Poslanec Růžička po očišťujícím rozsudku: „Trestní stíhání na objednávku lze objednat, vinu nese i Bradáčová!“

04.10.2021 16:00 | Rozhovor

Obvodní soud pro Prahu 2 přiřkl poslanci hnutí ANO Pavlu Růžičkovi za nezákonné trestní stíhání v postoloprtské kauze odškodnění půl milionu korun. Redakce PL požádala v návaznosti na verdikt o krátký rozhovor.

Poslanec Růžička po očišťujícím rozsudku: „Trestní stíhání na objednávku lze objednat, vinu nese i Bradáčová!“
Foto: archiv P. Růžička
Popisek: Pavel Růžička, poslanec hnutí ANO

Pane poslanče, vyhrál jste soud, který se vlekl skoro tři roky. Nesl jste si tu kauzu pořád v povědomí a obtěžovalo Vás to? Nebo jste proces nevnímal?

Anketa

Kdo zatím předvedl nejlepší volební kampaň?

41%
48%
2%
0%
hlasovalo: 7103 lidí
Ano, nesl jsem tuto kauzu velice těžce, protože od prvopočátku jsem upozorňoval na to, že jsem nic protizákonného neudělal. Pouze jsem při hlasování na zastupitelstvu města o prodeji nemovitosti zvedl ruku. Nic víc, nic míň.

Další pocity?

Obtěžovalo mě to velice. Jak v začínající profesní kariéře politika, v soukromém životě i v civilním, tedy pracovním životě. Musel jsem se vzdát třetího místa na kandidátce do krajských voleb v roce 2016, neuvěřitelné komplikace a stres při sestavování kandidátky do Poslanecké sněmovny 2017 a pak vlastní vydávání k trestnímu stíhání Poslaneckou sněmovnou. Ale úplně nejvíce mne obtěžovaly různé mediální výstupy, které se nezakládaly na pravdě. U této kauzy od začátku říkám, že trestní stíhání si lze objednat a jak se ukazuje, není to tak těžké. A určitě se ptáte jak?

Jistě to bude zajímat nejen nás…

Stačí si vhodně vytipovat, komu chcete uškodit, podat trestní oznámení, začít nestandardně komunikovat s ambiciózním vyšetřovatelem, který zadá znalecký posudek na úplně jinou cenu, státní zástupkyni, kterou policista přesvědčí, protože státní zástupkyně není odborník na oceňování majetku a hloupou soudkyni, která si ani nepřečte, k čemu vydá trestní příkaz přes víkend. A zapomněl jsem na paní doktorku Bradáčovou, která kryje pochybení státních zástupců alibistickou větou: „Ať rozhodne soud“. To vše je uvedeno v našem soudním spise a lehce dohledatelné. A máte zaručeně tři roky peklo. Proto se směji z vlastní zkušenosti kauze Čapí hnízdo.

Soud Vám přiřkl půl milionu korun, nicméně jste původně požadoval pětkrát tolik. Proč jste se nakonec neodvolal proti verdiktu?

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
Já jsem si tuto částku nestanovoval, nechal jsem to na naší právní zástupkyni, což nejspíš teď z mého pohledu byla chyba. Ale změnil jsem právního zástupce, ten obžalobu předělal a dostavil se úspěch. Myslím, že vzhledem k dané situaci paní soudkyně rozhodovala velice korektně, nezaujatě, což mě velice příjemně překvapilo. Její působení v průběhu soudního jednání bylo velice profesionální. Nemám v žádném případě ambice se soudit se státem, protože mě to stálo už mnoho úsilí a podepsalo se to i na mém zdraví. Já jsem s rozsudkem spokojený i vzhledem ke skutečnosti, jak soudkyně rozsudek odůvodnila. Můj právní zástupce Tomáš Gawron odvedl skvělou práci při předložení důkazů soudu. Až jsem byl někdy naštvaný, co všechno mám dokládat. Ale úspěch se dostavil a jsem za to hrozně moc vděčný. Jsem ovšem zvědavý, jak se zachová zástupce státu, zda bude řádný hospodář, nebo se odvolá. V rozsudku je totiž desetiprocentní úrok z prodlení, což už dnes je nějakých dalších 60 tisíc navíc.

Půjdete to s ostatními zastupiteli Postoloprt, kteří byli kauzou dotčeni, oslavit? Požadoval někdo z nich také odškodnění?

Víte, ta kauza už se táhne tak dlouho, že není co slavit. Původní žaloba byla právní zástupkyní udělána vesměs úplně stejně pro všechny a to bylo asi pro ostatní zastupitele dost nevýhodné. U ostatních devíti zastupitelů je situace rozdílná. Pan starosta dostal přidáno asi 30 tisíc a u většiny zastupitelů nárok na odškodnění soud zamítl. Taková je realita. Ale pokud nabyde rozsudek právní moci, tak si určitě dám skleničku Legendária.

Máte čistý stůl, nicméně jste pořád v kampani, v zápřahu. Chtěl byste v případě zvolení být opět členem Výboru pro obranu? Co se Vám nepodařilo z končícího volebního období dotáhnout?

Pokud dostanu důvěru od voličů, určitě bych chtěl být dále ve Výboru pro obranu, ale i ve Výboru pro bezpečnost a pokračovat v započaté práci. Je dobré, pokud děláte to, čemu aspoň trošku rozumíte. Zrovna teď jsem dostal pozvánku na jednání Senátu. Jako předkladatel změny zákona o požární ochraně, tzv. vejprtské novely, které se má uskutečnit 26. října. Tak uvidíme, zda se to podaří dotáhnout do vítězného konce a novela se schválí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…