Primátor Kladna: MUDr. Rath si zřejmě spletl Bilbo Pytlíka s Lakomcem

12.06.2012 18:12

ROZHOVOR Nepochybně je dobře, že došlo k zatčení člověka, který u sebe měl v hotovosti neuvěřitelných 7milionů korun, říká pro ParlamemtníListy.cz primátor Kladna, občanský demokrat Dan Jiránek.

Primátor Kladna: MUDr. Rath si zřejmě spletl Bilbo Pytlíka s Lakomcem
Foto: Kladenské listy
Popisek: Kladenský primátor Dan Jiránek

V polovině května došlo k zatčení poslance Ratha. Jak se na věc díváte?

Nepochybně je dobře, že došlo k zatčení člověka, který u sebe měl v hotovosti neuvěřitelných 7milionů korun a že v souvislosti s tím alespoň někteří členové ČSSD začali otevřeně hovořit o situaci na Středočeském kraji či dokonce začali nejproblematičtější věci řešit. Myslím si, že korupce je rozšířená zejména tam, kde lidé rozhodují buď o cizích (myšleno veřejných) penězích či úředníci o cizích právech. Bez omezení obojího ke snížení korupce asi nedojde.

Co říkáte na Rathovo vystoupení ve sněmovně?

Je správné, že mohl vystoupit. Úroveň jeho vystoupení byla asi působivá pro lidi, kteří mu věří. Ovšem jako obhajoba to bylo zoufalé, zvláště ta pasáž, která se týkala údajných citátů z Hobita. Předně Glum neměl ani peníze ani kapsičky. Miláček byl prsten, který měl schovaný na ostrůvku v jezeře. V kapsičce ho měl pan Bilbo Pytlík, ten to ovšem úzkostlivě tajil. Zřejmě si MUDr. Rath spletl Hobita od J.R.R. Tolkiena s Lakomcem od Moliera, to je ovšem jiná pohádka.

Podle mnohých si exhejtman Rath udělal z krajských nemocnic zlatý důl. V hledáčku protikorupční policie je i Kladenská nemocnice, kde je ředitelkou paní Pancová, a kde hrozí též zneužití dotací. Jako opozice jste upozorňovali na pochybnosti kolem organizace nemocnice, nedomníváte se ale, že vzhledem ke skutečnostem, jste měli zakročit razantněji?  A jaký osud nyní čeká kladenskou nemocnici?

Jako opozice jsme vzhledem k tomu, že nás všechny odvolali z dozorčích rad nemocnice, nemohli dělat nic. Zajímavé bude, zda kraj začne vymáhat škodu po členech představenstev či dozorčích rad, kteří, pokud je mi známo, nejen dál berou slušné peníze za svoji „práci“, ale dokonce ani MUDr. Pancovou neodvolalo z místa ředitelky.

David Rath byl mimo jiné zatčen za předražené zakázky, které byly financované z fondů EU. Nyní přijeli do Česka auditoři Evropské komise, kteří se budou zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů. Jak hodnotíte tento stav?

Ano, nejlepší by bylo, kdyby se snížily daně nebo by se peníze na dotace přímo rozdělily například obcím. Mimo jiné by se ušetřily nemalé prostředky za přerozdělování. Krizi způsobilo to, že někteří přestali věřit bankám, státům či realitním makléřům, že si lze donekonečna půjčovat na zaplacení starých půjček. Naše úspěšnost je velmi dobrá.

V současnosti se projednává novela zákona o rozpočtovém určení daní. Poslanec ODS Jan Florián navrhl, aby se nebralo velkým městům, ale aby se snížily finanční příspěvky pro kraje a ty aby šly obcím s tím, že starostové rozumí lépe místním problémům a že není dobré, aby museli žebrat na kraji o dotace. V současnosti nemají dostatek prostředků na investice a musí leštit kliky na kraji, aby dostali dotace, a když je starosta z jiné strany, může být za to trestán. I řada starostů ODS si stěžovala, že Rath jim blokoval podepsání dotací. Co si myslíte o návrhu, že by část krajských peněz měla jít do rozpočtů obcí?

Určitě by to bylo možné, náš kraj rozděluje ročně cca 500 milionů podle velmi nejasných kritérií. Bylo by tedy možné bez jakýchkoliv problémů převést tyto prostředky přímo na obce.

Jak to vypadá se stavbou obchodního centra Centrál, které má vzniknout v centru Kladna? Výstavba má mnoho odpůrců, a to zejména proto, že v Kladně už jedno centrum je a stavba nového centra zasáhne do architektury města. Na základě jakého podnětu projekt vlastně vznikl? A Jakým způsobem se například budete snažit eliminovat znečištění, které při stavbě vzniká? Častým problém při stavbě nových center bývá problém s parkováním. Jak bude řešeno parkování v centru města u nového obchodního centra?

Zřejmě probíhají úřední povolování staveb. Projekt vznikl na základě podnětu vlastníka bývalých kladenských dolů, který je patrně pan Bakala. Parkování je tam až nadbytečně veliké a na základě požadavků města, družstva Ocelář i občanských sdružení bylo naopak sníženo (omezeno). Eliminace znečištění nejen při stavbě, ale zejména při provozu bude zajištěna řadou opatření. Mimo jiné město v rámci procesu EIA získalo nárok na cca 4 miliony na kompenzační opatření zejména v blízkém sídlišti a bezprostřední zástavbě okolními bytovými či rodinnými domy (patrně oprava komunikací, zateplení domů, dětská hřiště, apod.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…