Po demonstraci na Spořilově mě naši politici konečně začali brát vážně, říká senátní kandidát Petr Sýkora

06.10.2016 13:12

ROZHOVOR „Byla ve mně opravdu malá dušička když jsem chodil se svými přáteli sem a tam po přechodu pouhé 2 minuty a způsobil tak zácpu až do Říčan, ale ohlas to mělo šílený. Proběhlo to ve všech médiích a vlastně přes noc všichni znali Stop kamionům. No a jestli Uhříněves byla ve fotbalové terminologii 1. liga, tak demonstrace na Spořilově a pochod Spořilovskou byla Liga mistrů," říká Petr Sýkora, kandidát za Jižní Město - náš domov do Senátu na Praze 11.

Po demonstraci na Spořilově mě naši politici konečně začali brát vážně, říká senátní kandidát Petr Sýkora
Foto: archiv strany
Popisek: Petr Sýkora, politická strana JMND Jižní Město náš domov

V létě jste založil Iniciativu za dostavbu Pražského okruhu „Stop kamionům", co byl ten prvnotní krok k jejímu založení? Souvisí to nějak s Vaší kandidaturou do Senátu?

Politiku jsem nikdy nedělal. Každopádně: když už jsem tam byl, chtěl jsem být lidem nějak prospěšný. Jenom kritizovat mě nebaví, i když nové vedení radnice HPP 11 za to opravdu "vzalo" a za pouhé dva roky "proslavilo" naše Jižní Město hned několika kauzami. Vybral jsem si záměrně téma, se kterým nemůže už dvacet let nikdo pohnout, a začal pracovat. Iniciativu Stop kamionům jsem založil už na jaře a před prázdninami jsem premiéru Sobotkovi předal 2500 podpisů občanů, kteří podporují dostavbu Pražského okruhu 511. Teprve tehdy jsem si uvědomil, jaké téma se mi podařilo uchopit, a byli to mí kolegové, kteří přišli s nápadem kandidatury do Senátu.

Jak byste zhodnotil Váš dosavadní boj proti kamionové dopravě na jihovýchodě Prahy? Jaký je prozatímní největší úspěch?

Je to jako boj s větrnými mlýny. Všichni jen mluví a nikdo nic nedělá. Prostě politika a politici. Všichni to chtějí, hlavně před volbami a nejde to. Chtějí to opravdu? Já si jdu svou cestou. Zvýšil jsem své úsilí a sbíral podpisy občanů a přitom stále všem vysvětloval, jak okruh potřebujeme. No a pak jsem si řekl, že musím ještě více na problém upozornit. Jak? Třeba blokádou v Uhříněvsi. Byla ve mně opravdu malá dušička, když jsem chodil se svými přáteli sem a tam po přechodu pouhé dvě minuty a způsobil tak zácpu až do Říčan, ale ohlas to mělo šílený. Proběhlo to ve všech médiích a vlastně přes noc všichni znali Stop kamionům. No, a jestli Uhříněves byla ve fotbalové terminologii 1. liga, tak demonstrace na Spořilově a pochod Spořilovskou byla Liga mistrů (úsměv)… a bude ji těžko někdy překonávat. Každopádně mě naši politici konečně začali brát vážně. 

Existuje podle Vás, alespoň pro nejbližších pět let, nějaké uspokojivé řešení, jak dostat kamiony z hustě obydlených míst, než se dostaví Pražský okruh?

Dobrá otázka, ale pro úředníky v Bruselu. Ti si alibisticky kryjí záda tím, že nic nedělají a rozhodují o tom, co máme nebo nemáme dělat na základě nějakých dopisů, které posílají určitá sdružení, která už léta uměle oddalují dostavbu Pražského okruhu. 

Petr Sýkora

  • JM-ND
  • Oznámil jsem svoji kandidaturu do Senátu ČR
  • zastupitel města

Zdržování dostavby jihovýchodní části Pražského okruhu je opravdu ostudná, nyní máte alespoň příslib, kdy se nejpozději začne s jeho stavbou. Komu to dáváte za vinu?

Samozřejmě, že je to obrovská ostuda. Kdo za to může? Všechny předchozí vlády, které se na okruh vykašlaly, ale i ta současná, která při vyjednávání v Bruselu o udělení výjimky nebyla dost důrazná. Ale na jejich obranu musím říct, že jim to stěžují lidé od kterých byste čekali spíše podporu. Klasickým příkladem je starosta Prahy 11 Štyler. Zastupitelstvo Prahy 11 odsouhlasí podporu dostavby PO a úkoluje starostu Štylera, aby o tom informoval vládu, magistrát a všechny dotčené orgány. Co udělá Štyler? Na vlastní pěst, proti rozhodnutí zastupitelstva i proti svým občanům Prahy 11, které sužuje kamionová doprava, napíše na hlavičkovém papíře MČ Prahy 11 dopis Evropské komisi, kde ji chválí, že nepovolila výjimku pro okruh a ještě se podepíše jako starosta. Přesně tihle lidé za to mohou.

Dá se tomu například ze Senátu, kam kandidujete, nějak předejít?

Myslím si, že nedá. Senát mi jen může otevřít různé dveře, abych byl úspěšnější ve své iniciativě. 

Je o Vás známé, že se věnujete sportu a aktivně pracujete především s dětmi, a to nejen těmi talentovanými. Chápete sportovní vyžití mládeže jako prevenci kriminality a drogové závislosti, jak se Vám to daří uplatňovat v praxi, jaké máte výsledky?

Říkáte to dobře. Mně vůbec nejde o to, abych vychoval špičkového sportovce. Chci, aby sportovalo co nejvíce dětí na Jižním Městě. Kolektivní sport je naučí mnoho věcí, které pak uplatní v životě. Mimo jiné je to i nejlepší prevence jaká existuje. Přivedete děti ke sportu a vyrostou z nich slušní lidé.

Založil jste sportovní klub FK Dukla Jižní Město, kde jste předsedou oddílu, fotbalovým trenérem nejmenších dětí a také se věnujete výchově dětí v několika mateřských školkách na Jižním Městě, dalo by se takové množství aktivit skloubit s pozicí senátora?

FK Dukla Jižní Město je moje dítě. Před šesti lety jsem ji založil a dnes máme 350 členů a úžasné sportovní výsledky. Doufám, že mě tento klub přežije a že se jednou bude slavit třeba sté výročí klubu. Už i na tu představu jsem pyšný. Do mateřských školek chodím už 5 let každý pracovní den a vedu zde sportovní kroužky. Práci s dětmi zbožňuji a děti mi to vrací tím, že mě mají rády. Nikdy bych si ji nenechal nikým vzít. I teď po dvou měsících kontaktní kampaně jsem nevynechal ani jediný trénink. Řekněte, znáte nějakého politika, který tohle dělá?

Myslíte si, že Vaše zkušenosti ze sportu a sportovního managementu byste mohl využít i v Senátu? 

Samozřejmě. Manažerské zkušenosti se hodí vždy a sport vás naučí, že se máte na své soupeře vždy dobře připravit, hrát bez faulů, makat až do konce a nikdy se nevzdávat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…