Pravda o Topolánkovi. Všechno jinak. Zamlčená akce s Klausem a prokurátor Ištvan. Dobře obeznámený zdroj vyložil karty

08.11.2017 4:40 | Zprávy

ROZHOVOR „Ten jadrný a občas neotesaný chlapík je ve skutečnosti setsakra chytrý, sečtělý a vzdělaný, jeho politické analýzy jsou brilantní,“ říká o Miroslavu Topolánkovi publicista a hudebník Petr Štěpánek. Řekl svůj názor i na to, že Andrej Babiš označil Topolánka za nejzkorumpovanějšího premiéra v historii Česka. „Andrej se bojí. Jestli někdo vidí do jeho špinavých obchodních a politických praktik a jestli někdo může zkřížit jeho plány na totální ovládnutí celé republiky, pak je to právě Topolánek, valašský střelec,“ míní Petr Štěpánek.

Pravda o Topolánkovi. Všechno jinak. Zamlčená akce s Klausem a prokurátor Ištvan. Dobře obeznámený zdroj vyložil karty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek odstartoval prezidentskou kampaň. Podle svých slov na prezidenta má

Miroslav Topolánek oznámil kandidaturu na prezidenta. Co na jeho rozhodnutí říkáte?

O Topolánkovi si každý můžeme myslet, co chceme, ale nic to nezmění na faktu, že svými politickými zkušenostmi o parník převyšuje všechny ostatní Zemanovy vyzyvatele. Já jeho kandidaturu jednoznačně vítám. Ale abychom si správně rozuměli. Ideální prezident neexistuje. V přímé volbě se totiž nevybírá z nekonečné nabídky, nýbrž z množiny namnoze bizarních postav, politických mimoňů či tuctových exhibicionistů.

Proč podle vás oznámil svou kandidaturu až doslova na poslední chvíli?

Protože se opravdu na poslední chvíli rozhodl. Někteří kolegové ho ke kandidatuře vyzývali už loni, ale vždy to odmítal. A jeho argumenty byly racionální. Mluví pravdu, když říká, že jeho rozhodnutí kandidovat je spíše emotivní. Na druhou stranu je fakt, že lépe si to načasovat nemohl. Jeho kandidatura je bleskem z čistého nebe, který přepisuje celou nadcházející prezidentskou kampaň. Bude to opravdu zajímavé.

Podpis pod Topolánkovu kandidaturu přidala například senátorka za ODS Daniela Filipiová. Ta mimo jiné řekla, že by byl důstojným představitelem tohoto státu. „Je to nesmírně vzdělaný člověk, který má politické vize,“ uvedla. Co na to říkáte?

Možná víc než leckdo jiný vím, co dokážou média. Stejně jako uměla vytvořit nejoblíbenější politiky z líné Buzkové či vychcánka Grosse, s Topolánkem je to přesně naopak. Ten jadrný a občas neotesaný chlapík je totiž ve skutečnosti setsakra chytrý, sečtělý a vzdělaný, jeho politické analýzy jsou brilantní. Ne že by Topolánek neměl své mouchy, ale každopádně to byl poslední předseda vlády, který opravdu měl respekt svých ministrů. Žádný z jeho podřízených by si k němu nedovolil to, co později Kalousek vůči Nečasovi či Babiš vůči Sobotkovi. A že se někdo pozastavuje nad tím, že o něm někteří mluví pochvalně? Proboha, co je na tom špatně, že naprostá většina Topolánkových ministrů na něho jako na šéfa vzpomíná v dobrém? A propos, Daniela Filipiová je moje nejmilejší senátorka. Garantuju vám, že coby bývalá ministryně zdravotnictví a Topolánkova dlouholetá kolegyně ze Senátu ví, o čem mluví.

Slova podpory vyslovil i předseda ODS Fiala, který uvedl, že jde o vážného kandidáta s politickými zkušenostmi a zahraničněpolitickým rozhledem. Má pravdu?

Má. Topolánkův přehled o zahraniční a především energetické politice je dokonalý. Jen si vzpomeňte, s jakým přehledem tenkrát coby „šéf“ Evropské rady řešil plynovou krizi. Co je pryč z politiky, občas se potkáváme. A vždy znovu a znovu si říkám, jaká je škoda, že politika těm, kteří v ní dostali pořádně přes držku, většinou nenabízí druhou šanci. Protože pokud je takový člověk schopný sebereflexe, má neuvěřitelnou a nepřenosnou životní zkušenost. Topol o svých chybách ví a přiznává je.

Do Topolánkovy kandidatury se naopak poměrně ostře opřel Andrej Babiš, který pro deník Právo uvedl, že jde o nejzkorumpovanějšího premiéra v historii Česka. Doslova řekl: „Nemůžu tomu uvěřit, že nejzkorumpovanější premiér od samostatného státu se uchází o funkci prezidenta.“ Co Andreje Babiše podle vás k těmto slovům vede?

„Capo di tutti čápi“ Andrej se bojí. Jestli někdo vidí do jeho špinavých obchodních a politických praktik a jestli někdo může zkřížit jeho plány na totální ovládnutí celé republiky, pak je to právě Topolánek, valašský střelec, který se nebojí. Takže se ani nedivím, že ten komunistický oligarcha s estébáckou minulostí kvičí jako podsvinče. Toho kvikotu si ještě užijeme.

Jaké zkušenosti máte s Mirkem Topolánkem vy osobně?

Za některé jeho eskapády bych ho sice zabil (smích), ale jinak ho mám docela rád. Každopádně je to úplně normální chlápek, navíc neuvěřitelně zábavný společník, se kterým je radost jít do hospody. Bylo několik období, kdy jsem mu byl docela blízko. V předvečer jeho zvolení předsedou ODS ve Františkových Lázních jsem mu redigoval jeho „vítězný“ kandidátský projev. Pak jsem mu po nějaký čas, než si ho Marek Dalík oplotil, dělal jakéhosi neformálního mediálního poradce. Neskromně připomínám, že volební preference ODS tehdy oscilovaly okolo 40 procent. Ale to byla především jeho zásluha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…