Přemysl Sobotka k Ukrajině, Rusku, Babišovi a hlavně k Zemanovým výrokům: Nevím, proč to dělá. Ale je to za hranou

15.02.2015 15:42

ROZHOVOR Cesta k udržení míru na jihovýchodě Ukrajiny nevede přes poskytnutí zbraní Kyjevu, ale přes diplomatická jednání, je přesvědčen místopředseda senátu Přemysl Sobotka. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hovořil také o odchylování prezidenta Miloše Zemana od české zahraniční politiky i o jeho výrocích, že by v případě pádu vlády jmenoval premiérem Andreje Babiše. "Ne, že by se mi tato vláda líbila, ale vzešla ze svobodných voleb a koaličních jednání a Miloš Zeman už teď předjímá, že premiér Bohuslav Sobotka padne. Myslím, že to je přesně o tom, jak znervózňovat občany této země i ty politiky," prohlásil senátor za ODS.

Přemysl Sobotka k Ukrajině, Rusku, Babišovi a hlavně k Zemanovým výrokům: Nevím, proč to dělá. Ale je to za hranou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Věříte tomu, že se podaří udržet mír, který dohodla německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande s Ukrajinou a Ruskem?

Pevně věřím, že je to jediná možná cesta, jak zabránit dalšímu krveprolití. Informace o počtech mrtvých jsou děsné a obě strany musí respektovat nějaký kompromis.

Netahá Putin přece jen za delší kus provazu, když mu Evropa stále ustupuje a že nakonec stejně dojde k rozdělení Ukrajiny?

Putin bohužel zatáhl za ten delší konec provazu, když anektoval Krym. A zdá se, že to je věc nevratná. V této chvíli je situace spíš padesát na padesát a já doufám, že bude padesát jedna pro ty, kteří chtějí celistvou Ukrajinu.

Neobáváte se, že by tím kompromisem mohla být v budoucnu autonomie Donbasu a Luhanska, uznání status quo v případě Krymu a zrušení protiruských sankcí?

Nevím to a nerad spekuluji. Vzhledem k tomu, že sankce mají přitvrdit, nevěřím, že by docházelo k dalším ústupkům.

Kdyby to byla podmínka Ruska a separatistů pro udržení míru na Ukrajině, připadalo by Vám to jako přijatelný kompromis?

O tom musí hlavně rozhodnout Ukrajinci, oni buď řeknou ano nebo ne na variantu, která přijde.

Co by mělo následovat, kdyby se válka na jihovýchodě Ukrajiny znovu rozhořela? Měla by pak Evropa přitvrdit a vyslyšet prosby Ukrajiny o dodávky moderních zbraní, účinných v boji s ruskými zbraněmi, kterými jsou vyzbrojeni proruští povstalci?

Zbrojní pomoc v této chvíli není tématem ani pro Českou republiku, ani pro mne. V tom já nevidím cestu.

Jak vnímáte postoje prezidenta republiky Miloše Zemana ke konfliktu na Ukrajině, kdy například zpochybnil přítomnost ruských vojáků na straně separatistů i smysl protiruských sankcí? Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek jeho výroky kritizuje a tvrdí o něm, že je propagátor Kremlu.

To se mi těžko komentuje, protože prezident Zeman se v daném okamžiku dost odchyluje od zahraniční politiky České republiky. Nevím, co si o tom mám myslet, nevím, proč to dělá. On ve svých výrocích poslední dobou jde často přes hranu, ať už se to týká zahraniční politiky nebo komentářů domácích věcí.

Jeho bonmoty, ale i ostřejší výrazy se dlouho zaměřovaly hlavně na domácí půdu, ať už na novináře nebo jeho kritiky, ale dnes už míří i za hranice. Urazil muslimy, když je hodil do jednoho pytle s radikálními islamisty, pak dokonce přirovnal norskou sociální službu, která odebrala děti české matce, k nacistickému programu Lebesborn, který měl za úkol vychovávat mladé árijce. Nepoškozují takové výroky Českou republiku?

Podle mého názoru pan prezident překračuje únosnou mez. Já mu neberu právo na vlastní názor, ale měl by někdy zvážit příměr, jaký jako vzdělaný člověk s dokonalou pamětí používá. Myslím, že ty výroky o Norsku jsou už hodně, hodně daleko.

Co jste říkal na prezidentovo prohlášení, že kdyby vláda Bohuslava Sobotky padla a předseda hnutí ANO měl parlamentní většinu, do níž by zapojil i pravicové strany ODS a TOP 09, jmenoval by ho premiérem? Nepřekvapil Vás takový výrok ve chvíli, kdy žádný pád kabinetu nehrozí, kdy současná vláda má stále pohodlnou většinu v Poslanecké sněmovně?

Mne překvapuje, že prezident vůbec spekuluje o této variantě. Ne že by se mi tato vláda líbila, ale vzešla ze svobodných voleb a koaličních jednání a on už teď předjímá, že premiér Bohuslav Sobotka padne. Myslím, že to je přesně o tom, jak znervózňovat občany této země i ty politiky.

Miloš Zeman má mandát ještě na tři roky, ale už se objevují jména příštích prezidentských kandidátů. Váš kolega v Senátu Zdeněk Škromach ohlásil, že se hodlá ucházet o úřad prezidenta. Co tomu říkáte?

Já to nebudu komentovat, je to jeho prohlášení, zachytil jsem i prohlášení sociální demokracie, že chce, aby kandidáta strany vybrala členská základna. To je jejich strategie, mně nepřísluší k tomu něco říkat.

Současná vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL je už u moci rok. Jak hodnotíte její fungování jako opoziční politik?

Pod vnější slupkou toho menšího dluhu státního rozpočtu to kopíruje dobu, kdy byl současný premiér Bohuslav Sobotka ministrem financí a v době konjunktury zadlužil tuto republiku. Tenkrát byl růst HDP pět, šest procent. To je přesně strategie, jak narůstají dluhy. Tato vláda neslouží České republice k dobru, spíš plní své populistické sliby. Myslím si, že brzy pochopí, že realita je o něčem jiném.

Když vstupoval do vlády předseda hnutí ANO Andrej Babiš, hodně se mluvilo o jeho podnikatelských aktivitách, které jsou navázány na dotace a státní zakázky, a tedy o možném střetu zájmů. Potvrzují se podle Vás tyto obavy, je působení jednoho z nejbohatších tuzemských podnikatelů v politice rizikové?

Podle mého názoru je nezdravé, když majitel médií a mnoha podniků dělá špičkovou politiku. A skutečnost, že státní dotace jdou i do jeho podniku, je velký konflikt zájmů. To by měl vysvětlit občanům této země, že ze státního rozpočtu se podporují věci, které jsou zcela privátní. Myslím, že toto propojení je v současné době ohrožením parlamentní demokracie. I když pan Babiš je velmi oblíbený u veřejnosti, ale to nedokáže zvrátit můj názor.

Poslední průzkumy nedávají zatím velkou naději nejen Občanské demokratické straně, celé pravici, ale hlasy ztrácejí všechny tradiční politické strany. Myslíte si, že je to přechodné a že se lidé v budoucnu k volbě pravice zase vrátí, nebo ten trend volit různá populistická hnutí bude dál pokračovat?

To není problém jen České republiky, je to problém celé Evropské unie, kdy je pravice v útlumu, protože levice naslibovala všechno možné a snaží se rozdávat populisticky peníze, což se samozřejmě každému líbí. Ale co to udělá s dalšími generacemi, pokud to bude pokračovat, nevidím příliš dobře. Pravice se musí vrátit do té role, kdy začne opravdu šetřit a rozumně řídit hospodářství. Tisknout peníze umí každý, to nám předvádí Evropská banka, když tiskne eura, která nejsou ničím podložená.

Obsáhlý archiv výzkumů na ParlamentníchListech.cz:

Vzhledem k situaci, která nastala v poslední době, kdy se Evropská centrální banka rozhodla tisknout peníze, aby zabránila deflaci, jak vidíte perspektivu vstupu České republiky do eurozóny?

Já osobně nejsem velkým zastáncem našeho vstupu do eurozóny. Dokonce si myslím, že je v této chvíli pro nás velmi výhodné, že tam nejsme. Protože nejen my politici, ale už i odborníci říkají, že eurozóna prochází velkou krizí a že možná dojde k rozdělení sever - jih.

Jaký vliv na to mohou mít volby v Řecku, vítězství levicové Syrizy a její odmítání finančních závazků Řecka vůči Evropské unii?

To je právě ten moment. Půjčit si peníze dokáže každý, ale v jednom okamžiku je potřeba ty peníze vrátit. Je nutné, aby si to uvědomili všichni, kdo si v tuto chvíli půjčují peníze. Žít na dluh není problém, ale jednou nás ty dluhy dohoní. Řecko je typickým příkladem a myslím si, že i pro ně by bylo určitým řešením, kdyby z  eurozóny vystoupili. Ale není na to mechanismus.

Je otázka, kdyby Řekové za nějakých podmínek z eurozóny vystoupili, zda by měli zůstat v Evropské unii? Neobáváte se, že může Řecko hledat finanční pomoc jinde a že se může stát Putinovým trojským koněm v Evropské unii a blokovat některé věci, například rozšíření protiruských sankcí?

Myslím, že Řecko může zůstat součástí Evropské unie, v tom nevidím problém. Problém je eurozóna jako taková. A pochybuji o tom, že Rusko bude chtít zachraňovat Řecko, protože Řecko je trochu bezedná díra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…