Připosranost českých politiků a žlučovitý dědek plný nenávisti. Muž, který už prezidentovi zatopil, je zklamaný z toho, co způsobil mezi českými lidmi

24.10.2016 6:40

ROZHOVOR „Zeman je nemoc, kterou trpíme všichni. Snad už to brzy skončí a začneme se uzdravovat.“ Tak hovoří písničkář a aktivista s úzkou vazbou na Konfederaci politických vězňů Ziggy Horváth o prezidentu republiky a přidává palbu dalších ostrých slov jako „skandální, nefér“. Rozladilo ho nejen to, že se „naše nejvyšší reprezentace třese strachy před komunistickou totalitní Čínou“, ale také aktuální rozdíl v interpretaci Hradu a ministra kultury Daniela Hermana o skutečnostech souvisejících s (ne)udělením státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. „Že kazí Zemanovi jeho dílo, spřažení s komunistickou Čínou? Doufám, že nám to Hermanovo setkání s dalajlámou Číňané hned tak neodpustí, budou se na nás zlobit a nebudou s námi chtít kamarádit. Protože to je pro nás to nejlepší.“

Připosranost českých politiků a žlučovitý dědek plný nenávisti. Muž, který už prezidentovi zatopil, je zklamaný z toho, co způsobil mezi českými lidmi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Aktivista a písničkář Ziggy Horváth pokládá ve Zlíně dotaz prezidentovi

Aktuálně se řeší oslavy 28. října, do kterých se promítá spor o udělení státního vyznamenání strýci ministra Daniela Hermana Jiřímu Bradymu. Brady, který prošel nacistickými koncentračními tábory a přednáší o hrůzách holocaustu, uvedl, že Hrad jej o jeho vyznamenání informoval. V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady podle Hermana i podle premiéra Bohuslava Sobotky není. Podle Hermana proto, že se přes protest prezidenta sešel tento týden s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Hrad Hermanovo tvrzení popírá. Co si o tom myslet?

Miloš Zeman je jako Putin. Lže často a rád. Situace na bojišti je naprosto přehledná. Brady přiletěl z Kanady pro vyznamenání a nic nedostane. Další Zemanův veselý kousek. Co na to říct? Skandální, nefér, neetické a naprosto postrádající úroveň.

Je přinejmenším zvláštní si připustit, že by prezident republiky tlačil na ministra kultury a způsobem, o kterém jsme mluvili, s ním vyjednával…

Pro mne není Zeman prezidentem. Máme na Hradě mstivého, zlého člověka bez nadhledu, který se úřadu zmocnil odporným způsobem a zneužívá ho ke svým mstám a ubohým intrikám. Jsem z toho tak smutný, že mně, který se slovy živím, chybějí slova pro pojmenování Miloše Zemana, okupanta Pražského hradu, který dělá nepopsatelnou hanbu nám všem.

Anketa

Uškodí současný rozruch kolem státních vyznamenání prezidentu Zemanovi?

7%
93%
hlasovalo: 12615 lidí


Vezměme fakta. Jisté je, že někteří politici a také rektoři škol odmítli pozvání na 28. října na Hrad, naopak se připravuje na Staroměstském náměstí oslava, kterou režíruje Petr Gazdík. Katolický kněz Tomáš Halík vyzval hosty pozvané na Hrad, aby se slavnostního večera neúčastnili. Je plánované setkání na Staroměstském náměstí jen truc podnik, jak říká premiér Sobotka, nebo legitimní vyjádření odporu, protože už není možné mlčet, jak uvedl Gazdík?

Voliči Miloše Zemana čekali, „že s ním bude sranda“. Mně to ale jako legrace nepřijde. Zeman vyhlásil válku vzdělanosti. Nic v jeho podání není důstojné. Rozumím tomu, proč Petr Gazdík svolává oslavu na Staroměstské náměstí.

Ještě se vrátím k jednání premiéra v této věci. Premiér Bohuslav Sobotka se přimluvil za vyznamenání pro Bradyho, jinak bude z udílení vyznamenání „festival hradní malosti a české rozhádanosti“. Co si myslíte o vyjádřeních pana premiéra v této věci?

Přesné.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček spustil novou stránku na Facebooku označenou: 28. říjen 2016 bez nenávisti. Mimo jiné se na stránce píše: „Je dobře, že v čele naší země stojí bojovník, který se nenechá zastrašit.“ S fotografiemi prezidenta Miloše Zemana…

(Smích) To vám nevěřím. To si děláte legraci, že ano? Rozhodně jeden z vás. Vy, nebo Ovčáček.

Ale tak si zapněte počítač a připojte se k internetu. Na Facebooku o tom píše pan mluvčí. A pak také cituji ze jmenované stránky: „Dnes nám chtějí náš svátek ukrást ti, kteří jsou hnáni nenávistí a z oslav svobody chtějí udělat svoji předvolební kampaň.“ Co když jde skutečně o předvolební kampaň proti prezidentu Zemanovi?

(Smích) Já se snad opravdu na ten Ovčáčkův web podívám. Tak bývalý redaktor komunistických Haló novin nazývá mstivého, žlučovitého dědka bojovníkem proti nenávisti. Republiku si rozvracet nedáme! No to je asi ta sranda.

I tato vaše slova jsou dokladem probíhající ostré názorové výměny, která začala v situaci, kdy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a předseda senátu Milan Štěch vydali prohlášení, v němž se od setkání ministra Hermana s dalajlámou distancovali. „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány,“ napsali nejvyšší ústavní činitelé na stránkách Hradu. Co si o tom myslíte?

Je to obrovská hanba pro Českou republiku. Člen vlády suverénní země se sejde s nezpochybnitelnou duchovní autoritou světového formátu a nejvyšší reprezentace ČR se třese strachy, co na to řekne totalitní komunistická Čína. Dokonce sepíšou prohlášení, že to oni ne, to Herman... Nejvyšší česká politická reprezentace se omlouvá totalitní komunistické Číně. Ubohé, trapné, připosrané... Ale to tam asi nenapíšete. Může mi někdo říct, proč bychom se měli bát, co na to řekne Čína? Já bych se bál spíš jiných věcí. Třeba toho, že čínskou ekonomiku prohlásí za tržní, a zmizí tak překážky a cla chránící náš trh před záplavou zboží z Číny. To bude taková rána, ze které se nevzpamatujeme. Lidé budou bez práce, řada firem zkrachuje. Tímto směrem nás vlečou naši osvícení vládci. Tohle je to „výhodné“ partnerství? Nikdy nebudeme schopni konkurovat miliardě otroků pracujících za hrst rýže.

V Partii na TV Prima se i prezident Miloš Zeman vyjádřil ke společnému prohlášení čtyř ústavních činitelů a zhodnotil, že bylo nutné. Mimo jiné řekl na adresu ministra Hermana: „Jestliže nerespektoval stanovisko české vlády, je otázka, proč chce být ministrem v takové vládě.“ A také: „Dali jsme najevo, že jde o osobní exces Daniela Hermana, nikoliv ministra Hermana.“ Co k tomu říci?

Jsem hrdý na ministra Hermana. Uznával jsem ho dávno předtím, než se stal ministrem. A že kazí Zemanovi jeho dílo, spřažení s komunistickou Čínou? Doufám, že nám to Hermanovo setkání s dalajlámou Číňané hned tak neodpustí, budou se na nás zlobit a nebudou s námi chtít kamarádit. Protože to je pro nás to nejlepší.

Teď už se zdá, že je situace zase velmi vyhrocená. Proč si myslíte, že vlastně návštěva tibetského duchovního vůdce vzbudila tak velkou pozornost?

Já jsem hlavně rád, že toto téma nerozdělilo ještě více naši společnost, do které Zeman neúnavně vnáší nenávist a konfrontaci. Z přátel jsou nepřátelé, lidé se hádají, jsou mnohem hrubější. Je to strašné a neprospívá to vůbec nikomu. Zeman je nemoc, kterou trpíme všichni. Snad už to brzy skončí a začneme se uzdravovat.


reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…