako řídící politik natřít veřejný plot na modro, musím se nejprve při různých příležitostech ptát občanů a zastupitelů-politiků, jestli by nebylo třeba natřít plot. Nejprve řeknou, že je to zbytečné, že je třeba dělat něco jiného. Po čase se musím ptát znovu a o plotu více diskutovat a opakovat to tak dlouho, až nejméně polovina ostatních politiků uzná, že by se s tím plotem mělo něco udělat.

Abych se vyhnul nesmiřitelné diskusi o barvě plotu, zkusím postupně hovořit s každým politikem zvlášť, jestli by byla vhodná růžová nebo hráškově zelená barva. Po střetu o barvu je možné, že dojde k dohodě na modré barvě, přičemž se strhne druhá bitva o její odstín… Bude ochoten pan Babiš zcela změnit svůj navyklý a propracovaný styl řízení? Bude ochoten tolerovat to, že své spolupracovníky nebude moci po získání mandátu úkolovat, ale trpělivě přesvědčovat?

Chci tím říci, že mám dojem, že mnohá prohlášení ANO o velkých změnách beru jako nereálné proklamace.

Pokud byste s dostal do Poslanecké sněmovny, jakým oblastem byste se chtěl věnovat a co by byla Vaše první aktivita?

Mou základní aktivitou by bylo pokračovat v navýšení příjmů měst a obcí  ve srovnání s velkoměsty. Další mou prioritou je obnova krajiny. Nasměrování zemědělských a jiných dotací tak, aby se zamezilo ničení půdy erozí, aby se snížil odtok vody z krajiny a začalo se rozumněji hospodařit i v lesích. Kdo se pohybuje venku v praxi ví, že se klima mění na extrémnější a je nutné se na to připravit. Zaměřil bych se na větší podporu obnovy památek a podporu drobného cestovního ruchu. Ve školství bych pomáhal snahám přivést středoškoláky do moderní praxe tak, aby si v tom nejdůležitějším věku vyzkoušeli různé práce a mohli si lépe vybrat svou budoucí profesi.

Mým velkým přáním je prosazovat do politiky komunitní plánování. Ne referenda, ale příležitost pro lidi rozhodovat v diskusi o tom, jakou cestou se má obec, region, stát ubírat. Ale to je u nás zcela nezvyklé, nelze to nijak nařizovat ani vymezit zákony. Snažil bych se o mimořádnou podporu významných jednotlivých osobností ve vědě a v kultuře. V těchto oborech musíme uznat, že je nutné podpořit vynikající osobnosti a ne paušálně podporovat instituce. Oceňuji například odvahu ministrů kultury za STAN jmenovat bez výběrového řízení pana Bělohlávka šéfdirigentem České filharmonie, nebo jmenovat pana Buriana ředitelem Národního divadla. Ve vědě a umění jsou podstatné osobnosti, které tyto obory posunou na světovou špičku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…