Pravda a láska. Jediné východisko pro další cestu tohoto nemocného světa. A pro Zemana terapie, říká natvrdo muž z neziskovky

06.11.2016 10:40

ROZHOVOR Miloš Zeman se kandidaturou na prezidenta prolhal a pokračuje tím. Lidé, kterými se obklopuje, nectí zákony, ani morální hodnoty. Tak o prezidentovi mluví Antonín Plachý, metodik kvality Armády spásy. Podle jeho slov sice hlava státu mluví o prosazování evropských a křesťanských hodnot, ale v jeho vnímání jde o lež, nenávist, zakomplexovanost a pomstychtivost. Nejraději ze všeho by mu zprostředkoval odbornou terapeutickou pomoc, aby změnil své vidění světa. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také řekl, že Zemanovo prohlášení o neziskových organizacích, kdy je přirovnal k pijavicím státního rozpočtu, je ubohé a hloupé.

Pravda a láska. Jediné východisko pro další cestu tohoto nemocného světa. A pro Zemana terapie, říká natvrdo muž z neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec na zastávce MHD

Jak vnímáte politiku současného prezidenta Miloše Zemana? A jak ho hodnotíte ve srovnání s Václavem Havlem, či Václavem Klausem? A dají se tyto osobnosti srovnávat?

Nejsem žádný politolog, ani odborník, tyto prezidenty vnímám jako obyčejný člověk. Každé srovnání trochu kulhá, takže se jedná o můj subjektivní pohled bez srovnávání. Václav Havel jako každý člověk byl chybující, ale se silnou zpětnou reflexí, morálně silný a pokorný. Jeho často zesměšňované heslo - zesměšňované lidmi, kteří nectí jiné hodnoty než sobectví, nenávist a závist- „Pravda a láska vítězí“, dává jediné východisko pro další cestu tohoto nemocného a bolavého světa. Václav Klaus byl v posledním čase vládnutí vrtošivý stařík s velmi silně vyvinutým egem, nenaslouchající druhým.

Miloš Zeman? Co na to říci? Člověk, který se již kandidaturou na prezidenta prolhal, nadále v tom pokračuje. Obklopil se lidmi, kteří podobně jako on nectí zákon ani žádné morální hodnoty. Hovoří o prosazování evropských a křesťanských hodnot, což je v jeho vnímání lež, nenávist, zakomplexovanost a pomstychtivost. Vlastně je mi ho líto, poslední část jeho života není pro něj samotného dobrá. Žít v nenávisti je totiž strašně těžké a bolí to.

Pokud by kandidoval v dalších volbách Zeman znovu, dostal by váš hlas, nebo ne? A proč?

Určitě by můj hlas nedostal, ale spíše bych mu nabídl zprostředkování odborné terapeutické pomoci proto, aby našel sám sebe, osvobodil se od negativních pohledů a vnímal dobro u lidí a krásu tohoto světa.

V čem podle vás tkví jeho popularita u veřejnosti? Čím si ji získal?

To je pro mne otázka. Osobně si myslím, že je to proto, že lid chce pevnou ruku, jasně vyslovené, byť pokřivené myšlenky. A také je dobré mít alibi. Když prezident lže a nectí právo, proč bych to neměl dělat já? Inu vzory mohou být i negativní.

V nedávném rozhovoru mi Jaroslav Foldyna z ČSSD řekl, že jako protikandidát by se Miloši Zemanovi mohl nyní postavit jedině hokejista Jaromír Jágr, jehož popularita se prezidentovi může rovnat. Proč, a opravdu nemáme v naší politice žádnou osobnost, která by současnému prezidentovi mohla konkurovat?

Názor pana Foldyny, pokud jej přijmeme, je strašně degradující pro český národ. Jaké jsou naše hodnoty? Jaká jsou kritéria pro našeho prezidenta? Osobně si myslím, že osobnosti jsou zde a je jich dost. Jejich problémem je to, že se nedovedou více prezentovat a jejich pozitivem je, že se nepodbízejí, mají svou hrdost, opravdu jim, na rozdíl od dnešního prezidenta nejde jen a jen o to křeslo.

Berete vážně vyjádření, že Rusko pro nás znamená hrozbu? Předseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel prohlásil, že Rusko je dokonce větší hrozba pro naše bezpečí, než Islámský stát.

Jen se podívejme do historie, jakou roli Rusko, respektive Sovětský svaz sehrávalo. Vždy šlo o mocenské postoje. Opravdu, v mocenském postavení nemá konkurenci. Na druhou stranu bylo a je v Rusku plno lidí, kterých je potřeba si vážit. Je to řada těch, kteří měli odvahu se postavit totalitě, byli a jsou v menšině, často je jejich postoje stály a stojí život, ale měli tu morální sílu stát za svým názorem. Tito lidé jsou solí Ruska, ne totalitní Putinův režim. Názor generála Pavla beru velmi vážně, je to člověk, kterému důvěřuji.

Podívejme se na Turecko, to žádá od Evropské unie více a více peněz. Jak velkou pomoc bychom jim měli poskytnout? Rusko navíc obviňuje Turecko z podpory Islámského státu.

Necítím se na tyto otázky odpovídat, moc tomu nerozumím

Jak vidíte budoucnost eura? Vzpomínám na slova Václava Klause, který na počátku spuštění měny prohlásil, že je to nepromyšlený a nesmyslný ekonomický projekt, který nemá budoucnost. Co si o tom myslíte?

Nejsem ekonom, ale i zde v této oblasti je vidět prosazování nějakých autoritářských myšlenek. Proč by nemohla i na toto téma proběhnout opravdu fundovaná diskuze, a to nejen ekonomů. Diskuse, kdy jejich aktéři budou ochotni naslouchat i oponentům. Nebo se toho bojí?

Profesor Jan Keller se nechal slyšet, že k úplnému rozpadu Evropské unie nedojde. Podle něj vždy zůstane zachována osa Německo – Francie. Jsou takové úvahy aktuální? Považujete hrozbu rozpadu Evropské unie za reálnou?

Přemýšlíme někdy nad tím, kolik jsme třeba z Evropské unie získali finančních prostředků ze společného balíku? A kolik nařízení jsme přijali a díky tomu se změnily k lepšímu i naše předpisy? Jaká je alternativa v případě, že se Unie rozpadne? Nastoupí mocenské Rusko spolu s Čínou? Asi je to přání některých našich politiků, ale vidí trochu dále? Prezident Zeman až dojemně prosazuje spolupráci s Čínou a národ mu tleská. Ale kam to vede? Nejen, že budeme poklonkovat soudruhům z Pekingu, kteří nás naučí, jak se „demokraticky“ zbavit oponentů, ale jejich levné výrobky ovládnou také náš trh. Jak to dopadne například s levnou ocelí, kterou dodávají? Inu, zavřeme naše hutě a oni si pak mohou diktovat ceny.

Jak se díváte na zákaz legálně nošených zbraní? Mnoho odborníků tvrdí, že teroristé se na černém trhu vyzbrojí stejně a výsledkem bude, že se evropští obyvatelé nebudou moci bránit

Určitě je zde nutno zvýšit kontrolu. Je to velmi nebezpečné a argument, že existuje černý trh, jen ukazuje na neschopnost složek státu jej omezit. Tady je zase vidět populismus a omezené vidění světa prezidentem Zemanem, když vyzýval k ozbrojování obyvatel. Dovedete si představit, jak by to dopadlo? Asi by se zbraně neobracely proti těm několika uprchlíkům, ale urychleně by se řešili rodinné nebo sousedské spory, případně nejrůznější komplexy. Kdo si za to vezme odpovědnost?

A jaký máte názor na Andreje Babiše? Vyhovuje vám jeho způsob kontrol a nařízení, ať už směrem k firmám, nebo živnostníkům, tedy i řemeslníkům? Budou mít jeho opatření pozitivní dopad?

Heslo Andreje Babiše je vést stát jako firmu. Je to hodně omezený pohled, který podává člověk, který firmu řídí a úspěšně. Tam jsou přece úplně jiné metody než ve vedení státu. V tomto případě majitel firmy hospodaří se svými finančními prostředky, má na to právo, rozhoduje sám nebo s těmi, které si dosadil. Ale stát má přece jiná pravidla! Hospodaří se s veřejnými prostředky, měly by fungovat demokratické principy, které jsou založeny na kolektivním rozhodování, konsenzu a dlouhodobém výhledu. Tedy zde nemůže platit, že ministr financí sám rozhoduje o finančních prostředcích, ale rozhoduje o tom celá vláda pod kontrolou Parlamentu České republiky. A samotná osobnost Andreje Babiše? Nerozumím mu. Myslím si, že nese v sobě nějaký komplex, ublížení, které ho nutí se vymezovat vůči jiným. Když je přistižen, že neříká pravdu, pak kope, a místo aby uznal svou vinu a učinil nějaké pokání, začne útočit na druhé. A má také smůlu. Obklopuje se lidmi, kteří jsou jistě k němu loajální - to je pravidlo firmy, ale třeba toho moc neumějí. Anebo začnou se svým šéfem opatrně nesouhlasit, pak jsou ale propuštěni.

Potřebují Češi upozorňovat na alergeny v restauracích a neumí najít nekuřáckou restauraci? V posledních letech jich značně přibylo…

Tato opaření ukázala určitou odvahu těch, kteří se nebojí většiny. V naší společnosti existuje dost lidí, kteří trpí nejrůznějšími alergiemi a pro ně má tato informace velkou váhu. Proč se to zesměšňuje a zlehčuje? Nekuřácké restaurace mají svůj význam a nechť je jich více a více. Sám si občas po dobré večeři zakouřím a fakt mi nedělá problém jít na chvíli ven, obzvláště když jsou zde vytvořeny příjemné podmínky i pro kuřáky.

Volil jste v krajských a senátních volbách? A jak? Nebo jste patřil k většině, která se voleb neúčastnila? Jaký je váš názor na výsledky voleb?

Voleb si užívám, chodím k nim a díky za to, že je zde tak velký výběr. Ve volbách se nerozhoduji podle stranických názvů, ale podle osobností. Samozřejmě, že nevolím totalitní strany, ale ony tam vlastně žádné pozitivní osobnosti nemají. Občas se tedy stane, že volím kandidátku těch, kteří se do zastupitelstev nedostanou. Ale to mi nevadí. Jde o dobrý pocit, že jsem dal hlas těm, kterým věřím.

Výsledek voleb? Jsou takové, jaké si tato společnost zaslouží. Bydlím v příjemné vesnici a tak mne dost překvapilo, že i zde dost hlasů získala koalice SPD + SPO. Ta Zemanová strana tam byla jen jako nedůležitý přívěsek, ale překvapilo mne, že tolik lidí volí stranu, která se tolik vymezuje proti těm několika uprchlíkům, které máme v naší zemi, ale vlastně nemá žádný další program. Už si představuji v případě, že by tato strana vyhrála volby, jak v našem kraji pobíhají různé bojůvky, prohledávají sklepy a půdy, zda tam náhodou není uprchlík. Pokud tam nebudou, což nebudou, pak se svaté nadšení obrátí proti těm, kteří třeba nemají evropské kořeny, jsou možná trochu tmavší nebo mají zelené oči. Jistě je to nadsázka, ale historie zná případy, kdy se nenávist začínala rozsévat nenápadně, až z toho vzniklo vyvražďování národů.

Pracujete pro Armádu spásy, jakou pomoc, či legislativní úpravu byste nejraději přivítal?

V prvé řadě bych stál za objektivní hodnocení práce neziskových organizaci. Oznámení Miloše Zemana, že neziskové organizace jsou pijavice na státním rozpočtu, je hodně ubohé a hloupé. Vždyť například sociální oblast dost stojí na práci neziskových organizaci. I Miloš Zeman si sám vybral neziskovou - nebo snad ziskovou? - organizaci, kterou finančně velmi podporuje. Jsem přesvědčen, že pokud by pan Zeman vyhledal pomoc v rámci Armády spásy nebo jiné neziskové organizace, což vzhledem k jeho životnímu stylu není vyloučené, určitě mu všechny pijavice poskytnou péči a pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…