Příběh covid i Ukrajina je řízen z jednoho režisérského křesla v USA, myslí si Zadražil

27.04.2022 10:21 | Rozhovor

„I když se zdá být problém ,Covid' a problém ,Ukrajina' jako úplně jiný příběh, jejich scénář je psán jedním perem a vše je řízeno z jednoho režisérského křesla v USA a týká se v podstatě celé Evropy,“ říká Evžen Zadražil, místostarosta města Chýnov a předseda jihočeského motokrosového střediska, který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popisuje mimo jiné důsledky vládních opatření na rozpočty měst a obcí, ale také na činnost většiny sportovních organizací. Kromě toho se však netají také svojí kritikou směrem k Bruselu.

Příběh covid i Ukrajina je řízen z jednoho režisérského křesla v USA, myslí si Zadražil
Foto: Archiv E. Zadražila
Popisek: Evžen Zadražil, místostarosta města Chýnov a šéf jihočeského motokrosu

Inflace láme všechny dosavadní rekordy. Jak se tato situace z vašich zkušeností ovlivňuje život na malých obcích a městech? Budou i radnice muset šetřit a odkládat třeba nějaké důležité investice? 
 
Rozpočty obcí v letošním roce už částečně ovlivnil covid, především co se týká daňových příjmů. Svou roli určitě hrají i neplánované zvýšené výdaje z důvodu současné inflace a zdražování. To vše pochopitelně chod obcí určitým způsobem omezuje, některé investiční akce se redukují či odkládají. Nicméně důsledek není zatím nijak drastický a ani nastavení rozpočtového určení daní není v současné době nijak zásadně ovlivněno. Velkým otazníkem však je, o kolik budou muset být poníženy rozpočty obcí na další roky. Všechny tyto věci se konsekventně projevují až s určitým zpožděním. Také finanční prostředky z Národního (postcovidového) plánu obnovy se budou částečně sanovat do záležitostí souvisejících s ukrajinskou uprchlickou krizí, jako ubytování, integrace, školství, zdravotnictví, atd.
 
Velkou hrozbou je stále nevyzpytatelná budoucnost cen energií. Evropský parlament, ale i česká vláda volá po co nejrychlejším odstřižení od ruského plynu. Neobáváte se dopadů na podniky, domácnosti, ale i obce? 
 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Odstřižení se od ruského plynu je energetická sebevražda. Nicméně my ho i nadále mít budeme, jen ho nejspíš budeme kupovat podstatně dráž a od jiné země, kde se vláda nechová tolik destruktivně, jako ta naše. I když se zdá být problém „Covid“ a problém „Ukrajina“ jako úplně jiný příběh, jejich scénář je psán jedním perem a vše je řízeno z jednoho režisérského křesla v USA a týká se v podstatě celé Evropy. V Německu jsou například zakázány jakékoli demonstrace, lidé se nesmí za tímto účelem sdružovat. A věřte tomu nebo ne, důvodem zákazu jsou proticovidová opatření. Nespokojených občanů s vládními kroky je tam ale také mnoho, a tak to řeší například tak, že ve smluvený čas vycházejí vždy v pondělí na protest do ulic většiny měst, tzv. „Montagsspaziergänge“, odtud je (zatím) nikdo nevyhání. O tom však naše veřejnoprávní média neinformují. Stejně tak jako o dočasném uzavírání některých továren z důvodu selhávání dodávek výrobních materiálů či polotovarů, a nebo o nedostatku určitého druhu zboží v obchodech. Na to nebyl u našich západních sousedů po dlouhá desetiletí nikdo zvyklý.
 
Premiér Petr Fiala řekl, že všichni zchudneme a že viníkem je Vladimír Putin a jeho válečná agrese na Ukrajině. Není to přece jen trochu alibistické? Jak hodnotíte kroky vlády v boji proti inflaci? 
 
Premiér Fiala určitě není tak hloupý, jak se prezentuje, jen je bohužel prozápadní dobře zaplacenou loutkou, a tak takové věci povídat musí. Velkou pravdu však má v tom, že všichni zchudneme, tedy kromě něho a dalších lidí, kteří o těchto věcech rozhodují. Nicméně nemá pravdu v tom, že by za to mohl prezident Ruské federace. Nebo je to snad Rusko, kdo vytváří nějaké sankce? Sledujeme v přímém přenosu všeobecný úpadek Evropy, jednotlivých národních tradic, historických kontextů, bohužel… Evropská unie se zdá být molochem, který podle mě nevydrží fungovat dlouho. Původní myšlenka EU o pospolitosti a ekonomické prosperitě se pomalu rozplývá jak pára nad hrncem. Tyto ideály se zcela evidentně hroutí a někomu to určitě moc vyhovuje. Čím déle bude chtít válečný hegemon zpoza oceánu, aby se na Ukrajině válčilo, tím větší neblahé důsledky to bude mít i pro Evropu.
 
Přestože kabinet nejdříve odmítal plošná opatření v boji proti drahotě a soustředil se na zvyšování sociálních dávek, nakonec ministři schválili snížení spotřební daně na PHM. Pomůže podle vás tato koruna a půl zlepšit situaci všem motoristům? 
 
Určitě každé takové snížení spotřební daně peněženkám spotřebitelů pomůže. Je to však jen směšný zlomek toho, k jakému zdražení v březnu došlo. A protože PHM potřebují pro své podnikání v podstatě všechny firmy, od malé rodinné pekárny až po velkou strojírenskou firmu, promítne se zdražení v podstatě do všech oblastí průmyslu a obchodu. V některých městech jsem zaznamenal i razantní zdražení parkovného, takže i stojící auto přijde motoristy na více peněz. Také z autoservisů se poslední týdny ozývá navýšení cen dodávaných náhradních dílů a dodavatelský výběr už také není, co býval. A s postupem času to bude zdá se ještě horší. Takže motoristů, na které se ptáte, se aktuální finanční zatížení dotýkají měrou přímo obrovskou.
 
 
Aktivně se angažujete také ve sportovním prostředí. Jak současná ekonomická krize dopadá na sport? Jaké máte před sebou vyhlídky? 
 
Vyhlídky v oblasti sportu také nejsou zrovna růžové. Jednotlivé sportovní svazy dostávají od Národní sportovní agentury peníze se zpožděním, některé žádosti se průběžně stále ještě vyhodnocují. Hlavním důvodem bylo rozpočtové provizorium státu. Objem finančních alokací jednotlivým svazům bude navíc až o 20 % oproti minulým letům ponížen. Aby mohly jednotlivé sportovní seriály a soutěže fungovat, musí je držet nad vodou sponzoři a nesmí chybět ani nadšení jednotlivých pořadatelů akcí. V motokrosu, kterému se dlouhodobě jako předseda jihočeského motokrosového střediska intenzivně věnuji, ještě peníze na provoz jednotlivých krajských středisek v letošní sezóně od Autoklubu ČR nepřišly, přičemž většina seriálů už je rozjeta. Financuje se to zatím vše z úspor a také díky sponzorům. Pokud se situace brzy nevyřeší, je pravděpodobné, že některé seriály svůj provoz stopnou. Domnívám se, že financování kultury a sportu u nás dnes nikoho moc nezajímá. Vláda nyní investuje především do aktivit, které se České republiky a jejích občanů v podstatě netýkají.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…