Primátor Havířova: Nedůvěra vládě? Nutnost

03.04.2012 19:02

ROZHOVOR Sociální demokrat Zdeněk Osmanczyk ParlamentníListům.cz řekl, že Havířov není městem, kde by problémy s nepřizpůsobivými eskalovaly. Vyjádřil se také k reformám a nedávnému razantnímu výsledku levicového SMERu na Slovensku.

Primátor Havířova: Nedůvěra vládě? Nutnost
Foto: archiv starosty
Popisek: Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk

Pane primátore, jak byste hodnotil překvapivé výsledky slovenských voleb? Pan předseda Sobotka uvedl, že mu takové vítězství SMERU dává větší odvahu v případě připravovaného hlasování o nedůvěře vládě. Jaký je váš na to váš názor? A jak podle Vás hlasování dopadne?

Výsledky voleb na Slovensku mě nepřekvapily. Pravicová vláda tam neměla podporu ani v minulých volbách a jen několik kontroverzních osobností z nově vzniklých ministerstev oddálilo nástup levice k moci. Silná osobnosti pana Fica je zárukou změn na Slovensku. Jeho transparentní vystupování a umění komunikovat s širokými vrstvami obyvatelstva, to je to, co schází našim politikům napříč politickým spektrem.

A co se týče hlasování o nedůvěře vládě? V současných podmínkách legitimní právo opozice, které je nutno využít.

Havířov trápí problémy s nepřizpůsobivými. Jak situace vypadá nyní? Obáváte se eskalace konfliktů, jako tomu bylo například loni na Šluknovsku?

Myslím si, že Havířov není městem, kde by problémy s nepřizpůsobivými eskalovaly. Stejné problémy trápí občany dalších měst a regionů. Způsob zavádění reforem, to je to, co nás primátory a starosty silně znepokojuje. Do existenční nouze to dostává stále větší počet domácností. Cílené snižování úlohy státu ve vztahu k občanům, k zajištění jejich bezpečnosti a k naplnění práv na důstojný život, je zcela evidentní.

Ze statistik a stížností občanů vyplývá také nárůst trestné činnosti na území města Havířova. Po nástupu na primátorské křeslo jste jako primátor inicioval změny v organizaci a práci městské policie. Přináší vaše změny nějaké výsledky? Jak byste hodnotil situaci s odstupem času?

Nárůst trestné činnosti a počtu přestupků je evidentní i v Havířově. Je skutečností, že po nástupu na post primátora jsem přistoupil k realizaci změn v systému práce městské policie s cílem přiblížit práci strážníků občanům, odbourat překonané návyky a zvyklosti. Zhruba dvacet okamžitých krátkodobých i dlouhodobých opatření přispěje ke zvýšení bezpečnosti obyvatel Havířova. Komunikace s občany, se všemi institucemi, které mají v této oblasti co říct, potvrdila správnost nastoupené cesty.

Zřízení dalších dvou služeben v problémových lokalitách, navýšení počtu přesčasových hodin strážníků, realizace rozšíření kamerového systému, projekty asistentů prevence kriminality, přijetí obecně závazné vyhlášky o uzavření hladových oken v nočních hodinách - to jsou jen některá přijatá opatření. Bohužel musím konstatovat, že úloha Policie ČR, i přes veškeré snahy jejího vedení na úrovni našeho města, okresu a kraje, není naplňována. Ať už se týká počtu policistů, jejich odbornosti, ale také nedostatku finančních prostředků na provoz a logistiku.

Jaká je v současné době v Havířově míra nezaměstnanosti a jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Špatné životní prostředí a vysoká nezaměstnanost jsou rozhodující, alarmující faktory, které způsobují každoroční úbytek počtu obyvatel. Nezaměstnaných ve městě je nyní 6 961, což je 13,8 procenta. Současná krize a nepříliš optimistické vize do budoucna nelákají investory. Populace stárne a kupní síla obyvatel se snižuje.

Vedení města k vytváření investičních možností přistupuje cíleně, včetně prezentace nabídky na mezinárodních veletrzích investičních příležitostí, naposledy v březnu ve Francii v Cannes.

Pokud bychom hovořili o vládních reformách, jak byste hodnotil jejich dopad na obyvatele Havířova? V médiích se hodně psalo o problémech, jenž zažívali obyvatelé Havířova v případě přechodu na nový systém vyplácení sociálních dávek. Jak situace vypadá s odstupem času? A domníváte se, že by měl kvůli problému s vyplácením dávek pan ministr Drábek rezignovat?

K vládním reformám mám kritický postoj. Chápu, že žít postaru se nedá, ale reformy by měly být pro lidi a ne proti lidem a značně nesystémové. A není to jen reforma sociální. O jejích skutečných následcích se mohl přesvědčit generální ředitel Úřadu práce Jiří Kubeša, jehož jsem osobně přijal při jeho návštěvě havířovského pracoviště úřadu práce. Přesvědčil se na vlastní oči a uši o konkrétním stavu věcí. A problémy přetrvávají i nadále. Při takovém výsledku práce je na zvážení setrvání zodpovědných politiků a úředníků na daných pozicích.

V současné době vláda uvažuje, že zmrazí důchody a navýší DPH . Co na to říkáte?

Ke zmrazení důchodů a zvýšení DPH se nebudu vyjadřovat, jelikož se situace mění podle povětrnostních podmínek.

Jak podle Vás dopadnou letošní krajské volby?

Krajské volby mají svá specifika, ale nepředpokládám, že by současná opozice v jednotlivých krajích něčím překvapila. A je zcela evidentní, že vláda levicovému vedení krajů nepřála.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…