Paroubek: Pitr by měl jít bručet, ale možná začne vytahovat pikantnosti

02.04.2012 20:32

Předseda strany Národní socialisté – levice 21. století Jiří Paroubek má obavy, že by Tomáš Pitr mohl po návratu do Česka místo ve vězení skončit za čas na svobodě. Do té doby by prý mohl dělat "někomu maskota".

Paroubek: Pitr by měl jít bručet, ale možná začne vytahovat pikantnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Pane předsedo, do Česka se má brzy vrátit Tomáš Pitr, kterého jste kdysi označil za nepřítele státu. Myslíte, že skončí ve vězení?

Já předpokládám, že ano. Byl odsouzen a měl by jít bručet. Ale je možné, že ho někdo bude mít jako maskota a Pitr bude vytahovat různé takzvané pikantnosti. Udělal hodně pro pravici, hlavně ODS, takže mu pan Langer asi slíbil, že se o něj postará. Ten možná ne, už nemá velký vliv, ale třeba někdo jiný. Nedivil bych se, kdyby byl odměnen amnestií, nebo v novém procesu očištěn.

Proč se do vás tak pustil uhlobaron Zdeněk Bakala v sobotní MF Dnes? Říká, že každá vláda je lepší než vaše.

Pan Bakala je gauner, dokonce tak byl soudně označen. Z toho důvodu mi nevadí, když o mně špatně mluví právě on. A má důvod. Nedávno jsem byl v Ostravě a podpořil jsem a pomohl se založením sdružení nájemníků bytů bývalé OKD. A ty byty patří Bakalovi. A jistě vám neuniklo, že Bakala, který financoval kampaň ODS, TOP 09 a Věcí veřejných a tvrdí o sobě, že je pravičák, si pochvaluje současnou ČSSD.

Čím si to vysvětlujete?

Buď je to neschopností dětského vedení ČSSD anebo i tím, že si lidé jako Michal Hašek či Bohuslav Sobotka s uhlobarony typu Bakaly prostě lidsky i obchodně rozumí. Vzpomeňte na privatizaci bytů OKD, které přistály v rukách Bakaly právě díky Bohuslavu Sobotkovi, který tehdy zastával funkci ministra financí, a Radka Pokorného, který tehdy právně zastupoval kupujícího. Pokorný je hlavním Sobotkovým poradcem.

A co kauza Romana Janouška? Je skutečně jen "kmotříček", jak řekl Mirek Topolánek?

Zcela nepochybně. Takových kmotříčků jsou spousty v celé republice. Praha je sice důležitý region, ale například Marek Dalík prostřednictvím Topolánka ovládal celou zemi.

Topolánek také tvrdí, že - jeho slovy: "...ve skutečnosti jsou tu mocnější lidé s mnohasetmiliardovými majetky. A ti státem hýbou. Vždycky mě baví, když slyším mluvit Andreje Babiše… Protože on je samozřejmě jeden z nich. Nebo Tykač, proboha". Má podle vás pravdu?

To bych neřekl. Jsou to podnikatelé a nepodnikají se státním majetkem. Ke svému bohatství přišli jinak než na podivných státních kšeftech.

V Audi, ve kterém jste jako předseda strany jezdil, odjel po výslechu z policie lobbista právě Roman Janoušek. Jak se mohlo dostat z ČSSD až k němu?

To vůbec nevím, používal jsem auto do května 2010. Kde pak skončilo, to nevím, asi ho dali do bazaru. Já když jsem se to dozvěděl, tak jsem se spíš divil, že to auto vůbec ještě jezdí. Už v roce 2009 mělo najeto přes 200 tisíc kilometrů a bylo každou chvíli v servisu, takže se značně prodražilo. Zřejmě udělali generálku.

Co se týče vaší strany NS-LEV21, v těchto dnech zahajujete volební kampaň. Někdo se jistě bude zajímat, z čeho ji financujete...

Jde spíše o seznamovací kampaň než o volební. Chceme představit naši stranu a náš program. Teď se objeví v tisku a na serverech první inzeráty a také billboardy. Financování není moje starost, ale do 20. dubna zveřejníme naše sponzory. A můžu vás ujistit, že nejsou z Panamy ani Kajmanských ostrovů. Samozřejmě některá nezávislá média to nenechá v klidu. Alespoň se dozvíme o sponzorech něco zajímavého. Zprávu o našem financování budeme každého čtvrt roku zveřejňovat. Nemáme co tajit.

Kolik má strana členů?

Neznám teď přesná čísla, ale předpokládam, že asi k tisíci členům i s přihláškami. Ale zanedlouho to vypadá, že bychom mohli mít tisícovku členů v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Nechyběl vám místopředseda Jiří Šlégr, který opět nazul brusle a nastoupil v bojích o záchranu Litvínova v extralize?

Jiří normálně fungoval, oboje stíhal. V sobotu byl na stranickém předsednictvu a večer v pražském Obecním domě, kde jsme pořádali společenskou akci ke 115. výročí vzniku národně socialistické strany. A v neděli velmi úspěšně pomohl na ledě k definitivní záchraně Litvínova v nejvyšší soutěži. A nezapomínejte, že Litvínov je součásti Ústeckého kraje, takže ta záchrana mě těší dvojnásob.

Pondělí je poslanecký den, co jste tedy dělal a s čím za vámi lidé nejčastěji chodí?

Jsem v Ústí nad Labem, byl jsem v kanceláři a navštívil pivovar Velké Březno. A o čem lidé nejvíce mluví, si asi každý dokáže představit. Tíživá finanční situace, nezaměstnanost, protilidové reformy Nečasovy vlády, zdražování, to jsou věci, které lidi trápí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…