Petr Mikoška: Prohibice přinesla Brnu černý hazard

29.11.2016 15:40

Poté, co Brno sáhlo k plošnému zákazu legálního provozu hazardu na svém území, město začal zaplavovat hazard nelegální. Jen v uplynulých dnech tu policisté při razii zabavili stovku kvízomatů. Právě na téma regulace loterií jsme se bavili s výkonným ředitelem společnosti SYNOT TIP, Petrem Mikoškou.

Petr Mikoška: Prohibice přinesla Brnu černý hazard
Foto: archiv
Popisek: Petr Mikoška, člen představenstva sdružení SPELOS

Jak byste pohledem provozovatele loterií zhodnotil současnou situaci v Brně?

Přesně se zde naplňuje to, na co jsme upozorňovali již v době, kdy Brno začalo uvažovat o zavedení zákazové vyhlášky. Brno nejen, že přišlo o desítky milionů z legálního provozu, ale především zde legální byznys prakticky ze dne na den nahradily nelegální stroje. Jsou zde stovky černých heren se všemi negativními doprovodnými jevy.  Naše slova potvrzuje i to, že právě Brno – střed, kde jsou nejhlasitější odpůrci hazardu, samo začalo již před několika měsíci uvažovat o změně vyhlášky.

Je tedy možné říci, že zákazové vyhlášky způsobí vždy příliv nelegálních provozovatelů do daného města?

Ano, samozřejmě, ta souvislost tu je. Nakonec to potvrdila i nedávná studie renomované auditorské společnosti KPMG, která jednoznačně potvrdila, že v místech se silnou regulací nebo dokonce prohibicí prostory legálních provozoven vzápětí vyplňují nelegálové. Naopak v místech, kde prostřednictvím OZV vyhlášek loterie regulovány nejsou, se černé herny a kvízomaty nemusí vyskytovat a většinou také nevyskytují vůbec.

Máte nějaký odhad, kolik nelegálních strojů v současné době může v Brně být?

Myslím si, že to nikdo přesně spočítat nedokáže, protože provozovatelé těchto strojů a občanská sdružení, která nelegální hry nabízejí, se často schovávají v různých sklepech, garážích, bytech a podobně. Nicméně vím, že v minulém týdnu byla zabavena právě v Brně přibližně stovka kvízomatů. Toto číslo však podle mých informací je pouze menší částí skutečného stavu.

Myslíte si, že podobné razie mohou v činnosti těchto mafií zabránit?

To v žádném případě. Vždyť i v médiích se již mnohokrát objevily informace o tom, že přímo do míst, kde došlo k zabavení nelegálních strojů, se během pár týdnů nebo dokonce dnů nelegálové vrátili znovu.  Do jednoho pražské podniku se takto vraceli dokonce třikrát. Jednoduše se jim to vyplatí - takže podobné razie nezabrání ničemu.

Ale ve hře jsou přece velké pokuty pro provozovatele nelegálních loterií, které jsou v milionech.

To sice ano, ale pokud je mi známo, není zatím ani jediný případ, kdy by takto velkou pokutu někdo skutečně zaplatil. Stát sám potvrzuje, že se mu tento výběr nedaří. Vždyť v jednom z případů, což potvrdili i pracovními ministerstva financí, dokonce sám soud rozhodl o odkladu této platby s tím, že by to danou firmu mohlo zlikvidovat. To je přece výsměch...

Zpátky k Brnu – zaznamenali jsme, že právě ve zmiňovaném Brnu - střed politici chtějí zanést do OZV mírné úpravy, které by některé formy hazardu na konkrétních místech umožňovaly. Jde například o živou hru a karetní turnaje.

Ano, tohle pro mne není nová informace. Zarážející však je, že živá hra v podstatě nejtvrdší formou hazardu a přesto je z nepochopitelných důvodů upřednostňována proti jiným hrám. Živá hra na rozdíl od technické hry není online napojena na státní dozor, nemá žádný limit na maximální sázku ani výhru – tzn., že proti tolik kritizovaným „automatům“ prostřednictvím živé hry mohou lidé prohrát daleko vyšší částky, a to ve velmi krátké době. Princip hry je přitom naprosto shodný. Nechápu tedy, proč je právě živá hra takto protěžována. Ani ve světě nenajdete kasino s živou hrou, které by nebylo doplněno automaty. U nás je ale stálá snaha dělit vše na lepší a horší, měkčí a tvrdší - navíc na základě naprosto smyšlených kritérií.

Vy tedy nepovažujete kasina za bezpečnější místo pro hráče?

Dnes už rozhodně ne. Nový zákon jakékoliv rozdíly mezi kasinem a hernou stírá. Panují zde naprosto shodná bezpečnostní opatření. Není tedy nejmenší důvod upřednostňovat právě kasina, navíc s daleko nebezpečnější, živou hrou, před hernami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…