Po Töpferovi další divadelník senátorem? Herci jsou proti

28.03.2012 17:16

Ředitel známého Jihočeského divadla, které provozuje i slavné otáčivé hlediště v Českém Krumlově Jiří Šesták se rozhodl, že prorazí v politice. Kromě toho, že je od minulých komunálních voleb českobudějovickým radním za Hnutí Občané pro Budějovice se rozhodl, že půjde zkusit štěstí ještě výš.

Po Töpferovi další divadelník senátorem? Herci jsou proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

Kandidovat chce v senátních volbách. Herci nadšením neoplývají, někteří dokonce hovoří o tom, že se až příliš věnuje politice, než samotnému divadlu. Jiří Šesták jejich námitky odmítá. ParlamentniListy.cz poskytl rozhovor o situaci v divadle i jeho plánech.

Pane řediteli, působíte nejen ve funkci ředitele Jihočeského divadla, ale také jako radní města. Jak se vám daří spojit obě tyto funkce, časově i prakticky?
Spojit tyto funkce se dá, ale je to na úkor volného času. Vzhledem k tomu, že jsem ale v nedávné době ukončil své doktorandské studium, které jsem při funkci ředitele musel také zvládnout, tak jedna povinnost nahradila druhou.



V posledních měsících se objevují na veřejnosti informace o finančních škrtech u Vás v divadle, o krácení smluv a úvazků, jaký je důvod?


Toto není osud pouze našeho divadla, ale vlastně všech regionálních, zvláště pak vícesouborových divadel. Úsporná opatření jsou prováděna již řadu let, divadla jsou výrazně podfinancovaná a tak dochází až ke krajním řešením. Jedná se o vážné ohrožení divadelní sítě České republiky.

Z toho ale pramení i údajné problémy některých herců a dalších pracovníků  vedením a vedení s některými herci. V divadle "prý" podle nich vládne napnutá nálada?

Nerozumím této otázce, která je mimo realitu. Nevím, o jaké herce jde, protože těch se to netýká. Opatření se dotklo to několika sólistů operního souboru s nižším počtem zkoušek a představení. Stejně si nejsem vědom "dalších pracovníků".


Někteří, z nichž pochopitelně nikdo nechce jít na “pranýř“, a tak odmítají sdělovat jména, tvrdí, že poměry v divadle nejsou to, co bývaly a jsou pod větším tlakem.


Naopak! Naprostá většina zaměstnanců vykazuje vysoce odpovědný pracovní přístup, který dovedl Jihočeské divadlo svou kvalitní produkcí na přední místa v ČR, s nejvyšší mírou soběstačností mezi vícesouborovými divadly. Zmíněná otázka by byla opodstatněná daleko více k divadlům, které se nachází v dramatičtějších situacích. Státní opera, Národní divadlo Brno, Národní divadlo Ostrav, Divadlo F.X.Šaldy v Liberci, divadlo v Ústí nad Labem, opera v Opavě atd. Tam lze mluvit o skutečném napětí a dramatické situaci.

Chystáte se ale kandidovat do Senátu. /zřejmě jako nezávislý s podporou TOP 09 a Starostové a nezávislí/ Co Vás k tomu vede?

Ano o kandidatuře do Senátu vážně uvažuji. Myslím, že je nutné i v politice, aby kultura a umění bylo zastoupeno hlasy, které mohou napomoci vědomí nezastupitelnosti a nenahraditelnosti v individuálním lidském životě, ale i v životě celé společnosti.

A případně, že byste byl úspěšný, budete stejně jako váš "kolega" T. Töpferzastávat všechny funkce?

Myslím, že funkce ředitele vícesouborového divadla toto dlouhodoběji a ve stávajícím rozměru, spíše neumožňuje. I když řada senátorů dokáže vykonávat svá civilní povolání, třeba i starosty, myslím, že to není můj případ. Situaci budu ale promýšlet pokud nastane.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…