Proč Slonková s Kubíkem tak nápadně ukazovali na kameru, kde mladý Babiš bydlí? Advokát Hrádela připomíná minulou záležitost s Kalouskem a církevními restitucemi

15.11.2018 20:17

ROZHOVOR Mnoho otazníků, šok, šok a zase šok. Advokát Karol Hrádela pro ParlamentníListy.cz podrobně analyzuje mnohé dosud opomíjené záležitosti kolem kauzy údajného únosu Babišova syna. Podle doktora Hrádely jsme sice mnoho věcí slyšeli, ale nikdo neví, kde je pravda.

Proč Slonková s Kubíkem tak nápadně ukazovali na kameru, kde mladý Babiš bydlí? Advokát Hrádela připomíná minulou záležitost s Kalouskem a církevními restitucemi
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Pane doktore, jak to na vás celé zapůsobilo, když jste viděl tu reportáž a všechno se v médiích začalo pomalu rozjíždět?

Celé to na mě působí divným dojmem. Nemíním posuzovat věrohodnost údajů nebo otázku, zda tam bylo nebo nebylo něco sestřiháno, protože o tom nemám žádné informace, a budu vycházet z toho, že vše, co tam bylo řečeno, je pravé a Andrej Babiš mladší to všechno skutečně řekl. Pokud by to bylo pravé, je to pro mě šok. 

Můžete být konkrétnější?

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí

V nahrávce se tvrdí, že Babiš mladší je důležitým svědkem. Podíváme-li se do trestního řádu, je rozdíl mezi svědkem a obžalovaným, protože obžalovaný se může hájit způsobem, jaký uzná za vhodný. Tedy může lhát, zatímco svědek nikoli. Samozřejmě vzhledem k fázi šetření v tomto případu se ještě obžalovanému říká obviněný.

Nepochopil jsem, pokud by tato kauza neměla být politická, proč byla vysílaná v tomto charakteru. Zhruba prvních deset minut ve videu bylo pouze to, jak se připravuje natáčení s mladým Babišem. Během těchto deseti minut jsme zjistili řadu důležitých údajů. Šokuje mě, že je možné zveřejňovat údaje o bydlišti rodinných příslušníků jakéhokoli člověka. Zjistili jsme, že mladý Andrej Babiš bydlí ve frankofonní části Švýcarska, ve větším městě, v sídlištním bytě. Zjistili jsme, že se proti vchodu do domu nachází kavárna či restaurační zařízení, je odtud vidět na dveře. Zjistili jsme, že se tam nachází zastávka autobusu, viděli jsme čísla autobusů. V podstatě z té reportáže není problém identifikovat, kde tento člověk bydlí.

Podstatné též je, že dotyčná osoba v té době vůbec nevěděla, že je nahrávána. Nedomnívám se, že existuje jakýkoli veřejný zájem na tom, aby se nahrávalo v bytě jakékoli osoby a byly kladeny velmi sugestivní otázky.

Počkejte, takže to na vás nepůsobí věrohodně? Premiérův syn sám zmiňuje, že je schopen normálně komunikovat…

Celý ten rozhovor s ním byl veden poté, co novináři zjistili, že se měl Babiš mladší obrátit na policii. Jinými slovy, budí to na mě dojem, že došlo k úniku z policejního spisu, což je jedna z nejhorších věcí, co se může stát. Koneckonců, jestli si dobře vybavuji, i sám mladý Babiš se ptal, jak se v Praze ví o tom, že nějaký e-mail posílal. Další problém, v reportáži se tvrdí, že půl roku pátrali po jeho bydlišti. Pokud jsem četl informace policie, tak ta ví, kde Babiš bydlí a nejednalo se o to, že by policie potřebovala nějakou podporu. Akorát novináři chtěli mít rozhovor se synem premiéra a vydávají to jako snahu pomoci české policii. Z toho jsem také v šoku.

Nicméně mě velmi zarazilo, že mladý Babiš dosud nebyl policií vyslechnut. Zdá se, že tady nějaké průtahy být mohly, ale nejsem schopen tuto skutečnost posoudit, protože neznám obsah trestního spisu. 

A co okolnosti údajného únosu na Krym?

V reportáži mladý Babiš říkal, že mu bylo sděleno, že buď půjde někam na „prázdniny“, nebo bude zavřen do Národního ústavu duševního zdraví. Co tento ústav je? To není nějaké soukromé zařízení. Jedná se o špičkovou zdravotnickou instituci, která je přímo řízena Ministerstvem zdravotnictví. Jde o centrálně řízenou příspěvkovou organizaci. Nevím, kdy tam poprvé pan Babiš mladší byl, ale pokud by tam byl ještě před propuknutím kauzy Čapího hnízda, což možné je, ale být to tak nemusí, pak to svědčí o tom, že opravdu není duševně zdravý a nejde z jeho strany o snahu vyhnout se trestnímu řízení. Jestli tam na léčení byl a jeho stav se zhoršoval, což se s věkem stává, tak pokud by mé dítě mělo být vystaveno nějakému tlaku a nebylo by duševně zdrávo, měl bych též zájem na tom, aby bylo mimo dosah nějakých nežádoucích ataků, jako třeba ze strany novinářů. Celé to na mě budí strašně špatný dojem. 

Nevíme skoro nic. Nevíme ani, zda skutečně na Krymu byl. Vycházíme pouze z toho, co sám řekl. Pokud by byla pravda, že je duševně nemocný, tak klidně může tvrdit něco, co vůbec není pravda a neuvědomovat si to. Během své praxe jsem to zažil. Z tohoto hlediska je pro mě informace o pobytu na Krymu velmi sporná. Jestli tam byl, nemůže být problém to ověřit. Není to země EU a musel někde překročit hranice a o tom musí existovat příslušný záznam. Zatím nemůžeme s jistotou říct ani to, že v dané době byl mladý Babiš někde v zahraničí.

Takže, pokud byste to měl všechno shrnout?

Všechno budí dojem, že celá kauza má politické pozadí a je zde snaha vyvolat politickou krizi. Silně mi to připomíná období roku 2009, kdy se ukázalo, že se KDU-ČSL nepodaří prosadit církevní restituce a Jiří Čunek tehdy fakticky prohrál s Kalouskem, který ale pak odešel a začaly se připravovat mimořádné volby. Víme, že pokud by někdo nové volby chtěl vyvolat, v květnu budou evropské volby, což je optimální období. Spíš se zdá, že tu máme snahu o nové volby a koneckonců vidíme, jak po vydání onoho videa začala opozice mobilizovat a požadovat odstoupení Babiše. Je jasné, že hlavním cílem nemusí být ani volby, ale to, aby Babiš nebyl premiérem.

V té souvislosti se opět začala objevovat otázka, nakolik je nesmyslná představa o účelových trestních stíháních… Je, nebo není to reálné?

Jako advokát musím říci, že ne. Ale občas je to velmi zarážející. Mám klienta, co je přesvědčen o svém politickém stíhání, a když jsme dělali analýzu, vyšlo z toho, že řada kauz se děje těsně před obdobím voleb, což koneckonců navazuje na dobré tradice z minulosti. Třeba už na začátku 20. století došlo k trestnímu stíhání poslanců nebo členů vládních stran těsně před volbami. Tohle existovalo už dřív a zřejmě to nadále existovat bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…