Pirát vládne lázním. Jsme mladí a bez škraloupů, říká první šéf radnice z progresivní partaje

29.11.2014 19:59

ROZHOVOR Piráti se na mariánskolázeňské radnici ujali jejího vedení. Devětadvacetiletý architekt a člen zdejšího spolku Švihák Vojtěch Franta je prvním Pirátem v republice ve funkci starosty. Navíc tak významného lázeňského města s 13,5 tisíci obyvateli. Konkrétních problémů je tu celá řada - zdravotní péče, opuštěné domy, podpora mladých rodin či nových firem, cestovní ruch nebo kultura. O tom všem byla řeč v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Pirát vládne lázním. Jsme mladí a bez škraloupů, říká první šéf radnice z progresivní partaje
Foto: Archiv V. Franty
Popisek: Václav Franta

Skočil jste rovnýma nohama do práce. Co na to říkáte?

Teď tu budu od rána do večera sklopený pod obrovskými štosy papírů, ale doufám, že to nebude pravidlem a že se postupně pokusím uvolnit ten stůl tak, abych mohl práci třeba předelegovat na ty dva místostarosty. To je také posun. Budeme mít dva uvolněné místostarosty, nejen jednoho, takže té práce pro starostu bude trochu méně.

Zpočátku se vždy hovoří o strategiích, záměrech. V tom ani vy nemůžete být výjimkou?

Musíme se sejít s krajem, vyřešit zdravotní péči, to je to, na co obyvatelé Mariánských Lázní čekají. Potom se chceme pustit do vize pro město, na koncept, strategický plán. Samozřejmě i územní plán, to přijde později. Potřebujeme si říci, kam chceme, aby se město ubíralo, kde jej chceme v budoucnosti mít. Předchozí doba je východisko a také návod, jak to dělat. Mariánské Lázně patřily na výsluní slávy, byly tady celebrity, smetánka, jezdilo se sem ukazovat a myslím si, že můžeme zkusit udělat takový nový lifestyl těch lidí, aby jezdili k nám a mohli se ukázat. Chceme skutečně vzít ten model a přetvořit jej tak, aby se z lázeňství stala znova společenská událost.

Cestovní ruch je tedy alfou i omegou lázeňského města, že?

Když bude vzkvétat turistický ruch a bude sem jezdit dražší klientela, budou šťastnější i obyvatelé tohoto města. Pro místní máme spoustu vizí a nápadů, které bychom chtěli protlačit, ať už je to podpora startovacího bydlení, které v Mariánských Lázních chybí. Spousta lidí se nám stěhuje do těch předměstí, do menších obcí, kde bydlí a neodvádí daně v Mariánských Lázních. A přitom tady pracují. Je to škoda. Zároveň chceme motivovat firmy, které tady sídlí - tedy pracují, ale daně odvádí někde jinde. Chceme motivovat nové firmy formou pobídek. Chceme se také zaměřit na kongresovou kulturu, na teambuildingy. Kultura je tady taková uklidněná a měla by se ta voda trošku rozvířit. Na to se určitě těšíme, že to takto zkusíme…

Určitě vám okolí bude vyčítat a možná i trochu závidět vaše mládí.  Není to pro takovou funkci určitý handicap?

Každý politik, který vstupuje do politiky, je nezkušený. A je jedno, jestli je mladý, nebo starý. To, že jsme my mladí a poskládali jsme tu kandidátku z mladých lidí, je skvělé. To byl možná také důvod, proč nás lidé volili, protože nikdo z nás nemá žádný škraloup, nemluví se o nás v různých kauzách, nikdo nás s ničím nespojuje. Takže jsme mladí, ale na druhou stranu nepotřísnění nějakou kauzou - to je ta naše přidaná hodnota. A další je, pokud chceme do budoucna  omlazovat, oživovat nejen ten cestovní ruch, tak nejlepší vizitka je mladý starosta a mladé vedení radnice.

Mariánské Lázně se potýkají s řadou problémů. Zmínil jste už zdravotní péči, ale další věcí je řada historických staveb. Máte tyto starosti jakž takž už zmapované?

Musí tady být čtyřiadvacetihodinová péče lékaře. To město je založeno na cestovním ruchu, jezdí sem nemocní lidé, léčí se tu a je nabíledni, že by tady lékař měl být celý den, to je jasné.

Vyhořelý hotel, Baťův palác - ten jsem řešil i ve svém volném čase, poslal jsem dopis na Ministerstvo kultury, že žádám o znovuzavedení památkové péče o ten dům, protože existují metody, které ty domy jsou schopné zachránit. Můžeme si vzít příklad ze Zlína, kde se podařilo zachránit stavby stejnou metodou stavěné. Ten dům tady tvoří nějaký kolorit, nějakou vizáž, je symbolem města. Pokud jej zbouráme a na jeho místě postavíme něco jiného, bude to takový velmi těžký precedens do budoucna a kdokoliv, kdo bude mít starší dům a přijde se statickým posudkem, že dům je na spadnutí, bude moci jít v podobných šlépějích. A to my nechceme. 

Nevím, jestli se nám jej podaří zachránit, ale určitě není dobře, že se kolem toho nevyvolala větší diskuse. (Demoliční řízení již bylo vydáno, aktuálně se čeká na jeho vyvěšení - lze se tedy ještě odvolat - pozn. red.)

Vyhořelý hotel - to je další věc, na kterou je třeba dávat pozor. Protože v srdci Mariánských Lázní je 23 mrtvých domů bez žádného užitku. Spousta z nich se stala předmětem nějakých obchodních kupčení a podobně. To je ostatně problém nejen náš, ale celé republiky. Bohužel máme chyby v legislativě. Myslím si proto, že bychom tu mohli udělat nějaký modelový příklad toho, jak by se k tomu mohlo přistupovat, a potom to nabídnout  třeba i ostatním městům v České republice. Takže myslím, že by se nám v průběhu těch čtyř let mohl podařit nastavit nějaký model, který ty domy zachrání.

Nedávno u vás rokovala republiková rada České pirátské strany. Budete mít oporu ústředí, když jste takovou jejich první vlaštovkou v úspěšné komunální politice?

Podpora z ústředí - byla tu docela velká sranda… Na druhé straně jsme si zadali nějaké tři cesty, se kterými by nám mohli nějak pomoci. Myslím, že pokud se nám podaří to, co jsme si slíbili, tak to může Mariánským Lázním hodně pomoci. Ať již je to řízení programu na radnici, marketing a také právní pomoc, kterou jsou schopní nám poskytnout. Protože v Mariánských Lázních je několik kauz, na které se obyvatelé opravdu těší, jak se vyřeší. A nikdo do těch kauz zatím nesahal a my do toho hodíme vidle.

Co dopravní obslužnost?

Dopravní napojení Mariánských Lázní je vynikající, co se vlakového spojení týče. Dokonce jsme nyní zjistili, že na německé straně se dráha má zrychlovat a je tam nějaký plán, že se mají znovu začít linky až na Paříž, což by bylo pro ten region i pro spojení s Prahou úplně vynikající. My jsme trochu dál od dálnice, ale máme tady pendolino, máme tady rychlodráhu, takže zacílit na to vlakové spojení je správné. A je to také nějaká cesta, kterou směřujeme na ten západ. Ať již je to podpora pěších, cyklistů, doprava vlakem a ustupování od toho obecného ježdění autem všude a upřednostňování veřejného prostoru autům, takže bychom ty vlakové spoje určitě podporovali naplno.

Další skutečnost, která vám jistě přidělává už nyní starosti, je místní minerálka. Není už ohledně ní pozdě?

Stáčírna minerálních vod a Excelsiorka a další prameny, třeba Rudolfův pramen, to jsou neuvěřitelné minerálky, které znali lidé z celého východního bloku, expedovalo se to široko daleko. Určitě se na toto téma chceme zaměřit, máme to v plánu. Bohužel je tam tak komplikovaná situace, je tam prodej stáčírny minerálních vod, to je ta solivárna. Existuje několik vlastníků, musí se vyřešit, kdo má vlastně právo na stáčení minerální vody. Určitě to chceme. Je škoda, že když někdo přijde do restaurace v Mariánských Lázních, nedostane místní minerálku. To by se mělo změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…