Paní Maláčová, státní rozpočet není výherní automat. Poslanec ODS Munzar o tom, kam mizí vaše daně

11.04.2019 19:24

ROZHOVOR „Na tanečcích kolem tohoto příspěvku je vidět, jak vláda dlouhodobě nedobře hospodaří s penězi daňových poplatníků,“ říká k plánovanému navýšení rodičovského příspěvku poslanec ODS Vojtěch Munzar. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je podle Munzara přebornicí ve zvyšování dávek, v čemž jí zdatně konkurují politici hnutí ANO.

Paní Maláčová, státní rozpočet není výherní automat. Poslanec ODS Munzar o tom, kam mizí vaše daně
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Hojně diskutovanými tématy jsou navýšení rodičovského příspěvku na 300 000 Kč a také „tanečky“ s tím, na koho se vlastně bude vztahovat. Jak hodnotíte samotnou částku, je její navýšení namístě? Může si státní pokladna takový výdaj dovolit a je to správná cesta, jak motivovat ke zvyšování porodnosti?

Protože se tato částka mnoho let nezvyšovala, je diskuse o jejím zvýšení namístě. Zvýšení by se ale mělo týkat všech, alespoň poměrově. Na tanečcích kolem tohoto příspěvku je vidět, jak vláda dlouhodobě nedobře hospodaří s penězi daňových poplatníků. Je to stejné jako v domácnosti, pokud nejdříve peníze rozházíme, pak nezbudou na důležité věci. Rodičovský příspěvek ale neberu přímo jako nástroj motivace k porodnosti. Peníze od státu by neměly být hlavní při rozhodování o tom, jestli rodina chce mít děti. Jde spíše o to, aby lidé rodičovství z ekonomických důvodů neodkládali. V této souvislosti je také nutné připomínat, že náš stát je vůči rodičům relativně velkorysý. Málokde je rodičovská dovolená až čtyři roky jako u nás. Není to běžné a buďme za to rádi.

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Jak chápat kroky ministryně Maláčové, která nejprve příspěvek chtěla pro děti narozené po 1. 1. 2020, po vlně stížností navrhla retroaktivitu až pro děti do věku čtyř let a nyní, po další vlně kritiky, má údajně v rukávu ještě další varianty. Chybí její práci koncepce?

Paní ministryně je přeborníkem v disciplíně „každý týden zvýšení nějaké dávky“. A pak se s hnutím ANO přetahují o populismus, kdo ji navrhne vyšší a dříve. Státní rozpočet ale není výherní automat. Rostou tím státní výdaje a nejdříve do rozpočtu musíte peníze získat, navíc to vždy zaplatí daňový poplatník. Vláda žije pouze přítomností, a nikoliv budoucností, protože podobné zvyšování mandatorních výdajů není pouze na rok, ale budou to výdaje i do budoucna.

Opět se objevují zprávy o ochlazování ekonomiky. Společnosti jsou prý zdrženlivější, co se investic týče. Jak lze hodnotit práci vlády, činí dost v rámci preventivních opatření?

Dlouhodobě upozorňujeme na to, že může přijít horší ekonomické počasí a že vláda by se měla přestat chovat jako nezodpovědný bohém. Místo toho, aby vláda ekonomického růstu využila pro potřebné strukturální změny – pro snížení daní nebo pro investice do silnic a dálnic, enormně zvyšovala provozní výdaje státu. Od roku 2014 se například zvýšil počet státních zaměstnanců o více než 45 tisíc. To je více obyvatel než v Mladé Boleslavi.

Je Babišova vláda rozpočtově odpovědná? A jak si vysvětlit rozdíl mezi plánem a realitou? Rozpočet byl v přebytku tři miliardy, ačkoli byl plánován jako výrazně schodkový. Je vyhlašování schodkových rozpočtů jakýsi Babišův alibismus?

Není rozhodně rozpočtově odpovědné plánovat v době ekonomického růstu deficitní rozpočty, a zadlužovat tak budoucí generace. Když se podíváme na první čtvrtletí tohoto roku, hospodaření státu skončilo schodkem ve výši 9,2 mld. Kč, což je meziročně horší výsledek o 25,5 mld. Kč. Od roku 2012 je to dokonce nejhorší výsledek, a to byla ještě ekonomická recese. Navíc si letos vláda pomohla ještě tím, že převedla do rozpočtu 18 mld. Kč z Fondu národního majetku. Bohužel vláda tak jen kouzlí s čísly. Správné řízení fiskální politiky není jen účetnický přístup ke státnímu rozpočtu, ale je velmi důležité vážit dopady vládních kroků do národního hospodářství. Tyto kroky by měly v budoucnu hospodářství naší země posílit, což ale v koncepci vlády nevidíme.

Prezident Miloš Zeman je rozzlobený na Senát kvůli odmítnutí nominace profesora Aleše Gerlocha a uvedl, že by horní komoru nechal „vyhladovět“. Je to demokratické? A je takový výrok hoden hlavy státu?

Je to svébytné rozhodnutí demokraticky zvoleného Senátu. Pamatuji, že i prezident Zeman v několika jiných případech odmítl nominaci a někoho nejmenoval. Podobné výroky mě ale netěší.

Novou prezidentkou Slovenska byla zvolena Zuzana Čaputová. Ozývá se, že Slováci jsou proevropštější než Češi. Že jejich politická kultura je vyspělejší, když byli schopni zvolit takovou kandidátku, že odmítají ten český, „hospodský“ styl. Souhlasíte?

Nemám rád, když se náš národ podceňuje, a ani nemám rád podobné sebemrskačství. Paní prezidentce samozřejmě gratuluji ke zvolení, dosáhla ve volbách úctyhodného výsledku a vyvolala veliké očekávání u slovenské veřejnosti. Hodnotit její působení však budu až podle konkrétních kroků, nikoliv dopředu.

V květnu nás čekají eurovolby. Krátce před nimi, konkrétně 15. května, proběhne podle nařízení soudního dvora EU slyšení v souvislosti se žalobami, které kvůli migračním kvótám podala před více než rokem Evropská komise na Česko, Polsko a Maďarsko. Může to podle vás ovlivnit výsledek voleb u nás a u našich sousedů?

Otázka migrace je jednou z evropských otázek, kterou lidé vnímají velmi citlivě a samozřejmě se podílí na jejich rozhodování ve volbách. Podobné žaloby jsou nepřijatelné a nepřispívají ke vzájemné spolupráci členských států. Chci zdůraznit, že ODS je jednoznačně proti jakýmkoliv kvótám. O tom, koho přijmeme do našeho státu, si musíme rozhodovat sami podle našich pravidel.   

Bojíte se v souvislosti s eurovolbami dezinformací? A z jaké strany přicházejí?

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Informace nemáme pasivně přejímat, ale přemýšlet o nich. Většina lidí to jistě dělá. Nad dezinformacemi či nepravdivými informacemi se musí vyhrát argumentačně a vysvětlováním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…