Předseda Moravanů: Chtěl bych zrovnoprávnit moravskou národnost

17.04.2012 18:02

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz oslovily mimoparlamentní strany v České republice s dotazy týkajícími se aktuálního dění. Na otázky redakce odpovídá Milan Trnka, předseda strany Moravané.

Předseda Moravanů: Chtěl bych zrovnoprávnit moravskou národnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jak na Vás zapůsobila kauza Víta Bárty?

Kauza Víta Bárty pouze dokazuje, proč si mnozí občané představují pod pojmem politika jen jeden z prostředků, jak dosáhnout osobního finančního prospěchu. Současně dokumentuje ztrátu morálních zábran u mnohých politiků a ztrátu vědomí, že politik by se měl řídit potřebami občanů  státu a ne vlastními zájmy. Otázkou zůstává, zda nejsou  aktéři kauzy jen jedněmi z mnoha. Korupce se v tomto státě stala všudypřítomnou.

Jak vnímáte osud Nečasova kabinetu?

Strategie současné vlády je dobře známá – dosáhnout ekonomické stability za každou cenu. Ale dlouhodobá koncepce je nejasná. Finance unikají dále mimo hospodářství státu, korupce roste, na rozpočtové škrty doplácí téměř bez výjimky běžní občané, výkonná moc neplní řádně svoje úkoly. Kabinet pana Nečase se pravděpodobně stane symbolem ztráty důvěry občanů v politiky a v politickou činnost obecně. Což souvisí přímo se ztrátou sociálních jistot, nedostatku bezpečnosti a v důsledku i nedostatku tolik opěvované svobody občanů.

Jaký máte názor na iniciativy, jako je Ano 2011 či Holešovská výzva?

S ohledem na odpovědi v předchozích otázkách: podobné iniciativy jsou nutným vyústěním nespokojenosti občanů se současnou sociální a politickou situací. Ztráta důvěry obyvatelstva v budoucnost , ztráta důvěry v odborné schopnosti a morálku politiků i státních institucí vede ke snaze veřejnosti dosáhnout jednotného postupu proti zkorumpovaným politikům neschopným spravedlivěji řídit současný stát. Otázkou ovšem je, zda se aktivním jednotlivcům podaří udržet počáteční odhodlání lidí – je známo, že Moravané i Češi raději nadávají než konají.

Souhlasíte s přímou volbou prezidenta?

Politická strana Moravané vždy dávala na vědomí, že je nejen pro přímou volbu prezidenta České republiky, ale i pro přímou volbu starostů obcí a hejtmanů krajů, respektive pro přímou volbu zemských prezidentů v případě návratu k osvědčenému zemskému zřízení. Moravané jsou toho názoru, že při  přímé volbě prezidenta ČR budou parlamentní politické strany a některé neparlamentní vlivné politické strany  předvádět nechutný souboj při prosazování svých kandidátů s vkládáním značných finančních prostředků ať už legálních nebo nelegálních. Z toho důvodu se většina členů naší strany přiklání k možnosti dát hlas kandidátovi bez politické příslušnosti s nadějí, že bude v případě zvolení realizovat skutečně nadstranickou činnost. A to i přes pochybnosti, zda takový „nadstranický“ prezident může skutečně ve své funkci existovat.

Hodláte postavit kandidátky v rámci letošních krajských či senátních voleb?

Kandidátky do krajských voleb 2012 připravuje strana Moravané do všech krajů, které zahrnují historické území Moravy – to znamená v kraji Jihočeském, Pardubickém, Vysočině, Jihomoravském, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském. Návrh kandidáta do Senátu ČR zatím zvažujeme.

Kdo je pro Vás naděje v politice?

Mezi současnými známými „osobnostmi“ politického spektra žádnou naději nevidím. Vážím si řady lidí, schopných v případě vstupu do „velké“ politiky pracovat úspěšně pro společnost. Tito lidé ale nejsou ochotni veřejně vystoupit z obavy, že za současných podmínek v politickém ovzduší České republiky bude jejich snaha znehodnocena a zesměšněna, neboli jinými slovy: rozjeté soukolí současné státní mašinérie je jednoduše „semele“. Nadějí je vstup nového  subjektu na politickou scénu, dostatečně silného na to, aby tyto schopné lidi dokázal v jejich práci pro společnost podpořit a  „podržet“.

Jak je na tom Vaše strana s financováním?

Politická strana Moravané nemá pro svou činnost jiné finanční zdroje, než příspěvky vlastních členů. Všichni zvolení funkcionáři na všech organizačních stupních strany vykonávají  práci bez nároku na finanční odměnu pouze na úkor svých rodin, na úkor svého volného času. Patří jim za to obrovský dík. S ohledem na zhoršující se sociální postavení většiny obyvatel Moravy a Slezska, případně i Čech (máme organizace i na historickém území Čech) je financování strany stále obtížnější.

Kolik máte členů a jak je to s jejich nárůstem?

Jsme relativně nepočetnou stranou s pětistovkou řádných členů. Při své činnosti se však opíráme o řady příznivců, některých organizovaných v několika  občanských promoravských sdruženích. Máme také oporu v celoevropské politické straně EFA (Evropská svobodná aliance), jejímž jsme členem. Je potěšitelné, že v posledních měsících zaznamenáváme pozvolný nárůst členské základny. A to nejen z území Moravy a Slezska, ale i z Čech. Přičítáme to programu naší strany, který pro řešení současných problémů společnosti zdůrazňuje využití tradičních hodnot, vytvářených po staletí v prostředí střední Evropy.

Zavedli byste trest smrti?

Politická strana Moravané nepodporuje znovuzavedení trestu smrti. Jsme přesvědčeni, že žádný člověk nemá právo ukončit život druhého člověka s výjimkou obrany své rodiny nebo sama samého. V souvislosti s tímto názorem je ale třeba zdůraznit, že zákony České republiky, respektive jejich provádění, neposkytuje občanům dostatek bezpečí před  zločinem. Je nutno se zabývat otázkou, jakým způsobem  zajistit izolaci těžkých, nenapravitelných zločinců, aby společnost nemusela mít obavy, že nastanou důvody, ze kterých budou mít odsouzení  příležitost svoje zločiny zopakovat. Současná praxe v této oblasti se mnohdy jeví tak, jako by zákony spíše ochraňovaly zločince místo oběti.

Jaké by byly první tři kroky, pokud byste se stal premiérem?

Velmi obtížná odpověď! Každý, kdo se stane po příštích volbách premiérem tohoto státu, bude ve velmi obtížné pozici a pořadí důležitosti jeho kroků  je těžké předjímat. Osobně bych se pokusil řešit na prvních místech: 

1) tíživou sociální situaci stále většího počtu občanů České republiky.

2) zrovnoprávnění moravské národnosti s národností českou.

3) vnitrostátní uspořádání  České republiky prosazením návratu k osvědčené zemské samosprávě Moravy, Slezska a Čech na místo současných krajů, totožných prakticky s kraji „gottwaldovskými“ z let 1949 – 1960, které i komunisté ve své době uznali za drahé a neefektivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…