Poslanec Marek Černoch: Já jsem nikdy neměl a nemám z Úsvitu ani korunu

07.04.2014 11:21

ROZHOVOR To, že má Úsvit zatím jen 9 členů, neznamená, že si dělíme nějaké peníze, ale jen to, že nechceme, aby Úsvit zaplavila vlna lidí, o kterých nic nevíme, řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu přímé demokracie Marek Černoch.

Poslanec Marek Černoch: Já jsem nikdy neměl a nemám z Úsvitu ani korunu
Foto: Hnutí Úsvit
Popisek: Marek Černoch, poslanec za Úsvit

V posledních týdnech se hovoří o členech Úsvitu jako o multimilionářích. Jak je tomu ve skutečnosti podle Vás?

Za sebe mohu říci, že je to nesmysl. To, že má Úsvit zatím jen 9 členů, neznamená, že si dělíme nějaké peníze, ale jen to, že nechceme, aby Úsvit zaplavila vlna lidí, o kterých nic nevíme, a kteří by si mohli chtít například v komunálních volbách dosazovat své lidi na vysoké posty a pak tam dělat nějaké machinace. Úsvit se samozřejmě bude rozšiřovat, máme už v krajích lidi, které známe, pracují s námi a počítáme s nimi, ale masový nábor prostě nejde. Dojela na to už spousta stran.

Žijete Vy osobně z peněz Úsvitu?

Naprosto ne, nemám a nikdy jsem neměl z Úsvitu ani korunu. Starám se vedle svého Středočeského kraje ještě o Plzeňský a Karlovarský kraj, kde připravuji v koordinaci s našimi sympatizanty větší zastoupení. Ani za tuto práci navíc nemám pro sebe z hnutí žádné peníze, a pokud bych někdy něco fakturoval, tak maximálně náklady spojené právě s těmito dvěma kraji, které mám navíc na starosti, např. na pronájem místnosti při setkávání nebo příplatek pro asistentku, která mi pomáhá obstarávat tři kraje, což je dost náročné. To jsou ale náklady na provoz v řadech tisíců korun měsíčně.

Můžete říci, jaké jsou náklady na stranu?

O nákladech rozhoduje předsednictvo, takže tato otázka patří spíše některému z členů předsednictva. Ale mluvíme tady o parlamentním hnutí, kde se o spoustu věcí starají odborníci a ti se musí platit. Od parlamentních voleb jsme navíc dělali doplňovací senátní volby, teď eurovolby a za chvíli budou komunální volby. Když opomenu všechny právníky, lidi pracující na analýzách, tak se také připravují veškeré věci k volebním kampaním, a to prostě není zadarmo. Nechceme rozhazovat a děláme na tom v hnutí všichni, ale i tak to nejsou levné záležitosti. Věřím tomu, že naše předsednictvo hospodaří s penězi Úsvitu řádně a efektivně.

Viděl jste účetnictví?

Viděl jsem pouze závěr auditu, kde bylo napsáno „bez výhrad“. Pokud účetnictví projde auditor a vydá takovou zprávu, nemám v tuto chvíli důvod tomu nevěřit.

Jak Váš předseda vysvětlil, že si fakturoval milion korun měsíčně?

Jeho vysvětlení bylo pro mě zatím dostačující. Ale poslanecký klub se sejde v nejbližších dnech a jistě toto ještě bude na programu. Mně se nechce věřit, že si Tomio Okamura fakturoval nějaké peníze jen „pro sebe“. Už parlamentní kampaň jsme dělali všichni a Tomio Okamura má za svého dlouholetého působení v médiích zkušenosti, takže i další mediální věci řešil a řeší on. Jedna z věcí, o které se psalo s podivem, byla práce během vánočních svátků. I když to vypadá nepravděpodobně, tak z mého pohledu nejde o nic výjimečného. V té době opravdu jela senátní kampaň naplno a na Štědrý den jsem sám Tomiovi musel už v legraci říci, že všichni „normální“ lidé alespoň tento večer sedí u vánočního stromku a nepracují. Sám jsem pak jel 27. prosince zpívat a podpořit na Moravu našeho kandidáta do Senátu. Další dny jsem už byl zase ve sněmovně, takže o volnu se opravdu moc mluvit nedá. Manažer hnutí a kampaně neměl kvůli Tomiovu nasazení ani vánoční večeři. To je fakt, který vidím já.

Věděl jste o této fakturaci v minulosti?

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí
Nevěděl, jsem členem výkonné rady, ale tato rada řeší procesní věci kolem hnutí, poslaneckého klubu, kampaní apod. Finance jdou mimo mě, takže opravdu o žádných fakturacích, které se objevily v médiích, nevím. Slyšel jsem, že někdo spekuluje, kolik si každý z 9 členů hnutí vydělá milionů, ale každému, kdo nad tím přemýšlí, ještě jednou vzkazuji – já osobně z hnutí nemám žádné peníze, mám čisté svědomí a jsem tak rád.

Myslíte si, že jde o cílené útoky se záměrem rozložit hnutí?

Určitě jde o záměrné zprávy, které prostě k politice patří. Vstoupili jsme do řeky plné dravých ryb a musíme s tím počítat. Víme, že Úsvit je vedle ANO nové hnutí v Poslanecké sněmovně, které ostatní strany berou jako určitou hrozbu. Když pak slyším z úst politiků jiných stran nebo rádoby odborníků, že lidé jsou pro ně nepodstatní, je vidět, co si o lidech myslí. Úsvit bere lidi vážně, pracujeme pro lidi a jsme ve sněmovně kvůli lidem. To některé politiky asi dost znervózňuje, a tak se snaží nám to znepříjemnit. Ale zatím pořád věřím tomu, že největší odpovědí je, že budeme dál pracovat a maximálně plnit to, co jsme slíbili. Já osobně se na novináře nezlobím, je to jejich práce, a pokud ji dělají čestně a morálně, snažím se s nimi vycházet v dobrém.

Jste v hnutí k těmto situacím jednotní?

Jsme v poslaneckém klubu v pohodě. Mluvíme spolu, každý řekne svůj názor, můžeme vést i „prudkou“ debatu, ale nakonec dojdeme k jednotnému řešení a postoji. Jsem rád, když lidé říkají svůj názor a nejsou jen „přikyvovači“. Jsme v nejvyšší politice a často řešíme zásadní věci, ale dokážeme se domluvit, což je zásadní.

Jak byste shrnul svou dosavadní politickou činnost?

Že pracuji dlouho do noci a vstávám brzy. Ale vážně, práce mě baví a z každého kroku, který se povede, mám radost. Vím, že se opakuji, ale tato práce je pro mě otázkou cti a možností pokusit se změnit současnou situaci nás všech k lepšímu. Není to pro mě cesta, jak si lehce vydělat peníze, ale jak mít práci, kde snad mohu pomáhat lidem. A jestli mě někdo nazve populistou, je mi to jedno. Poslanec je zvolen pro to, aby pracoval pro lidi, a já si důvěry lidí vážím. Pokud to někdo nazývá populismem, je to jeho problém. Vedle sněmovní práce, práce ve výborech a podvýborech řeším teď také změny v exekutorském řádu, aby nedocházelo k tomu, co se děje teď, problémy Středočeského kraje, například naprosto nesmyslnou myšlenku těžby zlata v Mokrsku, kdy by z této lokality zbyla jen spálená země a zničené prostředí, nebo problémy kolem letiště Vodochody a další. K tomu ještě problémy Plzeňského a Karlovarského kraje, denně desítky e-mailů a setkání, chod hnutí, kampaně a připravuji i kampaň boje proti násilí na ženách a dětech. Tak bych mohl pokračovat dál. Ale mě ta práce opravdu baví, věřím tomu, co dělám a jsem spokojený. Ale na hodnocení se musíte zeptat někoho jiného.

Jak byste v těchto dnech ohodnotil politiku v České republice?

Politická situace je u nás špatná, ale věřím, že to půjde k lepšímu. Úsvit je sice v opozici, ale jsme konstruktivní opozice, což znamená, že nebudeme jako jiné strany podrážet nohy jiným za každou cenu. Jde o lidi, a pokud někdo přijde s dobrým návrhem a opravdu to přinese zlepšení, nebudeme křičet „je to sice dobré, ale my vám to stejně nepodpoříme“. To mi přijde dětinské. Ale očekáváme, že koalice zase podpoří v dobrých návrzích nás. Lidé nemají peníze, žádné sociální jistoty, je tu strach o práci (pokud ji seženou), korupce, vysoká kriminalita a nikdo se těch slušných nezastane. Když jsme byli minulý týden ve Strýčkovicích, které se teď objevují v médiích z důvodu útoku Romů na místní obyvatele, byl tam vládní zmocněnec a říkal, že sbírají informace. Tohle řekne před lidmi, kteří se bojí jít i ve dne přes vesnici. Až někdo bude mluvit o rasismu, ať si tam zkusí bydlet a přejde ho to. Nejsem absolutně rasista a dělím lidi jen na slušné a neslušné. Právo a trestní odpovědnost musí platit pro všechny stejně. Jinak se nic nevyřeší a bude to jen horší a horší.

Věříte, že se udrží vládní koalice, zejména ve chvíli, kdy dochází k ustavičným sporům mezi předsedy ČSSD a ANO?

Věřím ve zdravý rozum, takže myslím, že udrží. Lidé mají plné zuby těch věčných hádek, mediálních přestřelek, a pokud to takhle půjde dál, přestanou věřit politikům úplně. Rozpad by nikomu nepomohl a tu, už takhle velkou nedůvěru, by jen prohloubil. Minulé vlády se nepovedly a lidé si zaslouží, aby to tady šlo zase nahoru.

Blíží se eurovolby - jaký vzkaz byste poslal voličům?

Jít k eurovolbám a volit. Nevykašlat se na to. Jsem ve výboru evropských záležitostí a ČR se musí pro Evropu stát opravdovým partnerem, ne jen kývat na vše, co nám kdo nakáže. A lidé, kteří to táhnou, jsou právě europoslanci, které budeme za pár týdnů volit. Musíme mít v europarlamentu lidi, kteří se za nás budou prát, protože mezi těmi stovkami europoslanců z jiných států není jednoduché prosazovat naše názory či zájmy. Z průzkumů bohužel vychází, že je o eurovolby jen malý zájem, což je, myslím, velká chyba. Jsme členy EU a musíme si vydobýt silné postavení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…