Pětikoalice? Experiment, na který doplatíme. Nekompetence většiny voličů. Klaus prezidentem. Spisovatel Junek bez servítků

03.12.2021 18:55 | Rozhovor

Václav Klaus není žádný romantický rebelant, nýbrž osvědčený praktik, člověk s velmi širokým politologickým povědomím, muž vůle a skutečný politik s příslušným značně rozsáhlým zázemím. Osobně jsem byl zklamán, když posledně nekandidoval proti Miloši Zemanovi a nevrátil se na Hrad. To říká autor mnoha knih literatury faktu a bývalý ředitel pražské Lucerny Václav Junek. ParlamentníListy.cz se s ním bavily hlavně o tuzemských prezidentech a o současné politické situaci.

Pětikoalice? Experiment, na který doplatíme. Nekompetence většiny voličů. Klaus prezidentem. Spisovatel Junek bez servítků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autor knihy Václav Junek s Václavem Klausem

Prezident Miloš Zeman sedí v jakémsi akváriu a přijímá v Lánech novým premiérem Petrem Fialou navržené ministry. Berete to jako námět na politickou satiru, anebo jako důkaz oddanosti Zemana svému úřadu?

Nepotěší to a prvoplánová komika takto aranžovaných schůzek sotva koho nezasáhne. Tohle jistě zvláštní pojetí nicméně beru v případě hlavní osobnosti a jí zpovídaných jako nejspíš jedinou reálnou možnost, jak tyhle rozhovory pojednat. Včetně toho značně komického akvária a povinného potítka naproti němu. Jestliže ale toto aranžmá odpovídá platným normám a bude-li opravdu sloužit jako podklad pro jmenování příští české vlády, je to vlastně dobře, protože pidišťouralů, kteří by mohli tento proces ex post zcela zbytečně zpochybnit, se u nás najde vždycky dost.

Jak, jako životopisec československých prezidentů Edvarda Beneše a Emila Háchy a autor knih o jejich vilách a třináctých komnatách, hodnotíte působení Miloše Zeman v této funkci?

Nikoli, necítím se životopiscem velkých, od toho jsou jiní a nezřídka mnohem lepší. Protože mě však opravdu zajímalo, jak se určité osobnosti zachovaly v konkrétních mezních situacích, opravdu jsem dal na to téma dohromady hned několik knižních titulů. Psal jsem například o doktoru Benešovi, doktoru Háchovi, Františku Chvalkovském a třeba o Mozartovi, anebo o některých jiných, vždy výjimečných, osobnostech modernějších českých dějin.

Jenomže právě proto, že jsem jim díky tomu porozuměl, nemůžete po mně chtít, abych jejich aktivity, natož je samotné, byť jen srovnával s tím, co se děje na Hradě, v Lánech a také leckde jinde. Myslím zejména v posledních letech. Tady reálná kvalitativní paralela jasně chybí.

Jak jste vnímal, když prezidenta Zemana chtěl Senát v čele s předsedou Milošem Vystrčilem zbavit pravomocí?

Tak to naprosto nebylo. Dost jsem tenhle na naše poměry mimořádný legislativní proces sledoval a tak vím, že se Senát v dané situaci zachoval jediným možným způsobem. Dovedu si totiž velmi dobře představit, co všechno by se mohlo strhnout v případě, že by takto konáno nebylo.



Za sebe k tomu dodám snad už jen to, že jsem se už z přirozené úcty k současnému českému prezidentovi těšil, že bude touto přirozenou a zejména legitimní cestou dalších a dalších sebedehonestací uchráněn.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Prezident ho nechce, koaliční premiér ano. Která strana se podle vás dřív podvolí v přetahování ohledně navrženého pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského?

Pana Lipavského neznám, ani skutečnou míru jeho kvalit a odborností, které jeho nominaci na vždy klíčový post v Černínském paláci bezpodmínečně podmiňují. Vzhledem k zárukám daným za něj novým ministerským předsedou a jeho týmem však vidím Zemanův odpor vůči němu jen jak další ze současných prezidentských arabesek. Konečně, počkejme a také v tomto případě brzy uvidíme.

Budeme mít vládu složenou asi z nejvíce koaliční partnerů v historii České republiky. Máme se toho obávat, anebo to je naopak důkaz demokratičtějšího vývoje v české kotlině?

Anketa

Těšíte se, až se kabinet Petra Fialy ujme vlády?

5%
91%
hlasovalo: 15146 lidí

Nejsem voličem této koaliční vlády a jsem si důvodně jist, že tahle náhodná konstelace ad hoc fungovat nebude, alespoň ne dlouho. Celý tenhle podnik považuji v daných extrémních podmínkách doma i v zahraničí nejen za ne právě šťastný, ale rovnou za experiment, k němuž nemělo dojít. Načež to bude právě ta česká kotlina, o níž hovoříte, která na něj doplatí a také bude na jeho důsledky doplácet dál. Věřte mi přitom, že to nic veselého rozhodně nebude.

Jak vůbec hodnotíte výsledky aktuálních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR?

K této vaší otázce jen opravdu krátce. Výsledek posledních parlamentních voleb je přímo klasickou ukázkou nekompetence platné většiny voličského spektra. Také proto vzpomínám na zásadní aktivity prvorepublikové Hradní pětky s porozuměním, to přinejmenším.

Napsal jste knihu Nápravník zažitých nepravd o Václavu Klausovi. Co si myslíte o jeho současném „rebelantství“ v době koronakrize?

Václav Klaus není žádný romantický rebelant, nýbrž osvědčený praktik, člověk s velmi širokým politologickým povědomím, muž vůle a skutečný politik s příslušným značně rozsáhlým zázemím. Osobně jsem byl zklamán, když posledně nekandidoval proti Miloši Zemanovi a nevrátil se na Hrad. Prostě proto, že v něm z ostatního výběru, který se nabízí, vidím jedinou individualitu, která by teď mohla být zatraceně platná.

Jste autorem knihy Případ třetího bratra o možném bratrovi Ivana a Václava Havlových. Zanedlouho si připomeneme desáté výročí smrti prvního českého prezidenta Václava Havla. Nedostává se dnes, kdy USA ustupují z role celosvětového četníka, jeho zahraniční politika, v níž kladl největší důraz na obranu lidských práv, spíše do "karantény"?

Spojené státy opravdu stále zřejměji rezignují vůči ostatnímu světu na roli, o které hovoříte. Jenže je to přirozené. Velmi nechutný guláš očividně slabého prezidenta, zkostnatělého bipolárního parlamentního systému, až příliš rozvolněné demokracie, úpadku dosavadních hodnot, popírání lidské přirozenosti na úkor zcela nesmyslného vnímání ras a sexuality neodvratně vede tento ještě nedávno skutečně mocný stát k oprávněné péči o vlastní, nejinternější starosti. Zase bych řekl, že i tady se budeme ještě divit, a hodně!



Byl jsem v Americe, když tohle teprve začínalo, ale můžete mi věřit, že už tenkrát to nebylo nic hezkého.

Koho byste na Hradě viděl nejraději, až uplyne druhé prezidentské období Miloše Zemana?

Jsem možná první, kdo by si na Zemanově místě přál, až na to přijde, skutečně schopného českého prezidenta. Jenomže musím opakovat, že kromě svého již naznačeného favorita jinou pro to vhodnou osobu neznám a tak mi, prosím, dovolte na samotný závěr něco jako pohádku.

Protože vím poměrně dost o nevyhnutelné katastrofě první republiky, také leccos o marasmu té druhé, nemluvě o letech 1938 až 1945 a od 1945 prakticky až k dnešku, moc bych si přál, aby na Hradčanech seděl rakouský místodržící. Lidi by sice nadávali, jako vždycky, čas od času by se to vysloveně nelíbilo, ale jinak bych mohl dožít v jistotě silného, váženého a respektovaného velkostátu, řízeného skutečnými odborníky. Což všechno nyní bohužel jednoznačně odpadá.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…