Poslanec Fiedler a hrůzné zážitky z imigrantských táborů. Jestli se Němci nezbaví Merkelové, dopadne to špatně. A tvrdý vzkaz pomateným aktivistům

05.03.2016 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Útrpné a kyselé vzpomínky má prý na loňskou návštěvu Calais poslanec Karel Fiedler. „Vše, o čem jsem tehdy psal, co jsem tam viděl, na co upozorňoval a před čím varoval, se naplnilo. Jen dnes je vše v mnohem větší míře a rozsahu, ať už v Calais, nebo na migračních trasách jihovýchodní a střední Evropy,“ říká Fiedler. Pro ParlamentniListy.cz promluvil nejen o rušení tábora právě v Calais, ale i celkově o uprchlické krizi a například i o tom, co řekl rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz.

Poslanec Fiedler a hrůzné zážitky z imigrantských táborů. Jestli se Němci nezbaví Merkelové, dopadne to špatně. A tvrdý vzkaz pomateným aktivistům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Fiedler v půlnočním rozhovoru

Anketa

Česká republika už není naše, napsal Václav Klaus. Co na to říkáte?

hlasovalo: 21137 lidí

Co budete dělat dnes o půlnoci?

Půlnoc je čas, kdy už v naprosté většině případů spím. Nejsem žádná noční poletucha, naopak typický ranní skřivan. Takže předpokládám, že ani dnes to nebude jinak.

Vy jste se byl minulý rok v létě podívat do Francie do města Calais. Jaké na to máte vzpomínky a jak hodnotíte to, co se tam v těchto dnech děje ohledně toho utečeneckého tábora?

Jaké vzpomínky? No, řekl bych útrpné a kyselé. Vše, o čem jsem tehdy psal, co jsem tam viděl, na co  upozorňoval a před čím varoval, se naplnilo. Jen dnes je vše v mnohem větší míře a rozsahu, ať už v Calais, nebo na migračních trasách jihovýchodní a střední Evropy. Pánové z Bruselu a evropští politici se museli úplně zbláznit, když problém Calais – a samozřejmě nejen ten – nechali dojít až tak daleko. Calais a jeho současná situace je typickým příkladem impotence Evropské unie v řešení aktuálních problémů. Zaslepenost, neschopnost, zkostnatělost, bezradnost, strkání hlavy do písku. A samozřejmě přebujelost a zbytečná složitost. Tak lze jednoznačně charakterizovat současnou Evropskou unii. To, co se tam v Calais děje dnes, je jen nutným důsledkem toho, o čem hovořím. Problém je tím horší a tím hůře se řeší, čím více se nechá vyrůst. A tady se nechal hodně přerůst.   

A co říkáte na to, jakým způsobem reagují na rušení tábora migranti?

Neukazují tím nic jiného, než jak se nám nechtějí přizpůsobit, jak nechtějí akceptovat naše zvyky, jak nechtějí akceptovat evropské zákony. Jsou pro ně  připravené tábory jinde, ale nechtějí tam. Není lepší výpověď o tom, že nechtějí akceptovat naše pravidla. Znovu opakuji, že chybou bylo, nechat tento problém takto přerůst. 

Do protestů proti rušení tohoto tábora se zapojili i různí aktivisté. Co byste jim vzkázal?

Fascinuje mě, že těmhle aktivistům, a neodpustím si přívlastek – pomateným aktivistům, vůbec nevadí, že jsou napadáni řidiči kamionů, že jsou ničeny jejich náklady a auta, je ohrožována jejich bezpečnost, ale i bezpečnost občanů Calais. Že migranti vůbec nehodlají dodržovat žádná pravidla a zákony. Proč neprotestují také proti převaděčským mafiím, byznysu s planou nadějí, proti hazardování se životy běženců? Proč neprotestují například  proti válečným zvěrstvům Islámského státu? Z jejich strany je to tendenční póza, nikoliv rozumové přesvědčení. Co bych jim vzkázal? – aby nejdříve sami něco vybudovali, tak jako jejich rodiče. Pak budou lépe chápat rozhořčení jiných, starších, když to někdo chce narušovat a jen si tak brát.

Jak vůbec hodnotíte vývoj uprchlické krize a myslíte si, že se Evropa dokáže s tímto problémem poprat, když se na jaře očekává další vlna uprchlíků?

Již jsem to řekl – naprosto zbytečně, dráž, složitěji (a pokud vůbec) řešíme problém, který při včasném řešení a opatřeních nemusel být tak velký. A pokud budou Evropu řídit stále ti stejní neschopní, kteří připustili současný stav, mám vážné obavy, jestli se s tím Evropa dokáže poprat. Evropská unie potřebuje zásadní rekonstrukci – systémovou a personální. A velmi rychle. Jinak opravdu už bude zbývat pouze možnost ji opustit.

Jak vidíte situaci ohledně uprchlíků na makedonské hranici a v Řecku?

Opět bych musel opakovat, co jsem už řekl. Situace je už nyní kritická. Je důsledkem liknavosti řešení krize v minulém roce. Čím dříve se učiní rázné stop ekonomické migraci, tím lépe. A i nyní to již bude velmi bolestné.

A co celkově říkáte k postoji Turecka k migrantům?

Doufám, že Turecko se nikdy nestane členskou zemí Evropské unie. O dvojaké politice Turecka už toho bylo napsáno tolik, že je asi zbytečné to opakovat. Chápu, že Turecko je skutečnou nárazníkovou zemí, ale jeho současný postoj je spíše vydíráním. Rozhodně bychom se ale měli ptát, kam se poděly miliardy eur na vytvoření záchytných táborů mimo hranice Evropské unie. Co dělal celý ten obrovský byrokratický aparát Evropské unie? Pouze přijímat usnesení a rozhodnutí, která se nerealizují nebo se míjejí účinkem, to opravdu nestačí.

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz řekl, že by Řekové neměli pouštět migranty dál na západ. Myslíte si, že je to dobré řešení krize?

Rozhodně ano! Nejdříve je potřeba migranty identifikovat, zjistit jejich totožnost. Ekonomické migranty vracet obratem a ihned zpátky – ti další noví si to pak rychleji rozmyslí. Zvláštní, kolik jich zapomnělo a ztratilo pasy, ale žádní neztratili (i drahé) mobily...? Je snad jiný způsob řešení migrace v takovém rozsahu?

Předseda Evropské rady Donald Tusk zase vyzval ekonomické migranty, aby nevěřili převaděčům a do Evropy nepřicházeli.  Řecko nebo jakýkoli jiný evropský stát prý již nebudou tranzitními zeměmi. Schengenská pravidla znovu vstoupí v platnost. Bude mít toto prohlášení vůbec nějaký význam?

No to jsme to opravdu dopracovali – schengenská pravidla znovu vstoupí v platnost! Tak ta snad tedy nikdy neměla přestat platit!!! Je to jen další důkaz o zkostnatělosti a neschopnosti Evropské unie. Donald Tusk přece neřekl nic světoborného a objevného, na to přece stačí selský rozum a netřeba být předsedou Evropské rady, že je potřeba migrační tok zastavit. Toto prohlášení bude mít samozřejmě svůj význam. Ale pouze tehdy, pokud se bude realizovat.

Stále se mluví o tom, že nás jako České republiky se migrantská krize až tolik netýká, protože migranti k nám vlastně nechtějí. Ale opravdu netýká? Co se stane, když třeba Rakousko nebo Německo uzavřou hranice?

Naprostý nesmysl. Týká se nás, i když Rakousko a Německo své hranice neuzavřou. Jsme součástí schengenského prostoru s volným pohybem osob. Německo je přeplněno osobami, o jejichž skutečné totožnosti toho až tolik nevíme. Já mám tedy o tom velké pochybnosti. A tito lidé se kdykoliv mohou objevit u nás. Stane se to s naprostou určitostí.

Jak vůbec vidíte současnou situaci v Německu? Na internetu se objevil dopis, který měla psát údajně německá novinářka a omlouvá se své malé dceři za to, že nebude mít takovou svobodu, jakou by mohla mít. Jak myslíte, že to v Německu dopadne?

Špatně. A pokud se nezbaví Angely Merkelové, tak velmi špatně.

Souhlasíte s názory prezidenta Zemana na migranty, který od začátku hovoří například o dobře oblečených silných mužích, které mají drahou techniku a podobně?

Vždyť já to říkal hned po mém návratu z Calais. Nejsem si jist, zda ne dříve, než pan prezident? Ale to není vůbec podstatné. Podstatné je, aby si tuhle skutečnost už konečně uvědomili všichni odpovědní za dění v naší zemi – tedy zejména vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…