Primátor Karviné: Parkanová? Stejný metr na všechny

09.07.2012 10:44

ROZHOVOR Nejsem poslanec, neznám obsah spisu ani přesný důvod obvinění paní Parkanové, ale platit by měl jeden metr na všechny a rozhodovat o vině a nevině mají vždycky jenom soudy, uvedl pro ParlamentníListy.cz primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Primátor Karviné: Parkanová? Stejný metr na všechny
Foto: Redakce
Popisek: Tomáš Hanzel

Pane primátore, jak vnímáte současnou politickou scénu, kterou provází kauzy spojené s podezřením některých poslanců z trestné činnosti?  V souvislosti s žádostí o vydání poslankyně Parkanové nemají doposud poslanci jasno. Mnozí ale upozorňují na to, že pokud byli vydáni ostatní poslanci, mohlo by v případě nevydání poslankyně Parkanové vrhat špatný stín nejen na TOP 09. Jak se na kauzu díváte Vy? A jak se stavíte k názoru, že máme u nás dvojí měřítko a podle některých i dvojí policii?

Ať policie dělá svou práci a politici do ní nezasahují – to je můj názor. Nejsem poslanec, neznám obsah spisu ani přesný důvod obvinění paní Parkanové, ale platit by měl jeden metr na všechny a rozhodovat o vině a nevině mají vždycky jenom soudy.

Pokud jsme u politiky, co si Vy osobně myslíte o odvolání ministra spravedlnosti? A jak byste pana Pospíšila a jeho kroky ve funkci ministra hodnotil?

Obecně podle mého soudu patřil spíše k výjimkám – což jsou pozitivně vnímaní členové vlády. My sami máme dobré zkušenosti s ministrem životního prostředí Chalupou – jak z hlediska snah o zlepšení kvality ovzduší u nás, tak v poslední době třeba v otázkách průzkumných vrtů. Jinak vláda i stát dělají všechno pro to, aby se zbavili toho, k čemu tady jsou – servisu pro občany i obce. Jsou tu stálá omezení, nové povinnosti pro obce, které stát zatíží, ale nezaplatí, nové náklady pro nás a horší dostupnost služeb pro občany.

I Vy jste v souvislosti s korupcí zažil před minulými volbami útoky na Vaši osobu. Domníváte se tak, že skutečnost, že podezření vychází na povrch vždy před volbami, má nějaký význam? A myslíte si, že současný stav bude mít dopad na krajské volby?

 Útoky to byly cílené a podle mého soudu řízené, a u nás přišly po volbách- byl jsem (a nejen já) podle nich údajně i ve vazbě a rejstřík fantazijních obvinění  byl vskutku bohatý, moje tisková mluvčí mě jednou dokonce budila v neděli v sedm ráno, jestli jsem doma nebo ne…..Dnes už to je úsměvné, ale měl jsem tehdy úmorný pocit, že to prostě nejde zastavit, přitom nikdo nikde žádné obvinění neslyšel, žádná podezření neprokázal a nikdo nás nevyšetřoval. Dopad na volby mají kauzy i pseudokauzy skoro vždycky, ale myslím si, že dnešní vláda dělá obecně všechno pro to, aby se sama dokonale „rozpočtově odpovědně“ znemožnila, takže voliči to sečtou už na podzim – celostátní témata ovlivní i krajské i senátní volby.

Na začátku roku jste se pro naše stránky vyjádřil, že Vás štve, že v otázkách bezpečnosti mnohdy musíte suplovat stát. Jak se nyní díváte na úvahy ministra spravedlnosti na propuštění vězňů? Ministr Kubice nedávno prohlásil, že pokud bude policistů méně, než 40.000, nemůže policie řádně fungovat. Vláda ale jeho požadavek zamítla. Domníváte se, že budou mít tyto kroky vliv na bezpečnost občanů?

My jsme na přelomu roku bili na poplach a iniciovali návštěvu policejního prezidenta Lessyho, který se opravdu snaží, aby pomohl stabilizovat policii a zajistit její akceschopnost tam, kde je toho třeba, tedy i u nás. Snažíme se i sami: posílili jsme naše strážníky, využíváme možností dotací na terénní práci v problémových lokalitách. Šetření na bezpečnosti a policii se nemůže vyplatit, to je přece jasné. Ať si stát zredukuje ministerstva a úředníky na nich, to měl udělat už dávno.                                   

Karviná se potýká s vysokou nezaměstnaností a už na začátku roku jste vyjádřil své obavy z dopadu reforem. Jak byste jejich zavedení a dopad hodnotil s odstupem času? S jakými reakcemi se setkáváte mezi občany v Karviné? Jak se Vám například podařilo vyřešit problémy s vyplácením sociálních dávek, a domníváte se, že už systém funguje v pořádku?

My jsme na začátku roku pomáhali úřadu práce, protože nový systém vyplácení dávek v hmotné nouzi stát nezvládl, reformu uspěchal a podcenil právě oblasti s tak velkými sociálními problémy, jaké mají Ostravsko i Karvinsko. Ministr Drábek to bagatelizoval a úředníkům dokonce vyhrožoval vyhazovy, když si budou stěžovat. Situace je dnes klidná, ale zase tady máme jiné věci. Obecně lze říct, že stát redukuje své služby občanům (třeba nám chce aktuálně zrušit obě pobočky katastru v okrese a lidé by měli údajně jezdit až do Ostravy), zatěžuje obce novými povinnosti, na výkon státní správy ale peníze nedá – ať jde o ztížený přístup k OP a pasům ze strany obyvatel okolních obcí (dnes zase musejí k nám do Karviné) , tak teď  nedotažené zavedení centrálních registrů (data ještě nesdílíme),a tak bych mohl pokračovat. Stát je tu taky pro to, aby sloužil občanům, a to momentálně dělá bídně.

Petici proti otevření těžby OKD pod Starým městem, kterou jste nedávno na radnici obdrželi, podepsalo 4000 obyvatel Karviné a podepisují ji další, berete názor této skupiny občanů vážně? Co bude teď následovat?

Petici bereme vážně – pět tisíc podpisů je velká síla. Jenomže – on ten text je zavádějící: my nechceme těžbu pod dalšími částmi Karviné – Darkovem nebo Rájem, my rozhodně nechceme devastaci města těžbou. My připouštíme za splnění všech dosti přísných zákonných i nadstandardních podmínek těžbou pod částí Starého Města. Takže ta petice trošku lidi mate a bohužel jim podsouvá něco, co nikdo nechce dovolit. Peticí se budeme zabývat na radě města ještě tento měsíc.

Podnikatelé působící v průmyslové zóně prý údajně chtějí s podnikáním kvůli nové těžbě OKD v Karviné skončit. Vy se oháníte tím, že OKD dává obyvatelům práci. Ale všechny přece OKD nezaměstná, nemělo by vám jít také o udržení podnikatelů?

To jsou ty nadstandardní podmínky, o nichž jsem psal výše- chceme, aby OKD mělo dohodu s každou jednotlivou firmou v průmyslové zóně Nové Pole a aby každá firma detailně věděla, jak by se jí případná těžba dotkla. Město vytváří dobré podmínky pro podnikatele a rozhodně nechceme přijít ani o těch 1900 míst v dnešní zóně – naše podmínka je, aby místa zůstala zachována pro Karvinsko. A OKD dává opravdu práci více než třem tisícovkám lidí přímo z Karviné, ti mají rodiny, děti, bydlí tady, nakupují u dalších podnikatelů…

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…