Pavel Novotný o Havlovi: Největší Čech, vy zaprděnci. Nemáte právo na jiný názor. Vaše posrané životy, idioti. Bakala je svině. Dáša byla zlatokopka, jenže, víte... Třeba Iveta Bartošová...

28.09.2016 19:52

OSMDESÁTINY VÁCLAVA HAVLA Novinář, bulvarista a člen ODS Pavel Novotný odpovídá ParlamentnímListům.cz k blížícím se nedožitým osmdesátinám exprezidenta Václava Havla. Toho si váží za jeho statečnost a moudrost a jeho odpůrcům vzkazuje: Jste politováníhodní idioti a nevíte, co říkáte.

Pavel Novotný o Havlovi: Největší Čech, vy zaprděnci. Nemáte právo na jiný názor. Vaše posrané životy, idioti. Bakala je svině. Dáša byla zlatokopka, jenže, víte... Třeba Iveta Bartošová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bulvární lovec Pavel Novotný

Někteří z nás si budou připomínat nedožité 80. narozeniny Václava Havla. Co pro vás znamenal Havel a jak na něj vzpomínáte?

Havel pro mě symbolizoval hodnoty, které hledám u ostatních a pro které si lidí jako Havel nesmírně vážím. Tedy statečnost, moudrost, ochotu bojovat za pravdu za cenu jakékoli osobní oběti, schopnost spojovat, vést...

Havel se nebál, nelhal a neohnul. Kolik takových známe? Kolik Čechů respektoval a dodnes respektuje celý příčetný svět? Jen jeho, ne Jágra. To pro mě byl, je a bude Václav Havel.

Anketa

Jakou školní známkou byste ohodnotili politické působení Václava Havla?

4%
4%
1%
3%
88%
hlasovalo: 19942 lidí

Co cítíte při větě ,,pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“?

Něco, co je spíše dodáním síly a víry, než něco, co platí. V tom byla také jeho síla, ve schopnosti zjednodušeně sdělit/předat to podstatné.

Co Havel znamená pro náš stát?

Symbol. Historicky zřejmě vůbec největší osobnost, kterou jsme měli. Havel byl státník světového významu, člověk, který nás znal lépe než my sami, člověk, který viděl dopředu a uvažoval v podstatných a pro většinu netušených souvislostech. Škarohlídi na něj mohou 1 000x delegovat své frustrace z polistopadového vývoje, neduhů transformace, svých vlastních posraných životů, z čehokoli, ale to je tak vše, co zmůžou. Řekněte něco z toho v civilizovaném světě, anebo víte co, udělejte to ve světě nesvobodném, prostě tam, kde dodržování prosté, spravedlivé zákonnosti či respektování základních lidských práv a svobod nejsou samozřejmostí, jako v naší skvělé části světa. Budou si klepat na čelo a budou tak činit právem.

Na druhou stranu, mnozí v Česku si Havla připomínat nechtějí, ba ho zatracují. Titulují ho ,,Chrchla“, ,,humanitární bombardér“ či ,,starej Veškrna“. Co byste jim vzkázal?

Že jsou politováníhodní idioti, kteří nevědí, co říkají. To by jim ale vzkázal každý příčetný člověk. Až na Havla, ten by se nad to povznesl.

Věcně uvažující kritici Václava Havla mu vyčítají třeba podporu bombardování Jugoslávie v roce 1999, podporu americké intervence do Iráku či podporu zelené politiky. Jak obhájit tyto kroky?

Diky bohu za Západ se všemi jeho chybami, díky bohu za americké jaderné hlavice i se všemi americkými pitomci, kteří k nim čas od času měli kódy. Havel dobře věděl, jak důležitá je prozápadní orientace naší zahraniční politiky, Havel nezapomínal. Nic lepšího než Západ nás historicky nepotkalo, nebo snad ano?

Václav Havel byl velmi obezřetný vůči Rusku, naopak se klonil k USA a Německu, potažmo EU. Jak to s těmito třemi entitami (toto slovo Havel rád používal) má Pavel Novotný?

Přiznám něco, co bude nahrávkou na smeč stádu, co tohle čte a té většině stáda, co mě nemusí – hlasoval jsem proti vstupu do EU. Byla to chyba, dnes toho lituji a stydím se za to. Obecně, většina politiků samozřejmě sdílí názory Merkelové, ale nahlas je říct nemůže. Já osobně říkám ano USA, ano německým postojům k uprchlické krizi, ano Evropské unii se vší její byrokracií. Rusko? Proboha, skutečně máme tak malou historickou zkušenost? Nemyslím.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Máte malé děti. Kdyby za vámi jedno z nich přišlo s otázkou ,,tatí, kdo to byl Havel?“… Co byste odpověděl?

Havel byl největší Čech, mé milé dítě. Havel byla jedna z mála věcí a postav, na které může být tento národ právem hrdý. Havel byl člověk, kterého jsme si snad ani nezasloužili a který tady začal kurva chybět už v okamžiku, kdy odešel. Havel byla autorita, ke které tvůj tatínek vzhlížel jako k božstvu a ty víš, že tatínek moc nevzhlíží. A napiš si někam tenhle jeho výrok: „Nejlepší cestou k vlastnímu neštěstí je zakrývat si oči před neštěstím jiných.“ To bych řekl a řeknu svým dětem.

Odpusťte, ale proslul jste jako bulvární novinář. Jak se vyrovnáváte s občasnou kritikou druhé Havlovy manželky Dagmar? Jak se vyrovnala s přechodem z pozice komediální ,,hééérečky“, kterou si lidé spojovali s hláškami typu ,,Vlastó, daj nám“, do role první dámy? A jak vnímáte její současnou reprezentaci odkazu Václava Havla? Třeba akci ,,Zvon pro Havla“?

Dagmar Veškrnovou coby bulvarista vnímám bez keců coby zlatokopku, jenže... Víte, ona je pro mě tím, čím pro mě je třeba Olga Matušková... Tedy bytostí sice parazitující, ale souběžně někým, kdo o protějšek pečoval, někým, s kým byl mistr šťastný.... Podívejte, s Rychtářem je také každý hned hotový. Ale kdo z vás byl při tom? Já jo. Bartošová byla často defekovaná, život s ní byl očistcem. Josef Rychtář není žádný vzor ctnosti, ale Ivetu miloval a NIKDY mi nic neprodal, Ivetu chránil. Macura ji vzal na týden do Itálie a zesměšnil jí před celým národem...

Kdepak. Dagmar o Havla pečovala až do konce, nebýt Dagmar, odešel by dříve. Stejně jako Matuška. Proto si Vešknové vážím, proto si vážím současné slečny Jágrové. Pečují. V první řadě pečují. Havel byl neskutečný holkař, chudák Olga. V tomhle byl bezohledný. Kolik chlapů, co tohle čtou, bylo, je jiných? Mimochodem, víc toho na něj „nemáme“. Geniální holkař. Za mě v pořádku.

Zdeněk Bakala podporoval v posledních letech života Václava Havla řadu jeho akcí. Nicméně, mírně řečeno, netěší se v české veřejnosti valné popularitě. Co o něm soudíte? Je třeba mu přes to všechno poděkovat?

Bakala je šmejd, a to mimořádně schopný. Kdo ví, zda někdy ponese odpovědnost, ale není to vina systému, který mu tento způsob podnikání umožňuje. Zprivatizoval Havla, budeme tedy delegovat své znechucení z Bakaly na Havla? Poslužte si, jsme na Parlamentních listech. To, co Bakala předvedl s OKD, za to by v USA dostal doživotí. Proč to ale zmiňovat při debatě o odkazu Havla, nevím. Tedy vím, ale připadá mi to nízké, nemístné a trapné.

Přejmenování pražského letiště, Lavička Václava Havla, návrh na přejmenování piazzety Národního divadla. Co z toho dělá Havlovi čest?

Všechno bych po něm pojmenoval a ke cti mu to slouží. Po kom to chcete pojmenovávat? Po Zemanovi? Po tom se bude jednou jmenovat ulice, kde je ruská ambasáda a nějaká záchytka na Moravě. Jasně že při práci s odkazem Václava Havla dochází často k nechutným přešlapům a nedorozuměním. Ale pořád je to Havlův odkaz. Kdyby ta lavička měla stát dvacet mega, ať tam přesto je zbudována! Mimochodem, pojmenoval bych po něm celé Národní divadlo už proto, jaký byl dramatik a spisovatel. Jak říkám, pouštět jeho Asanaci českým zaprděncům pořád dokola. Najdou se tam naprosto neomylně i se svým pokrytectvím, přizdisráčstvím a malostí. Neplivejme na lavičky pojmenované po Havlovi, neplivejme na Havla. Nemáme na to právo, nemáme právo mít na Havla jakýkoli jiný než zbožštěný názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…