Poslanec turista Šťovíček vplul mezi Starosty. Pořád však bedlivě sleduje ODS

12.05.2013 9:37

ROZHOVOR Slova o odpadlíkovi či přeběhlíkovi se ho nedotýkají. Vidí sám sebe jako politika, který chce zůstat věrný svým programovým cílům a to bez ohledu na stranický kabát těch, se kterými je na jejich naplnění schopen pracovat. Řeč je o bývalém véčkaři (v minulosti členovi ODS), starostovi města Litvínova, známému odpůrci prolomení limitů těžby uhlí a vysídlování měst Milanu Šťovíčkovi, který v květnu oficiálně stvrdil jako poslanec spolupráci s klubem TOP 09, Starostů a nezávislých.

Poslanec turista Šťovíček vplul mezi Starosty. Pořád však  bedlivě sleduje ODS
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: MiIan Šťovíček

V dubnu jste ohlásil spolupráci se Starosty a Nezávislými. Co přesně si od STANu slibujete?

Pro mne bylo důležité, že jsme se s předsedou STAN Petrem Gazdíkem shodli na společných prioritách – zachování těžebních limitů, ochrana lidských sídel před těžbou a zvýšení odvodů z vytěžených nerostů ve prospěch obcí a státu.

Jaké jsou dnes vaše vztahy s těžaři?

Snažím se spolupracovat s každým, komu záleží na dalším rozvoji našeho města. Není žádným tajemstvím, že s vlastníky Czech Coal se rozcházíme v názoru na budoucnost těžby v okolí Litvínova. Já prosazuji názor těch lidí, kteří chtějí udržet těžbu v rozumných mezích tam, kde neohrožuje, či spíše nelikviduje další existenci obcí. Oni vidí budoucnost v tom, že těžbě ustoupí vše, co jí bude stát v cestě. V tom se nemůžeme shodnout.

Myslíte, že vás v příštím volebním období čeká poslanecké židle? Jaké by byly vaše stěžejní předvolební a povolební aktivity kromě limitů těžby uhlí?

Mandát poslance považuji především za důležitý prostředek pro realizaci programových cílů. Jsem rád, že se v Poslanecké sněmovně podařilo prosadit hodně z toho, s čím jsem kandidoval. Přímá volba prezidenta je realitou, zachování těžebních limitů je zakotveno do Státní energetické koncepce a z horního zákona zmizely ostudné a totalitní paragrafy, které umožňovaly vyhánění lidí z jejich domovů z důvodu těžby. Řadu věcí je však nutné ještě dotáhnout.

Jaké například?

Zamezení zneužívání sociálních dávek se sice slibně rozběhlo, ale nedotáhlo. Je třeba podstatně zvýšit odvody z vytěžených surovin, které jsou vlastnictvím státu, ale zisk je podle stávajícího stavu takřka výhradně příjmem těžební společnosti. To se musí změnit tak, aby se výnosy z těžby rovnoměrně rozdělily mezi obce, stát a těžaře. Limity těžby se osvědčily jako účinný nástroj ochrany obcí a proto budu i nadále usilovat o jejich zachování. Určitě by také stát měl definovat svůj vztah k fosilním palivům podobně, jako to již udělala řada států v Evropě.

Poté, co jste byl „odejit“ z Věcí veřejných, se na vaši hlavu smetla i nelibá označení jako přeběhlík, odpadlík. Jak to vnímáte vy? Cítíte se jako odpadlík nebo přeběhlík, byť třeba ne vlastní vinou?

Kandidoval jsem za určitý program a jeho plnění je pro mne základním kritériem a měřítkem. Pro sebe bych považoval za nepřijatelné, kdybych opustil tento program a  cíle, s nimiž jsem do Parlamentu vstupoval. Skutečnost, že se nepodařilo udržet výraznou většinovou podporu pro nutné reformy po celou dobu tohoto volebního období mě velmi mrzí, nicméně na mém odhodlání splnit volební cíle zakotvené v koaliční smlouvě a Programovém prohlášení vlády se tím nic nemění.

Do koaliční smlouvy jste za Véčka právě prosadil veto týkající se těžby uhlí. Je možné, že když nyní nejste ve straně, že může být „za vašimi zády“ zrušeno?

Především je třeba zdůraznit, že se nejednalo o žádné veto na těžbu uhlí. Nikdy jsem neprosazoval zastavení těžby a nebyl odpůrcem horníků. Hájím a prosazuji názor, že těžba uhlí může pokračovat tam, kde neohrožuje existenci a rozvoj obcí. A takových případů je i u nás v Ústeckém kraji i na Mostecku celá řada. Závazek koalice a vlády, že prosadí zachování limitů těžby a jejich legislativního zakotvení, považuji za platný a neměnný.

Jak v sobě vnitřně řešíte pocity, že prosazením limitů těžby na druhé straně nevyhovíte spoustě lidí, kteří tam dnes pracují a mají opačný názor než Vy? Dá se předejít ještě větší nezaměstnanosti a tedy následné kriminalizaci tohoto regionu?

Názor, že prolomením limitů vyřešíme zaměstnanost,  je falešná vize, kterou předkládají a prosazují ti, jejichž myšlení zůstalo někde v polovině minulého století. Právě politika bezbřehého drancování a bezohledné likvidace lidských sídel je pravou příčinou současných problémů v našem kraji. Uhlí a další nerosty ať se těží tak, aby nedocházelo k likvidaci obcí. A z toho vytěženého uhlí tady musí zůstávat daleko víc peněz než doposud. Pak bude také více pracovních příležitostí.

Proč jste se na další spolupráci nedohodl s LIDEM nebo TOP 09, jak se jeden čas o vás šuškalo? Vidíte nějaké sporné body, pro které se s jejich programem či veřejným obrazem neztotožňujete?

Jsem zvyklý pracovat v týmu. Cítím se dobře ve společnosti lidí, s nimiž mohu sdílet společné názory a cíle. Proto jsem se po odchodu z klubu VV rozhlížel, s kým bych mohl spojit své síly. Spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí se nabízela už proto, že jsem také starostou města. Nadto jsou mi také blízké programové cíle STAN v oblasti životního prostředí, rozvoje obcí či jejich financování. Po celou dobu svého působení ve sněmovně se snažím spolupracovat se všemi, kteří sdílejí podobné názory a hodnoty, bez ohledu na stranickou příslušnost. Budu v tom pokračovat i nadále.   

Topáckého Schwarzenberga jste ovšem v prezidentské volbě výrazně podpořil, volil jste jej jako osobnost nebo i jako představitele TOP 09?

Po nedůstojných tahanicích, které provázely parlamentní volbu prezidenta, jsem dospěl k přímé volbě hlavy státu. A když jsem se rozhodoval, kterého z kandidátů podpořím, měly rozhodující vliv osobnostní předpoklady Karla Schwarzenberga pro výkon tak důležité funkce. Mohl jsem ho delší dobu sledovat hodně zblízka a cením si u něho především zásadovosti, pevnosti názorů i schopnosti patřičného nadhledu a přímočarosti úsudku. Proto jsem ho podporoval v prvním i druhém kole voleb a jsem přesvědčen, že by to byl velmi dobrý prezident.

Který politik je vám obecně myšlenkově nejbližší a proč?

Často se říká, že politika je umění kompromisů. Kompromis by však měl politik hledat pouze v zájmu celku, nikoliv pro některou zájmovou skupinu či jednotlivce. Na ostatních lidech, politiky z toho nevyjímaje, jsem si vždy vážil dodržování daného slova, slušnosti a zásadovosti. V tomto směru nám zanechal významný odkaz bývalý prezident Václav Havel.

Co vám nyní na politické scéně nejvíc vadí?

Za největší problém naší politiky považuji klientský systém a  tzv. „kmotry“ v pozadí některých stran. To činí politiku nepřehlednou a často jsme proto svědky naprosto nepochopitelných názorových veletočů.

Jak jako bývalý ODSák koukáte na současný stav strany v Ústeckém kraji, zejména na „nový vítr“ třeba v osobě Radima F. Holečka v čele ústecké ODS?

Dění v ODS na centrální i regionální úrovni sleduji s velkou pozorností, protože jsem v této straně řadu let působil a prožil několikeré úspěšné volby v Litvínově. Ta situace je pro mne dost nepřehledná a obtížně předvídatelná. Rozhodně to nebudou mít lidé, kteří se budou chtít vypořádat se zaběhlými praktikami, klientelismem a velrybářskými metodami, jednoduché. Budu jim držet palce.

Jak dlouho myslíte, že ještě vydržíte v židli starosty Litvínova? Je pro vás dnes zábavnější, snazší a smysluplnější komunální či nadregionální politika?

Pro mne vždycky bylo, je a nejspíš bude nejdůležitější místo, kde žiji. V Litvínově jsem se narodil a vyrostl, mám zde po rodičích dům, ve kterém žiju se svou rodinou. Své působení ve veřejném životě měřím právě prospěchem našeho města a jeho lidí. Skloubit působení starosty města a poslance je hlavně časově velmi náročné. Bez podpory rodiny a nejbližších spolupracovníků bych si to neuměl představit.

Zmiňujete podporu rodiny: Za pár dní, 15. Května, je v kalendáři Den rodiny. Někdo, kdo zná vaši celkem rozrostlou rodinu, by si mohl říci, že jste měl být spíše levicový politik… Nemyslíte, že politika směrem k rodinám a pracujícím ženám  s dětmi by měla být v ČR skoro opačná, než jaká je dnes?

Děti máme tři. Nejmladšího Martina, který navštěvuje mateřskou školu a dva školáky Magdu s nejstarším Václavem. Nepovažuji se za odborníka na rodinnou problematiku, ale myslím, že by naší společnosti prospěla větší pozornost rodinám. Mám pocit, že v současném období málo doceňujeme roli rodiny v oblasti sociální, zdravotní, vzdělanostní i ekonomické. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…