Paroubek vynesl hrozivý povolební ortel nad Sobotkou, ale i Kalouskem

09.10.2016 8:07

ROZHOVOR Krajské volby pro ParlamentniListy.cz zhodnotil bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. ANO podle něj vyhrálo proto, že mělo slabé soupeře. Zvláště ostře se pustil do ČSSD, která podle něj jediná se může postavit Babišovi a zastavit oligarchizaci společnosti. „Je ale nevýrazná díky svému lídrovi a neviditelnému vedení, má archaický program. Za posledních šest let chlapci nic nevymysleli,“ konstatoval.

Paroubek vynesl hrozivý povolební ortel nad Sobotkou, ale i Kalouskem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Krajské volby vyhrálo hnutí ANO, a to dost přesvědčivě. Čím to je?

Podobné výsledky jsem očekával. Tedy velkou prohru sociální demokracie. Její debakl se opravdu dostavil. Je to především odraz celostátní politiky. Jako vždycky krajské volby jsou. Stejně jako před osmi lety. Dnes si to komentátoři zjednodušují, že to bylo kvůli poplatkům. To však není pravda. Došlo tehdy ke konfrontaci špatné vládní politiky s politikou jiného typu, kterou představila sociální demokracie. Teď byla ČSSD nevýrazná díky svému hlavnímu lídrovi, neviditelnému vedení. Někteří lidé ve vedení jako by ani nebyli. Programová nabídka je archaická. Nejsou tam věci, které lidé automaticky od sociální demokracie očekávají, žádné programové výzvy, kterými se obracíte na veřejnost. Nemůžete pak čelit populistickému hnutí, které vlastně žádný program nemá.

Dá se tento triumf ANO trochu přirovnat k takzvané oranžové tsunami z roku 2008, kdy ČSSD vyhrála ve všech krajích? Tam ale je rozdíl v tom, že tehdy voliči protestovali proti vládní politice, nyní je však ANO ve vládě. Podařil se jim kouzelnický trik, že ač jsou ve vládě, vsugerovali svým voličům, že jsou v opozici proti ČSSD, která má premiéra?

Je to jen částečně pravda. Srovnání s oranžovou tsunami přece jen kulhá, zhruba o patnáct procent. ANO teď získalo přes dvacet jedna procent, ČSSD tehdy přes třicet šest procent. Bohužel od té doby v každých volbách ztrácela, v minulých o dvanáct procent, nyní dalších osm procent. Je to debakl. Samozřejmě se těžko soupeří tradičním stranám postaveným na programu jako ČSSD či KSČM, nebo také ODS a TOP 09 – s populistickou stranou jako je hnutí ANO. Při prostředcích, které má Andrej Babiš včetně médií, jež představují čtyřicet procent trhu, to není až zas tak zázračný výsledek. Je to vítězství, ale proto, že ostatní byli slabší a nedokázali přijít ani s marketingovou, ani s programovou nabídkou, která by zaujala. Byla to nuda. Spousta voličů, řekl bych, že čtvrtina, která by mohla za normálních okolností přijít, zůstala doma.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Musím potvrdit, že jste tento výsledek ČSSD v rozhovoru pro ParlamentníListy předpovídal už začátkem roku. Skončili druzí, vítězství obhájili jen dva populární hejtmani, Zimola v Jihočeském kraji a Běhounek na Vysočině. Pro mě bylo překvapením jejich třetí místo a zisk 12 procent v tak levicovém kraji jako je Ústecký, kde s hnutím ANO prohráli i minule vítězní komunisté...

I pro mě byl překvapením volební výsledek komunistů v Ústeckém kraji, protože hejtmana Bubeníčka považuji za slušného člověka, který nedělal žádné zvláštní chyby. Ale vlastně on toho nedělal moc ani toho pozitivního. Hlavně se tady ale komunisté stali stranou establišmentu. Což hnutí ANO nebylo. Podařilo se jim nastupovat z nových pozic a kritizovat to, co rada kraje představovala. Sociální demokraté v Ústeckém kraji byla moje doména. Dosahovali jsme tu i šestatřiceti procent. Těch nynějších dvanáct procent hlasů, to opravdu být v pozici Jaroslava Foldyny, tak bych věděl, co je moje povinnost. A kdyby nevypadli Severočeši, bylo by to ještě méně.

To, co dnes říká Bohuslav Sobotka, že budou hledat nové programové cíle, to jsem říkal v posledním roce mnohokrát. Některé programové cíle jsem jim předhazoval, ale pánové do nich neměli chuť, ani odvahu. I také proto, že programové zázemí v sociální demokracii je nesmírně zkostnatělé. Programové cíle nabízí jen v sociální oblasti. Svět a země kolem nás se přece vyvíjejí. Nelze mít archaickou programovou nabídku. Za posledních šest let chlapci nic nevymysleli. Je tu deset až dvanáct témat, která je potřeba rozpracovat. Já jsem jim je uváděl. Proti soupeři typu ANO potom neměli šanci.

VÝSLEDKY VOLEB DO ZASTUPITELSTEV KRAJŮ

SENÁT - VÝSLEDKY VOLEB

Za zmínku stojí asi i vítězství kandidátek jiných stran, než je hnutí ANO, případně ČSSD. Ve Zlínském kraji KDU-ČSL s Jiřím Čunkem a v Libereckém kraji Martin Půta a Starostové. Mohl byste je okomentovat?

Je vidět, že lidé hledali také i jinou alternativu, než je hnutí ANO. Pan Čunek představuje určitý politický směr, který se lidem líbí. Jeho voliči nejsou samozřejmě jednolití. Jsou tam křesťanští voliči, ale i lidé tak trošku latentně xenofobní. Mají obavy, co bude s naší zemí a politika Jiřího Čunka, jak ji provádí ve Vsetíně, se jim líbí. Můj šálek čaje to není, ale umím to pochopit.

Martin Půta vyšel z komunální politiky. Jako starosta Hrádku nad Nisou si vedl skvěle. Ukázal nevšední schopnosti v řízení. Kdyby neměl ten nešťastný škraloup s policejním obviněním, tak zvítězil na celé čáře. Takhle je to jen velmi silné vítězství. Je to ukázka toho, že Starostové pokud by šli jako hnutí touto cestou, mají obrovský potenciál. V řadě krajů v těch nejrůznějších koalicích ho naznačili, ale tak úplně neprokázali.

V krajských volbách ovšem většinou v minulosti vyhrávala celostátní opozice, letos tomu tak není. Na prvních dvou místech skončily vládní strany. I když to žádné překvapení není. Dá se ale říci, že pravice – teď myslím hlavně ODS a TOP 09 – je v dlouhodobějším útlumu?

Přece jenom bych mezi nimi odlišoval. Propad TOP 09 jsem očekával, je pro mě překvapením, že se vůbec do nějakých zastupitelstev propasírovala. Je to strana, která vedle ODS nemá žádné zvláštní opodstatnění své existence. Domnívám se, že tímto výsledkem prokázali, že po sněmovních volbách skončí. ODS je jiný příběh. Nejsou schopni překročit metu deseti procent. Výhodou pro ně je, když přijde málo lidí. Mají totiž kupodivu dost věrné voliče. Takže ten výsledek vypadá docela slušně. S ohledem na debakl jejich vládní politiky, kolaps v roce 2013, skandály, které provázely jejich vládu, způsob vládnutí, a to že následující vláda okamžitě přesvědčila, že je možné vládnout jinak, i když ne možná zázračně, tak ODS se nemá ani k čemu vrátit. Ke Klausovi se vracet těžko mohou, ten už není členem ODS. A ani k Topolánkovi, Nečasovi či Nagyové. Prostě je to strana toho času poražených. Obávám se, že z toho už se těžko vzpamatuje.

Jakou zprávu dávají krajské volby k volbám parlamentním, které jsou už za rok, takže se nedají očekávat nějaké výrazné voličské přesuny? Může se už Andrej Babiš těšit na premiérský post?

Jediný, kdo má šanci zastavit Andreje Babiše a oligarchizaci české politiky, je sociální demokracie. Musí se ale vzchopit po všech stránkách. Personálně, programově, marketingově. Současné vedení v tomto pojetí toho ale bohužel není schopno.

Čekáte, že po těchto krajských volbách nastanou v ČSSD nějaké výrazné změny?

Bohuslav Sobotka sklidil ve vedení sociální demokracie takovou pozici, že z té současné nabídky lidí, která kolem něj je, se ani nahradit nedá. Takže ten skok deseti procent na třiatřicet za rok, který se mezi lety 2005 a 2006 povedl mně, je nedosažitelný sen. Obavám se, že sociální demokracie není schopna uspořádat ani věci programové, ani personální.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…