Primátorka Liberce: Nelze spolupracovat s těmi, kterým jde jen o vlastní prospěch

22.10.2013 9:50

ROZHOVOR Partnerům musíte věřit, jinak se to vždy projeví na vaší práci. S lidmi, kteří od začátku nedodržují koaliční dohody, nelze spolupracovat. To mimo jiné uvedla primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Primátorka Liberce: Nelze spolupracovat s těmi, kterým jde jen o vlastní prospěch
Foto: Liberec.cz
Popisek: Martina Rosenbergová, jediná sociálnědemokratická primátorka

Paní primátorko, nedávno jste kritizovala referendum o prodeji městského majetku v Liberci. Co vám na tom vadilo?

Nekritizovala jsem referendum, ale způsob, jakým byl tento navýsost demokratický nástroj zneužit pro politikaření. Osobně považuji referendum jako velmi dobrý nástroj přímé demokracie a možnost zapojit obyvatele lokality do rozhodování o své vlastní budoucnosti. Pokud ale dojde k tomu, že obyvatelé jsou klamáni a manipulováni, pokud se z referenda stane boj za úspěch jednotlivců či úzké zájmové skupiny, pak dojde k jeho znedůvěryhodnění. To je právě to, co se stalo v Liberci a co jsem kritizovala…

Jedním z významných témat celostátní i komunální politiky je boj proti korupci. Řešíte tuto oblast aktivně i v Liberci?

Řešíme ji skutky, nikoli slovy, jako je tomu mnohdy u těch, kteří se korupcí a bojem proti ní tak rádi zastřešují. Proto jsme v uplynulých dvou letech přijali komplexní opatření, která slouží k otevření a zprůhlednění libereckého magistrátu a k boji proti korupci a klientelismu. Ráda bych ještě jednou poděkovala všem, kdo nám s přípravou a prosazením návrhů pomáhali, a věřím, že se podaří uvést je v život. Troufám si říci, že Liberec nikdy nebyl transparentnější. Není bez zajímavosti, že mnohé jsme měli dříve než často tolik oceňovaný Liberecký kraj, a v mnohém jdeme dále. Proč se o Libereckém kraji tak často píše a o Liberci se raději mlčí, by bylo zajímavou otázkou pro studium. Možná jen některým vadí přiznat, že současná koalice v čele s ČSSD dělá v tomto ohledu dobrou práci. Ale to mne tak netrápí. Jsem totiž přesvědčena, že naši práci ocení především obyvatelé města. Již nyní šetří desítky milionů v městské kase. Ty bude možné investovat. Do oprav, zlepšení. To je boj s korupcí, který se mi líbí a který přináší hmatatelné výsledky. Ne jen tlachání.

Podíváte-li se zpětně do roku 2011, kdy se rozpadla původní vládní koalice ve městě, jak se na to díváte? Změnila byste něco?

Nezměnila. Byla to velmi cenná zkušenost a jedno vím jistě, nelze spolupracovat s těmi, kteří již od začátku nedodržují koaliční dohody, a jde jim jen o vlastní prospěch. Partnerům musíte věřit, jinak se to vždy projeví na vaší práci. Když se dnes podívám na fungování krajské koalice, tak mám pocit, že se potýká s tímtéž, čemu jsme čelili na městě několik měsíců a co se ukázalo jako ochromující pro další fungování. Někdy je potřeba udělat nepopulární kroky, když věříte, že jsou cestou, jak věci zlepšit. Tím neříkám, že se vše podařilo. Ale s čistým svědomím mohu říci, že jsme se snažili a snažíme se. A máme výsledky.

Ve městě jste zrealizovali elektronickou aukci energií. Osvědčilo se to?

Více než osvědčilo. Obyvatelé města díky ní ušetřili nemalé finanční prostředky v rodinném rozpočtu a také město uspořilo. Myslím, že to je právě cesta, kterou město může rozvíjet své aktivity a podporovat obyvatele. Chystáme další podobné projekty, které obyvatelům Liberce pomohou vytvářet si vztah a zároveň pomáhají k pochopení, že město je tu pro lidi. Nikoli obráceně, ačkoli se někteří velmi snaží, aby tomu tak bylo.

Liberec v poslední době sbíral také různé tituly, třeba Evropské město sportu 2012 nebo Město pro byznys 2013. Je to jen titul, diplom, nebo to městu něco pozitivního přináší?

Tituly jsou jedna věc. Jak se lidem ve městě žije, a jaké podmínky vytváříme proto, aby se lidé cítili šťastní a spokojení, je věc druhá. Liberec před sebou má ještě mnoho práce, ale důležité je, že jsme s ní začali. Snažíme se vyhnout populismu a raději pracovat. Někdy nám někteří vyčítají, že naše práce je málo vidět. Možná mají pravdu – jenže buď věci děláte proto, aby si o ní přečetli druhý den v médiích, nebo proto, aby pomáhaly. Osobně preferuji druhý model a stále věřím, že lidé si dobré práce všimnou sami. A ocení ji třeba u voleb.

Zmiňujete liberecké úspěchy. Co se vám osobně v politice dosud povedlo či naopak nepovedlo?

Jsem velmi hrdá na naši koalici, která i přes mnohé názorové rozdíly funguje a pracuje ve prospěch města. Osobně jsem ráda, že se mi podařilo dokončit protikorupční strategii, i když zlepšovat je stále co, a také, že jsem prosadila systémové financování sociálních služeb v Liberci, díky kterému mají společnosti, které se této činnosti věnují, jistotu na další roky. Liberci podobné opatření chybělo roky. Kvalita terénní pečovatelské služby a navýšení kapacit respitní péče, to mě opravdu těší.

Na co se chcete zaměřit ve sněmovně v případě úspěchu v předčasných volbách?

Mým osobním tématem je sociální oblast, mám k ní nejblíže, protože s ní mám dlouholetou a hlavně osobní zkušenost. Chtěla bych proto napravit některé nespravedlnosti, které zavedly přechozí pravicové vlády, především potom ta poslední. A ráda bych zabránila některým sociálním experimentům, které na nás pravicoví politici doslova chrlí. Mým snem jsou spravedlivé sociální dávky, které nejsou zneužívány a pomáhají těm, kdo to opravdu potřebují, bez zbytečné administrativy na obou stranách. Díky tomu by se mohly ušetřit desítky milionů, které lze využít jinak než na hromadu lejster.

Co vás vůbec do politiky přivedlo? 

Dlouhodobý nářek nad tím, jak se tento stát vede. Nakonec jsem si řekla, že jen reptat z domova nestačí a pokud chci změnu, musím se o ni zasloužit vlastní prací. Na městě jsem zjistila, že to jde, když se chce. Nemohu vyhrát všechno, ale i pár úspěšných projektů je cesta kupředu.

ČSSD často zmiňuje potřebu více žen v politice. Jsou ženy lepšími politiky než muži?

Jsou jinými. Ale neříkám, zda lepšími, nebo horšími. Já nejsem zastáncem nějakých stanovených kvót na ženy či kohokoli jiného kdekoli, včetně politiky. Myslím, že když žena chce, umí si najít cestu jak uspět. I bez zvýhodňování. Spíše bych uvítala více slušnosti v politice. Protože to, jak někteří politiku provozují, osobní napadání, urážky a jistý druh šovinismu, to je to, co ženy od vstupu do politiky odrazuje. Jsem ale přesvědčena, že pokud by se přes toto přenesly, brzy bude i bez nějaké pozitivní diskriminace v politice více žen. Voliči by totiž brzy pochopili, že by se politika díky nim stala smysluplnou prací bez zbytečných hádek a dlouhých řečí o ničem.

Jako primátorka pořádáte jakési dny otevřených dveří pro občany města. Budete na to ale mít čas i v případě zvolení do sněmovny?  

Určitě, naopak bych je ráda rozšířila také na další oblasti, které bych zastupovala. Je to jedinečná zpětná vazba od obyvatel města. Těší mne, když přijdou a řeší své problémy, nebo třeba když sami navrhnou nějakou změnu. Pomáhají mi třídit si myšlenky. Snažím se s nimi diskutovat nejen o jejich problému, ale také o obecnějších otázkách a zjistit tak, co by rádi s městem dále. Není důvod s tím v případě zisku poslaneckého mandátu přestávat. Naopak. O to potřebnější jejich slova budou. A že někdy nejsou příjemná? To je dobře. Jsem ráda, když mi někdo upřímně řekne, co ho trápí či co mu vadí. Jedině pak totiž mohu s tím něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…