Přemysl Sobotka: Pozor, komunisté opět chtějí zadrátovat naši zem

05.12.2012 20:55

ROZHOVOR Přemysl Sobotka je dlouholetým členem horní komory parlamentu za ODS a nyní také kandidátem na úřad hlavy státu. Je ale také ve vedení „modré strany“ a současný stav vládního kabinetu považuje za běžný. Jak také řekl pro ParlamentníListy.cz, oranžový Senát ho neděsí, bere to sportovně, ale komunisty odmítá považovat za demokratickou stranu.

Přemysl Sobotka: Pozor, komunisté opět chtějí zadrátovat naši zem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Jak vnímáte současnou vládní situaci v souvislosti se změnami, které probíhají v kabinetu?

Tak je to koaliční vláda, a jako taková reaguje na situaci, kdy strana LIDEM odvolala svého ministra, takže dochází k přeskupení. Svým způsobem je to běžné na celém světě, že ministři odcházejí a na jejich místo přicházejí jiní.

Uvidíme, jaké bude to nové složení vlády. Kdo bude mít jaké ministerstvo a jak rychle se podaří spojit ta dvě avizovaná ministerstva (Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo dopravy – vzniknout má sloučením Ministerstvo hospodářství). I o tom je demokracie a samozřejmě, že i zde budou zapotřebí kompromisy.

Bude se ale nejspíš muset tím pádem přepsat koaliční smlouva, protože došlo ke změně koaličního subjektu?

To ano, a také to bylo v plánu, protože původní smlouva byla sepsána se stranou Věci veřejné, zatímco nyní se začlenil subjekt LIDEM. Takže je to třeba přepsat, aby obsah byl odpovídající novému stavu.

Více rozhovorů ZDE

Jak se Vám nyní pracuje v totálně levicovém Senátu?

Řekl bych, že je to podstatně jednodušší (směje se), protože výsledek je vlastně dán předem. Protože co si 46 + tady rozhodne, tak to je dané. Leč jsme pořád ještě v demokracii, takže stále můžeme říct svůj názor.

Je to vlastně stejné, jako před tím, když jsme byli v opačném gardu.

Nepřichází tedy v úvahu, že by prošel návrh opozice, tedy v tomto případě pravice. Nebo je to přece jen v Senátu liší od sněmovny?

Ne, není to jiné. Jen v nedávné minulosti, u jednoho zákona, se nám díky nedůslednosti sociálních demokratů podařilo zařídit, že ten zákon prošel. Teď mají ale dostatečnou rezervu proti středopravicovým senátorům.

Nemáte pocit marnosti, když je předem rozhodnuto?

Kdybych měl pocit marnosti, tak nedělám politiku. Jednou jste ve vládní koalici, příště zase v opozici, a tak se to střídá – nahoru dolů. Rozhoduje občan, volič.

S čím k Vám v poslední době přicházejí lidé jako ke svému senátorovi, ale také jako k člověku, který kandiduje na úřad hlavy státu?

Je pravda, že pozoruji určitý obrat nejen v myšlení lidí, ale také v tom, co říkají. Najednou jsou někteří vyděšení z výsledků krajských voleb, říkají „to snad není možné“. Říkají také, že pro to musíme jako politici něco udělat.

Co jim radíte, nebo odpovídáte?

Že musíme všichni jít k volbám a rozhodnout se, jestli chceme volit demokratické strany, nebo jestli chceme volit komunisty.

Zároveň ale vidím, že v tuto chvíli už lidé žijí jinými starostmi. Když vidím zaplněná parkoviště kolem supermarketů, je to pro mne určitým signálem o tom, že nejenže lidé vlastní auta, ale také mají na benzín na nákup. Negativní nálada je tak možná vytvořena trochu uměle.

SLEDUJEME Přímá volba prezidenta

Kandidujete na úřad prezidenta a zároveň říkáte, že by měli lidé volit demokratické strany, z nichž vyčleňujete KSČM, která byla také demokraticky zvolená. Jak je to s tím, že prezident je hlavou celé země a tedy všech?

Ano, je naprosto legálně zvolená, ale jak má ve svém programu, stávající KSČM se neodchyluje od programu, který měla před rokem 1948.  A čelní představitelé mluví o tom, že bychom měli opět zadrátovat zemi, a že by bylo dobré znárodnit ty neprosperující podniky. Ale pak možná i ty prosperující… A to je směr, který já opravdu odmítám a tvrdím, že nechci, aby tímto směrem naše země šla.

Co chcete voličům nabídnout jako prezident?

V daném okamžiku jim mohu a chci nabídnout stabilního politika, člověka, který se ve své politické, ale i osobní kariéře nezkompromitoval. Člověka, jehož názory jsou stálé, a který chce, aby Česká republika se opět dostala ve své, sice omezené, ale přesto ve své suverenitě tak daleko, abychom se nemuseli hrbit, ale abychom stáli zpříma.

I když jsme z 80 procent exportu závislí na EU?

Neříkal bych tomuto, že jsme závislí, my tam exportujeme a ta ekonomika je propojená. Já jsem také nikdy neřekl jediné slovo o tom, že bych chtěl vystoupit z EU. To ode mne nikdy nikdo neslyšel. Jen bych rád, aby EU ztratila ten demokratický deficit, aby přestala regulovat. Protože právě to jsou věci, které v daném okamžiku podvazují ekonomický růst.

Častěji než dříve zaznívá v kombinaci s Milošem Zemanem Vaše jméno, a ne jméno Jana Fischera. Vnímáte Miloše Zemana jako těžkého soupeře?

Nikdy jsem nikoho nepodceňoval. Možná je to dáno tím, že jsem sportovec. Protože nikdy jsem nešel na hřiště s tím, že chci prohrát, ani to, že ten, kdo je můj soupeř, je předem vítěz. Ono se totiž dá vyhrát i z pozice, která je podle průzkumů níže.

A Vy věříte průzkumům?

Považuji to za určitý trend. Ale jinak, nic moc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…