Paroubkovou u soudu s Rathem šokoval soudce a státní zástupce. Řekla proč

06.09.2013 21:45

ROZHOVOR Petra Paroubková, manželka šéfa NS-LEV 21 a expremiéra Jiřího Paroubka, popsala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz svůj šok ze soudního procesu s Davidem Rathem. Přirovnala chování soudce a státního zástupce k obviněnému dokonce za nepřijatelné.

Paroubkovou u soudu s Rathem šokoval soudce a státní zástupce. Řekla proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Rozhovor s Petrou Paroubkovou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Jaký byl Váš hlavní důvod k tomu, že jste přišla podpořit Davida Ratha k soudu?
Přišla jsem ho podpořit v tom, aby se měl možnost hájit a být účastníkem nezávislého a spravedlivého procesu. Nepřišla jsem říct, zda je vinen, nebo nevinen. Chtěla jsem vidět, jak to probíhá. Měla jsem informace z médií, že část odposlechů chybí, že videonahrávka není rovněž úplná - krabice se ztratila z dohledu kamery... David Rath je ve vazbě 16 měsíců, již dávno tam být neměl. Teprve tento měsíc se dočkal soudu. To je neslýchané. To jedině v Číně jsou drženi lidé bez soudu ve vazbě dva roky. Chtěla jsem zkrátka vidět, zda realita odpovídá mé představě o demokratické justici. 

Na co jste u toho soudu přišla?
Byla jsem šokovaná. Některé pochybnosti o našem justičním systému jsem měla. Jako tlumočnice jsem se účastnila některých přednášek, na kterých jsem viděla ty soudce z Východu – Ukrajiny, Ruska, Dagestánu, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu... Viděla jsem, jak to tam funguje, jak je to prohnilé, plné úplatků. Pořád jsem si ale myslela, že u nás platí presumpce neviny, že žijeme v právním státě a že jsme na tom zde velmi dobře. Pak jsem já i manžel zažili několik sporů na ochranu osobnosti a pokud jsme nevyhráli, nedávali jsme to za vinu špatnému soudnímu systému, ale špatnému mediálnímu zákonu. Ale pak Ústavní soud zrušil volby kvůli stížnosti jediného poslance, ještě k tomu přeběhlíka, který si nárokoval všechny platy vyplývající ze čtyřletého poslaneckého mandátu. Soud mu vyhověl v době, kdy by ČSSD velmi silně vyhrála volby. To bylo velmi nedemokratické rozhodnutí. Otřáslo to mojí důvěrou v soudní systém České republiky.

Nyní zase vidím, jak si na doktoru Rathovi zgustnul státní zástupce Jirát. Dodnes je ve vazbě držen nejen David Rath, ale i Petr Kott a Kateřina Pancová.

Křivdí se Davidu Rathovi?
V tomhle určitě. Kdyby byl na svobodě, byl by schopen postavit svou obhajobu tak, že by během pár dnů tu obžalobu rozcupoval. Dodnes se například neprokázalo, že by jakékoliv zakázky, z kterých měly plynout finanční výhody, byly předražené. A na tom je obžaloba postavená. O všem by měl rozhodovat nezávislý soud a David Rath by měl mít rovnocennou možnost obhajoby jako ostatní. A to nemá. Myslím si, že by měl být z vazby venku – má dvě děti, velmi nemocného tatínka a je tak „profláklý“, že by ani utéci nemohl. A on by především ani utéct ze země nechtěl. Nejsou zde důvody pro vazbu.

V demokratickém soudnictví by měla platit presumpce neviny a člověk by měl mít možnost spravedlivě se hájit. Tuto možnost on nemá.

Vy jako Petra Paroubková, myslíte si, že má David Rath čisté svědomí?
To se zeptejte jeho. Já se nebavím o jeho čistém svědomí. Já jsem se za něj postavila jako za člověka v nouzi, je mi líto jeho rodiny, kdy trpí i jeho paní a jeho děti. Myslím, že jsem člověk, který má empatii, cítím to tak a myslím si, že je to tak správné. On mi pomohl vždy, když mohl, byl můj lékař – byl to doktor Rath, ne poslanec, či hejtman. A já myslím, že bych mu to měla přinejmenším stejnou mincí oplatit. Pořád jsem věřila, že má právo na spravedlivý proces. Když jsem nyní byla u soudu, zbytky iluzí o spravedlivém soudním systému v České republice jsem ztratila.

Co vás nejvíce šokovalo z toho chování soudců, státních zástupců?
Bylo to absolutně nemyslitelné. Jako tlumočnice jsem byla i u soudních procesů s padouchy, kteří ukradli velké množství peněz, hrozili někomu smrtí – ale přesto se k nim státní zástupce, soudní systém i soudce chovali jako k těm, kteří jsou nevinní. A to do okamžiku, dokud se neprokáže vina. Soudní líčení včera tak neprobíhalo. Když kladl otázky státní zástupce Jirát, nebyl přerušován. Ukazoval se systém evropských dotací, některé dotazy byly nadbytečné i zbytečné. Jako svědek vystupoval i šéf ROPu. Vzápětí, když otázky pokládal obhájce dr. Ratha, byl okamžitě přerušován. Když chtěl přečíst část textu, ve které se potvrzovalo, že ty projekty vyhovovaly kritériím, tak se řeklo, že se to číst nebude, soudce jej zastavil. Pokud se však toto nepřečte, nikdy to nezazní. I odpovědi na otázky pana Jiráta již jednou zazněly. Proč my jsme nemohli slyšet, že ty projekty splnily kritéria pro udělování dotací? Je to důležité, meritum věci je tam.

Další věc, která mě šokovala, byla ta, že se tam v podstatě kočkovali soudce s advokátem, přísedícími. Soudci přišla celá situace tak humorná, že se smál, až zrudnul. Tam jste viděl, že jej má předem odsouzeného.

Paní přísedící tam spala – to je absolutně nemyslitelné!

Když si vezmu, že stát se může komukoliv cokoliv. Že například, i když jezdím sebeopatrněji, zapříčiním dopravní nehodu a budu stát před soudem, špatně bych to nesla. Již takhle jsem byla velmi rozrušená.

Zvláštní bylo, že když jsem o přestávce popsala novinářům své dojmy a po druhé přestávce dorazil můj muž, situace u soudu se najednou změnila. Přísedící přestala spát, pan soudce byl velmi korektní, pan Jirát se na nic neptal. Že by si přečetli titulky článků na internetu? Svědčí to také o tom, že by tam manžel měl chodit častěji.

Každopádně já budu nyní kontaktovat několik nevládních organizací, i předsedu Evropské komise, a vyzvu je, aby dohlédli na tento proces. Aby byl spravedlivý, korektní – a to nejen v momentě, kdy se to hodí. Mně stačily ty dvě hodiny, kdy to takto probíhalo, nemám iluze, že by to probíhalo jindy jinak. A i kdyby to takto špatně probíhalo jediný den, je špatně vše.

Co ještě hodláte pro Davida Ratha udělat? Jste taková odhodlaná...
Dnes jsem napsala článek, je na internetu, poslala jsem jej do médií. Vyzvala jsem soud, ať zveřejní část odposlechů. Poté ať zveřejní záběry, které se týkají pohledu na onu krabici. Veřejnost by toto měla vidět, měla by vidět, jak probíhá tento proces. A jakým způsobem může probíhat jakýkoliv proces.

Hodláte navštívit Davida Ratha ve vazbě?
Nenavštěvuji a nebudu ho navštěvovat. Má limitovaný čas, který vyhrazuje rodině, nechci ho o tento čas připravovat. Píšeme si, občas mluvím s jeho ženou a včera jsem s ním prohodila pár slov a snažila jsem se jej povzbudit.

Máte pocit, že má ještě dostatek sil, nebo už začíná být zlomený?
Pevně věřím, že ho nezlomili. Doufám, že já i manžel jsme jej povzbudili. Nevím, proč u soudního stání nejsou i jeho bývalí spolustraníci a nepodrží ho – z čistě lidského hlediska. Pokud vím, tak až na dva, tři lidi se všichni k němu otočili zády. Nevím, jestli mají čisté svědomí. Myslím, že úplně ne. Všechno se jich to týká. Je to přeci jejich kolega.

Je tam někdo konkrétní, o kom si myslíte, že nemá čisté svědomí?
On už David Rath zmiňoval pana Dienstbiera. Nyní vychází rozšířené vydání knihy o Davidu Rathovi a v té knize některé lidi jmenuje. Některá jména jsou „zcenzurována“, ale všichni již vědí, která jména tam měla být.

Jak tipujete výsledek celého toho klání s Davidem Rathem?
Bylo by pro mě velkým překvapením, kdyby to dopadlo opravdu spravedlivě, kdyby soud měl zájem zjistit, jak to bylo. Opomíjí se fakt, který je velice důležitý, že orgány EU shledaly tyto projekty bez závad, znalecké posudky Policie ČR tvrdí to samé, svědci, které jsem slyšela, také neshledali závady. Nejdřív byl David Rath zatčen kvůli kauze Buštěhrad – poté se nacházelo něco jiného... Je velká snaha jej tam držet. Navíc, když dám příklad, nechápu, jak by se z projektu, jehož zisk byl 10 milionů, získal úplatek údajně přes 20 milionů, to tu provizi nechápu, kde by se vykouzlila.

Začíná volební kampaň. Budete kandidovat za LEV 21?
Nikdy jsem nechtěla nastoupit politickou kariéru. Škádlím někdy manžela, že budu kandidovat, ale to jej pouze škádlím. Nemyslím si, že bych měla tolik fyzické i psychické síly, neboť práce politika, když chcete sloužit lidu, je velmi náročná. A pro ženu docela emotivní. Zároveň si nemyslím, že bych chtěla být součástí mechanismu nějaké strany, zastupitelstva, čehokoli jiného... A média, ta si již na mě zgustla, když jsem byla jen manželkou politika.

TV Nova ve své reportáži uvedla, že jste k soudu přišla vystylovaná a abyste se zviditelnila. Co na to říkáte?
Mám ráda češtinu, takže bych řekla, že jsem přišla slušně oblečená. A to chodím pořád. A zviditelnit? Bohužel jsem byla několik let viditelná až příliš, takže se nepotřebuji zviditelňovat. Nedělala jsem to kvůli sobě. Dělala jsem to kvůli doktoru Rathovi. Dala jsem mu zkrátka šanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…