Primátor Karlových Varů: Rathova kauza je přelomová

11.06.2012 11:37

ROZHOVOR To, jestli po panu Rathovi začnou být zatýkáni i další politici, netuším. Myslím si, že z hlediska sociologie je mezi politiky určité procento korupčníků, stejně jako mezi lidmi z jednoho města je určité procento zlodějů nebo násilníků, říká ParlamentnímListům.cz primátor Petr Kulhánek.

Primátor Karlových Varů: Rathova kauza je přelomová
Foto: archiv města
Popisek: Petr Kulhánek

V polovině května došlo k zatčení poslance Ratha. Jak se na věc díváte Vy, jako primátor? Mnozí se domnívají, že David Rath je jen špička ledovce, a že korupce je v politice prorostlá mnohem více. Co si o tom myslíte Vy?

Nevím, jestli je poslanec Rath jen špička ledovce, ale docela se mi líbí myšlenka, že se tím začínají zabývat ne politici a média, ale orgány činné v trestním řízení. Je to takový příjemný obrat od toho, kdy si po novinářích posílali politici obviňující zprávy, navzájem na sebe donášeli anebo se navzájem nechávali sledovat, aby na tom vyhráli nějaké politické body. Teď se to dostává do věcnější roviny, tak nějak jde více o důkazy a právní postup. Chápu kauzu pana Ratha jako přelomovou proto, že byl při činu přistižen, to opět jenom dokazuje, že se v našem systému něco mění, že se podezření nezametá pod koberec, ale že se na něm pracuje.

To, jestli po panu Rathovi začnou být zatýkáni i další politici, netuším. Myslím si, že z hlediska sociologie je mezi politiky určité procento korupčníků, stejně jako mezi lidmi z jednoho města je určité procento zlodějů nebo násilníků. Samozřejmě, čím nesrozumitelnější systém, čím méně transparentní, a čím vzdálenější nebo abstraktnější je majitel peněz, o kterých někdo jiný rozhoduje, o to je větší riziko korupce a zdá se mi, že náš politicko-správní systém tomu docela nahrává. Ale také věřím tomu, že i v politice je hodně lidí normálních, nekradoucích, nezneužívajících. 

V úterý poslanec vystoupil David Rath před sněmovnou. Jak byste jeho vystoupení hodnotil, a domníváte se, že je správné, že vystoupil?

Správné to z mého pohledu je, z jeho projevu jsem si vzal toto sdělení: „No dobře, chytili jste mě, ale mohli jste chytit místo mě někoho jiného. Moje děti a blízcí pláčí a ve vazbě je velmi nepohodlně.“ Pan Rath se vypovídal, i podle hlasování sněmovny nikoho nepřesvědčil, sněmovna jej vydala a bude se zpovídat soudu. Myslím, že na tom není nic špatně, dostal slovo, ale nedostal krytí od parlamentu. Líbí se mi konstatování samotných poslanců, že nejsou soud, a že nerozhodují o vině nebo nevině pana Ratha, ale o tom, jestli má být možné jej soudit. A rozhodli podle mého dobře.

Českou republiku čekají tento měsíc kontroly auditorů Evropské komise. Budou se zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů, konkrétně z operačních programů Severozápad, Životní prostředí a Doprava. Jak podle Vás audity dopadnou?  A když hovoříme o dotacích, co říkáte na to, že ministr Kalousek údajně falšoval zprávy týkající se čerpání evropských dotací? Ekonomka Šichtařová se vyjádřila, že by bylo lepší, kdyby dotace vůbec neexistovaly, a i ekonom Kohout se domnívá, že krizi nezpůsobí nedostatek peněz, ale naopak nadbytek. Jak se na to díváte Vy? A jaká je Vaše úspěšnost v čerpání dotací?

Ano, krize mohou mít počátek jak v nedostatku, tak v nadbytku, a dotace nejsou příliš šťastný nástroj obecně, a už vůbec ne v té podobě, v jaké zpracováváme evropské dotace v České republice. Všechno to vyžaduje velikou spoustu mrtvé práce, která spočívá laicky řečeno v tom, že si jeden orgán vymyslí u projektu problém, který jiný orgán řeší, a přitom ten problém nemá vůbec nic společného s vnějším světem, kde by onen projekt měl přinášet nějaký prospěch. Nadto – jak nedostatek, tak nadbytek, tak dotace a tak i nesprávná regulace pokřivují priority společnosti a jejich financování, takže máme spoustu vylitého betonu a statisíce lidí proškolených v něčem, co v životě nepoužijí, ale nemáme dost peněz na opravu vlastních silnic a udržování veřejného majetku.

Jak dopadnou audity a jestli ministr financí falšuje doklady, to nevím a ani mi nepřísluší se k tomu vyjadřovat – v tomto státě mají být osoby, které jsou schopné to zjistit. Nejsou to ale primátoři měst.

V současnosti se projednává novela zákona o rozpočtovém určení daní. Poslanec ODS Jan Florián navrhl, aby se nebralo velkým městům, ale aby se snížily finanční příspěvky pro kraje a ty aby šly obcím s tím, že starostové rozumí lépe místním problémům a že není dobré, aby museli žebrat na kraji o dotace. V současnosti nemají dostatek prostředků na investice a musí leštit kliky na kraji, aby dostali dotace, a když je starosta z jiné strany, může být za to trestán. I řada starostů ODS si stěžovala, že Rath jim blokoval podepsání dotací. Co si myslíte o návrhu, že by část krajských peněz měla jít do rozpočtů obcí?

Pokud se přidá obcím na úkor krajů, je třeba říci, kdo bude spravovat komunikace II. a III. tříd, střední a učňovské školství, atd. Chápu, že každé „ubrání“ peněz vzbuzuje nevoli, to co shledávám jako logický argument pro srovnání příjmů menších, „obyčejných“ měst a těch velkých je, že velká města prostě dostávají na obyvatele o mnoho více peněz než ta střední a malá. A to je špatně, protože Pražané nejsou o tolik potřebnější občané České republiky než lidé z Nejdku nebo Ostrova, naopak. S kraji to nemá nic společného a nevím o tom, že by něco zásadního řešily krajské dotace, o které musejí starostové žebrat a leštit kliky. To už spíš řekněme, že kraje zrušíme a to, co spravují, přejde zpět na stát.

V polovině března vznikla Vámi navrhovaná a dlouho očekávaná koalice. Předpokládám, že se v rámci nové spolupráce zaměříte na projekty, které se Vám v rámci původní koalice nedařilo prosadit, mohu se však zeptat, které konkrétní kroky to budou?

Vzhledem k vývoji posledních dní se zdá, že naším hlavním projektem může pro nejbližší budoucnost být vykrytí ztráty za neproplacení výstavby plaveckého bazénu z Regionálního operačního programu. Ale jinak – v tuto chvíli nemáme žádné monstrózní projekty, které bychom dosud drželi v tajnosti. Naším projektem je například vyzkoušet alternativní způsoby dopravy v lázeňském městě – využití elektrokol. Také se chceme do budoucna věnovat možné výstavbě nových kapacit pro seniory. Hodláme se masivně zaměřit na čistotu, pořádek a zeleň ve městě. Hledáme způsob, jak regulovat dopravu ve vnitřním lázeňském území, pracujeme na novém statut lázeňského místa Karlovy Vary, který by měl účinněji chránit lázeňství, usilujeme o vstup na seznam světového dědictví UNESCO, ale nic z toho není stavební projekt na miliardu, jsou to spíše projekty o drobné pečlivé práci, které mohou město někam posunout.

Na začátku roku, jste se pro naše stránky vyjádřil, že jako jeden ze svých úspěchů považujete nominaci Karlových Varů (respektive lázeňského trojúhelníku) na Seznam světového dědictví UNESCO. Jak to s nominací vypadá? Kdy o ní bude rozhodnuto? Od 1. července by také měla vstoupit v platnost nová vyhláška Ministerstva zdravotnictví České republiky, a i přestože ještě není přesně známé znění vyhlášky, je téměř jisté, že zásadním způsobem ovlivní možnost využívání lázeňských léčebných pobytů občany České republiky. Co si o tom myslíte Vy? Souhlasíte s názory, že tak dojde k úpadku českého lázeňství?

Ano, úbytek klientů, kteří lázeňskou péči čerpají jako logickou medicínskou proceduru, je pro české lázně nepříznivý. Pro Karlovy Vary, nepředstavují klienti „na pojišťovnu“ až tak zásadní podíl, ale přesto – tím, že stát omezuje podporu a indikace lázeňství, vlastně říká, a to i zahraničním klientům!, že české lázeňství vlastně moc neléčí. Není to dobrá vizitka.

Co se týče naší nominace, je to otázka příštích dvou až tří let, v tuto chvíli ustavujeme národní expertní skupiny, které mají za jednotlivé země a jednotlivé uchazeče sestavit hodnotící dokumentaci.

Pokud zůstaneme u kultury, jak byste hodnotil stále sílící kritiku Karlových Varů, které se stále více podobají Rusku než Česku? Občané si stěžují, že z ulic téměř vymizely české nápisy. Vy osobně jste se již loni spojil s poslancem parlamentu Rudolfem Chladem (TOP 09) kdy jste chtěli novelu zákona o ochraně spotřebitele a regulaci reklamy. Jak to s Vaší iniciativou vypadá?

V současné době je v legislativním procesu v poslanecké sněmovně novela dvou zákonů, kterých se tato problematika týká - zákona o reklamě a zákona na ochranu spotřebitele. Byť je naše snaha již více než roční, posunuli jsme se až do tohoto schvalovacího stadia a já jsem optimistou, že se této úpravy dočkáme, aby nám dala do ruky efektivní nástroj, jak se tomuto negativnímu jevu bránit a postavit opět český jazyk u reklam, nápisů, vývěsních štítů v Karlových Varech na roveň všem ostatním.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…