Pár pitomců dělá bordel. S Araby je to jinak. „Schwarzenberský“ šéf kavárny Kotas, kterého surově zmlátili, s námi hovořil o bezpečnosti v našich ulicích

18.08.2016 20:14

ROZHOVOR „Co se týče Arabů a muslimů, tak jsme opravdu – zatím – na úrovni prodejců kebabu. Praha je v tomto nedotčená. Právě jsem v Berlíně a tady to je úplně jiný svět! “ svěřil se v rozhovoru ParlamentníchListů.cz majitel známé kavárny na Kampě Martin Kotas s tím, že nemá strach z imigrantů páchajících násilí. Kotas totiž dostal v noci na středu v centru Prahy pořádný nářez od opilých Angličanů a skončil v nemocnici.

Pár pitomců dělá bordel. S Araby je to jinak. „Schwarzenberský“ šéf kavárny Kotas, kterého surově zmlátili, s námi hovořil o bezpečnosti v našich ulicích
Foto: Martin Kotas
Popisek: Zmlácený Martin Kotas

ParlamentníListy.cz již informovaly o tom, že majitel pražské Mlýnské kavárny, která byla „srdcem“  volebního týmu Karla Schwarzenberga ve volbách v roce 2013, a karikaturista Martin Kotas dostal pořádnou nakládačku, když se snažil v noci na středu nedaleko Národního divadla umravnit opilé Angličany, kteří močili na církevní památku. Kotas se jim snažil vysvětlit, že se to nedělá, ale oni se na něj vrhli a pořádně ho zmlátili. Kotase pak následně odvezla záchranka, protože mimo jiné utržil pořádnou ránu na hlavě. A ta se musela sešít.

Podobných incidentů s mladými opilými cizinci musí ale pražská záchranka řešit mnoho, přesněji řečeno jde o stovky případů týdně. Sám Kotas si ovšem nemyslí, že by situace v Praze stran bezpečnosti byla až tak zlá. Naopak – prý se oproti devadesátým rokům minulého století významně zlepšila.

„Pamatuji si devadesátá léta, kdy hlavně v centru Prahy byli ‚zabydlení‘ různí mafiáni – třeba Gruzínci, Kosovci apod. Hlavně kolem Václavského náměstí to tenkrát bylo šílené! Tehdejší situace se ale s tou dnešní nedá vůbec porovnat. Praha – a dokonce i její centrum – je večer podle mne bezpečné místo. Těch aktů napadení podle mých informací v centru Prahy spíše ubývá, nežli přibývá, za což jsem rád,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz v rozhovoru výtvarník a kavárník.

Ani násilný incident, který teď zažil, údajně jeho vnímání bezpečnostní situace metropole nezměnilo. „To, co se mi stalo, je ojedinělé, týká se to segmentu jenom pár pitomců, kteří přijedou z Holandska nebo Dánska dělat sem nepořádek. Ale pro mne je toto výjimečná situace. Já mám naopak s turisty zkušenost bezpečné situace, není to tak, že bych byl ohrožen každý den,“ vysvětlil Kotas s tím, že ovšem netuší, jak to vypadá noc co noc v turistických nočních klubech, jako jsou Karlovy lázně apod. „Jak tam řeší konflikty, zda se hned perou, zda se tam stávají nějaké šarvátky často, to fakt nevím,“ zdůraznil.

Václavák, to je něco jiného!

„Samozřejmě, že se i nám na Malé Straně nějaké výtržnosti úplně nevyhýbají. Přímo v parku Kampa pořádáme výstavu – teď právě o historii Kampy a Čertovky – a může se nám kdykoliv stát, že nějaká parta přiožralých Dánů nám to tam strhne. To se nám kdysi také stalo, ovšem teď tam máme výstavu už tři měsíce a neponičil nám ji ani žádný sprejer. Když jsme však s těmi venkovními výstavami začínali před třemi lety, tak nám to pokaždé nějak rozkradli,“ poznamenal dále Martin Kotas.

Vzpomněl si přitom na to, jak kdysi před volbami ministr financí Andrej Babiš (ANO) chodil po noční Praze a pak se médiím svěřoval s tím, jak je Praha samé drogy a sexuální služby: „Podle mne to byl takový předvolební tahák. Ta situace jím vyobrazená je ale ve skutečnosti jiná. Samozřejmě, že jsou části Prahy jako je Václavské náměstí nebo jiné ulice Starého Města, které jsou proslulé tím virválem a chodí tamtudy party lidí, kteří tam dělají bordel, ale obecně je centrum Prahy bezpečné. I když pravda – na Václaváku bych se v noci asi pohybovat nechtěl ani já, ale to je asi tak jediné místo, kde bych si tipnul, že se toto děje. Od Babiše to tehdy byla taková předvolební hysterie.“

„Václavák je ostuda. Místo toho, aby to vypadalo jako na Champs Elysées, jsou tam kasina a prodávají se drogy. Taková koncentrace heren a kasin jako v centru Prahy je nevídaná,“ řekl při představení pražské kandidátky ANO před dvěma lety Babiš. A měl docela pravdu – Václavské náměstí je totiž proslulé tím, že se tam denně prodají stovky dávek drog a nevěstinců tam ještě před pěti lety bylo snad nejvíce v celé metropoli!

„Václavské náměstí je největší otevřený drogový trh v Česku. Denně si tam koupí drogu 500 až 800 lidí. Osmdesát procent z nich jsou Češi, zbytek tvoří Slováci a Rusové,“ alarmoval v roce 2011 Aleš Herzog z organizace Sananim.

Podle karikaturisty Kotase to tak opravdu bývalo. „Opravdu tam operovaly gangy ve velkém. Myslím si však, že politici ve vymýcení tohoto nešvaru už udělali kus dobré práce, ovšem dál by to jít už podle mne nemělo. Bydlím v Ostrovní ulici, pracuji na Malé Straně a při představě, že by centrum bylo úplně neživé – tak to by byla velká škoda. Obecně se ta snaha zklidnit město daří, ale na druhou stranu se bojím, aby to nebylo od místních politiků až přehnané. Aby z Prahy nakonec nezbyl jen jakýsi skansen,“ uvedl k tomu Kotas.

Neměl by to být skansen

A co se týče práce policie, i tam nastalo podle něj zlepšení. „Když to mám říct ošklivě, je to u policie kus od kusu. Samozřejmě, že každý člověk má tendenci si práci zjednodušit, ale co se týče jednání s lidmi, tak to se u policistů výrazně pohnulo k lepšímu. Dříve jsem býval velkým kritikem policistů, podle mých zkušeností nepracovali příliš dobře, ovšem v posledních letech, když se jedná o nějaký konflikt, tak jsou podle mne lehčeji dostupní a celkově i příjemnější. I když ochota je i dnes u jednotlivců pochopitelně různá, ovšem taková ta obecná nepříjemnost policistů – dříve totiž býval nepříjemný každý druhý – tak ta se podle mne výrazně zlepšila. Celkové statistiky výsledků jejich práce ale samozřejmě neznám,“ poznamenal kavárník.

Pokud se lidé bojí toho, že i Praze by mohly hrozit teroristické útoky či jakékoliv jiné útoky od Arabů, od muslimů, tedy od lidí, kteří jsou všeobecně nazýváni imigranty, tak prozatím strach z nich necítí.

„Praha je v tomto nedotčená. Zrovna teď, jak spolu hovoříme, jsem v Berlíně a tady to je úplně jiný svět. Co se týče Arabů a muslimů, tak jsme opravdu – zatím – na úrovni prodejců kebabu. Tedy alespoň já osobně jsem se nepotkal v Praze s něčím mimořádně nebezpečným, nedostal jsem se ze strany Arabů žijících tady do nějaké nebezpečné situace,“ dodal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Kotas.

... bejt to mohamedáni, tak si mohl mít taky kudlu v břiše

To samé jako on si ale viditelně nemyslí mnoho jeho přátel, které má na svém facebookovém profilu. Majitel pražské Mlýnské kavárny se totiž o svém nočním zážitku s opilými Angličany svěřil nejprve právě na sociální síti. „Takže potkám takhle v noci nalitý Anglány, jak chčijou na rotundu svatého Martina. A to se přeci nedělá. Pak už si jen pamatuju záchranku kemo,“ napsal ve středu brzy ráno.

A následovalo toto: „Brzké uzdravení Koko. Seš odvaha se svou postavou, nechci malovat čerta na zeď, ale bejt to mohamedáni, tak si mohl mít taky kudlu v břiše. Hrdinů jsou plné hřbitovy." Na webovou zeď kavárníka o něco později kdosi připsal: „Kdo sem ty zkurvený migranty pustil? Drž se!“ Diskutující tak ironicky naráželi na tolik probírané násilí muslimských migrantů v EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…