Porazit fanoušky EU! Nová naděje. Gregor, mladý od Svobodných, má plány

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
30.11.2023 10:21 | Rozhovor

Pro některé překvapení, pro jiné správný krok a naděje. Známý kritik Evropské unie, který před časem dokonce založil dodnes velmi aktivní spolek Odchod.eu, se totiž rozhodl kandidovat příští rok do Evropského parlamentu. Matěj Gregor v těchto dnech uspěl v „primárkách“ a stal se dvojkou kandidátky Svobodných. Nejen o tom, proč se tak rozhodl a co od své kandidatury čeká, jsme si povídali v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Do voleb jsem tedy vstoupil hlavně proto, abych k volbám dostal i voliče, kteří EU nepodporují a jsou kritičtí k politice, kterou chce prosazovat,“ říká Matěj Gregor.

Porazit fanoušky EU! Nová naděje. Gregor, mladý od Svobodných, má plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Odchod.eu, Matěj Gregor

V těchto dnech jste se stal oficiálním kandidátem do Evropského parlamentu. Proč jste se tedy nakonec rozhodl aktivně vstoupit do evropských voleb?
 
Evropské volby jsou pro mě kontroverzní událost. Lidé, kteří Evropskou unii sledují a jsou k ní, jako já, skeptičtí, moc dobře vědí, že europoslanec toho moc změnit nemůže. Nemá pravomoc navrhovat zákon a Česká republika má „pouze“ 21 europoslanců z celkových 705. Jenže to je velký paradox. K volbám poté chodí většinově „prounijní“ voliči, kteří díky nízké volební účasti vyšlou do europarlamentu drtivou většinu prounijních kandidátů. Ti poté za peníze nás všech prosazují v České republice program Bruselu, obcházejí školy a zaplňují mediální prostor pouze jednostranným názorem. Lobbují za přijetí eura, za přísnější ekologické regulace a snaží se neustále obhajovat rozšiřování pravomocí EU. Kriticky smýšlející hlas pak není slyšet, protože je v europarlamentu zastoupen pár jedinci. Do voleb jsem tedy vstoupil hlavně proto, abych k volbám dostal i voliče, kteří EU nepodporují a jsou kritičtí k politice, kterou chce prosazovat. Tak můžeme do veřejného prostoru dostávat informace o EU, které běžně nezaznívají a přitahovat k euroskeptickému směru další voliče. 
 
 
V „primárkách“ Svobodných jste dostal důvěru 202 z 524 hlasujících a po předsedovi Liboru Vondráčkovi se budete ucházet o důvěru voličů z pomyslného druhého místa. Vnímáte to jako silný mandát?
 
Určitě ano. Ve volbách jsem se utkal s prezidentským kandidátem Karlem Divišem a dlouholetým místopředsedou strany Lubošem Zálomem. Oba jsou politicky zkušenější. Já ve své kandidatuře nabízel hlavně tah na branku a určitou dravost, která podle mě Svobodným velmi chyběla. Jsem rád, že ve mě vložili důvěru a já se můžu pustit do práce.
 
Patříte mezi nejhlasitější české kritiky Evropské unie, dokonce jste založil a vedete spolek Odchod.eu. Znamená to, že v rámci evropských voleb budete prosazovat czexit?
 
Ze svých názorů neustoupím a vždy budu prosazovat myšlenku toho, aby Česká republika pracovala na tom, aby mohla být suverénní zemí i mimo Evropskou unii. Taková věc je ale hlavně věcí národního Parlamentu a referenda. Současné evropské volby mají další extrémně důležitá témata, bez kterých by budoucí czexit nebyl možný.
 
Pokud tedy vaším hlavním tématem nebude odchod z Evropské unie, na jaká témata se jako kandidát do Evropského parlamentu chcete soustředit?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kéž zazní vaše hlasy na fóru,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesualk , 30.11.2023 11:37:03
kde to bude mít smysl. Držím pěsti!

|  8 |  1

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…