Prezidentská kandidátka Vitásková: Je mi stydno za vládu

27.10.2022 20:40 | Rozhovor

Prezidentská kandidátka Alena Vitásková, někdejší ředitelka Energetického regulačního úřadu, sesbírala dostatek podpisů občanů a chce se ucházet o post hlavy státu. Na demonstrace konající se letos na podzim chodit nechce, sama říká, že až ji uvidí na pódiu, bude to signál, že je s naší zemí opravdu moc zle.

Prezidentská kandidátka Vitásková: Je mi stydno za vládu
Foto: Archiv Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Jak oslavíte Den státnosti, nejvýznamnější svátek naší země, 28. říjen? Před čtyřmi roky jste obdržela státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Budete letos mezi hosty ve Vladislavském sále při slavnostním ceremoniálu předávání státních vyznamenání?

Tento den slavím každoročně s pokorou a pýchou zároveň. Že jsme, že náš národ toho mnoho dokázal, že můžeme být hrdí na své předky. Dopoledne se většinou jdu poklonit k soše T. G. Masaryka. Večerních oslav na Hradě jsem se účastnila ještě za prezidentování pana prezidenta Václava Havla. Jestli si dobře pamatuji, tak s přestávkou (covidových opatření) každoročně.

Mezi hosty ve Vladislavském sále při předávání státních vyznamenání letos nebudu, nedostala jsem pozvánku. Předevčírem jsem dostala pozvánku na recepci. Nejsem rozhodnuta, zda se zúčastním.

Dáte přednost některé z plánovaných demonstrací, které se uskuteční nejen v Praze? Jak se šíří nepodložené informace, tak jste byla pozvána panem Vrabelem na tribunu, abyste promluvila k demonstrantům.

Já jsem zásadně proti demonstracím, proti násilí, proti válkám. Jsem pacifistka. Byla jsem proti demonstracím, které pořádala před pár lety skupinka Milion chvilek. Nakonec se rozhádali, a podle informací z médií snad dokonce zmizelo z účtu šest milionů korun. Údajně to měly být příspěvky nespokojených občanů na pořádání těchto demonstrací.

To, že jsou lidé nespokojení, frustrovaní, že se obávají o svoji budoucnost, tomu rozumím a je mi stydno za vládu, že nechce situaci řešit nebo ji řeší nedostatečně. Jsem přesvědčena, že vláda, zákonodárci jsou jen zaměstnanci občanů. Tak by občanům, podnikatelům měli více naslouchat a jejich problémy prioritně řešit. Což se neděje.

Neodpověděla jste na to, zda jste byla pozvána na demonstraci a zda se zúčastníte?

Myslím si, že jsem odpověděla hned v první větě. Těchto demonstrací se nezúčastním. Pan Vrabel nebo pan Havel jsou pro mě zcela nečitelní, já ty lidi neznám.

Připomíná mi to Milion chvilek v jiném kabátku. Pokud svolává demonstraci politická strana, hnutí, je to pro občany čitelné, co se chce. Ať to bylo „Občanské fórum“ v roce 1989 či SPD, Trikolora, PRO, ANO apod. Stále stojím o podporu občanů v mé případné prezidentské kampani, ale ne na vlně nereálných příslibů, populismu a hysterie z tribuny.

Je mi líto, že místo pokojně trávených chvil o tomto významném svátku se naši občané musejí u vlády, zákonodárců domáhat svých práv touto ponižující cestou. To je to, co mě opravdu z celého srdce bolí.

Takže nevidíte reálné, že bychom vás na některé z demonstrací na pódiu viděli? Ani v prezidentské kampani s tím nepočítáte?

Až mě uvidíte na demonstracích hřímat z tribuny, tak věřte, to již bude opravdu s naší zemí moc zle. A já doufám, že to nenastane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…