Proč teď?! Europoslankyně Konečná varuje. Lidé, kteří v Bruselu rozpoutali kauzu Babišův střet zájmů, možná vážně zavařili naší zemi

16.12.2018 15:23

ROZHOVOR „Až nám Evropská komise řekne, zda pan premiér pochybil, případně jaké nápravné kroky se musí učinit, tak potom bude určitě vůle Evropského parlamentu projednávat to znovu,“ říká ohledně údajného střetu zájmu v souvislosti s Andrejem Babišem a dotacemi pro Agrofert europoslankyně Kateřina Konečná s tím, že to tak nebylo naposledy, kdy byla Česká republika na paškále. Vysvětlila, proč by ona tuto věc neřešila právě nyní, ostře se vyjádřila k lidovcům a zmínila i ČSSD. Promluvila i k útoku ve Štrasburku a svůj názor řekla také na bezpečnost u nás.

Proč teď?! Europoslankyně Konečná varuje. Lidé, kteří v Bruselu rozpoutali kauzu Babišův střet zájmů, možná vážně zavařili naší zemi
Foto: Archiv KK
Popisek: Kateřina Konečná, europoslankyně za KSČM

Je to pár dnů, co Evropský parlament jednal ohledně údajného střetu zájmů v souvislosti s premiérem Andrejem Babišem a dotacemi. Co říkáte na usnesení o pozastavení dotací pro Agrofert, dokud se údajný střet zájmů nevyřeší a co si o celé kauze myslíte?

Já jsem byla od začátku kritikem toho, abychom tuto věc vytahovali v tuto chvíli, to znamená v prosinci 2018, v Evropském parlamentu. Evropský parlament, vzhledem k tomu, že neexistuje žádné relevantní usnesení Evropské komise, tak v podstatě v té věci nemá jak zasáhnout. Až nám Evropská komise řekne, zda pan premiér pochybil, případně jaké nápravné kroky se musí učinit, tak potom bude určitě vůle Evropského parlamentu projednávat to znovu. Takže to nebylo naposledy, co jsme měli Českou republiku, ne pana premiéra Babiše, neboť to usnesení bylo o České republice, na paškále. Podle mne to tedy bylo předčasné a zbytečné. A trošku mě mrzí, že si kolegové, kteří to vlastně dostali do Evropského parlamentu, vůbec neuvědomují, že se v tuto chvíli vyjednávají tak důležité věci pro Českou republiku, jako je například víceletý finanční rámec a řada dalších oblastí, kde nám končí jednání v trialozích. A ono to samozřejmě není nikdy dobré, když vaši zemi propírají na plénu Evropského parlamentu.

Andrej Babiš se také v médiích vyjádřil, že – ne on, ale opozice poškozuje pověst České republiky

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí
Andrej Babiš ví od 2. srpna, jak vypadá nařízení, to znamená přímo platný dokument Evropské komise. To, že byly pozastaveny platby z Evropské komise, není nic nového. Bylo mi jasné, že se to stane okamžitě, když tam přišly ty první dopisy z Transparency International. Toto Evropská komise udělá kdykoliv, když přijde nějaká pochybnost o nějaké dotaci. Prostě, ona ty platby pozastaví, vyšetří to a potom rozhodne, zda je proplatí, či nikoliv. Já bych tedy očekávala, že pan premiér si ty věci vyřeší, tak aby to bylo v souladu s nařízením Evropské unie. Z druhé strany musím říct, že v tomto případě, v rámci Evropského parlamentu, to k žádnému, tak jak jeho oponenti chtěli, pro ně pozitivnímu výsledku nevedlo. Protože prostě Evropský parlament nemá v tuto chvíli žádnou kompetenci. A to, že se tam omílala Česká republika, jejíž název byl už i v tom programu „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“ rozhodně není dobré ve chvíli, kdy vyjednáváme takto strategické dokumenty, o kterých jsem mluvila.

Ono se dokonce začalo spekulovat o tom, jestli se náhodou pozastavení těch dotací netýká celé České republiky, což bylo pak vyvráceno. Ale… nebude to stejně pro Českou republiku tak trochu problém? Ať už by se jednalo třeba o větší ostražitost, možná i neochotu, co se týká schvalování dotací?

Určitě. Pravdou je, že nejsme jediný stát, kde se něco takového prověřuje. To se samozřejmě děje v řadě států. Není to jen náš problém. To nařízení začalo platit v srpnu, řada států teď tedy hledá řešení, jak se s ním vypořádat. Ale pan komisař Oettinger nám to řekl zcela jasně, že nám v lednu poběží audity. Slyšela jsem dokonce, jak paní ministryně financí v jednom rozhovoru uvedla, že přijede audit na hlavní město Prahu. Takže, to víte, že se na nás teď extrémně zaměří. Ale dobře, jsou to účelně vynaložené prostředky. My je dostáváme, máme umět je vyúčtovávat, máme umět je proplatit. A pokud tam budou chyby, tak primárně budou na těch, kteří ty dotace schvalují. To znamená na české státní správě, která je zodpovědná za to, kdyby k těm pochybením došlo. A to, že to samozřejmě bude znamenat daleko větší prověřování úplně všeho, co přijde z České republiky, ano, to bezpochyby bude. A my bychom se v jejich případě nechovali jinak.

Vy jste se na svém FB velmi ostře opřela do lidovců s tím, že jsou to vlastně právě oni, kteří stojí za tím, kým Andrej Babiš dnes je…. Můžete to trošku upřesnit?

Jasně, tak lidovci se svou zoufalou snahou býti ve vládě tehdy podpořili hnutí ANO a sociální demokracii. Vesele s nimi vládli. Tuším, že pan ministr Jurečka má také přepsané své zemědělské dotace na svou ženu - takže ať si laskavě zametou před vlastním prahem. Byli to lidovci, kteří ho čtyři roky drželi u moci a v podstatě ho nechali „vyrůst“. Já jsem si nevšimla, že by ho chtěli v průběhu těch čtyř let odvolávat. Že by vystupovali ve Sněmovně tak plamenně, jak nyní hovoří. Kdyby se tyto kauzy Andreje Babiše začaly řešit dříve, možná by třeba i volby mohly dopadnout jinak. Ale tehdy to lidovcům zřejmě nevadilo. To, že tentokrát volby a následně vláda dopadly úplně jinak, je jiná věc a nikdo z toho nemůže vinit KSČM. KSČM byla postavena před to, jestli Andrej Babiš bude vládnout bez důvěry, to znamená bez jakékoliv zodpovědnosti, nebo bude vládnout pravice a lidé, kterým mi zoufale nevěříme, to znamená lidé typu pana Jurečky a podobní. Myslím, že všichni pamatujeme, co tady dělali - od snižování důchodů, prosazování nesmyslných sKaret, tzv. církevních restitucí nebo i školného na vysokých školách. Druhá varianta byla, že Českou republiku KSČM ochrání svou tolerancí před těmito šílenostmi a řekne podmínky, za kterých umožníme vládnutí Andreje Babiše. A ten program si budeme velmi dobře kontrolovat a budeme ho tvrdě prosazovat. To bylo řešení, před které jsme byli postaveni. Ústřední výbor strany tehdy rozhodl, že chce, abychom zvolili variantu toho programu. A to, že to teď lidovce štve? Tomu rozumím. Lidovci mají své lidi pořád na řadě důležitých míst, i když už více než rok nejsou ve vládě. A já jim rozumím, že se obávají, že o toto přijdou. Takže, abych se vrátila k podstatě věci, ne KSČM, ale lidovci a nyní ČSSD mohou za to, že je Andrej Babiš tam, kde je.

Když mluvíte o ČSSD, co říkáte na to, že její europoslanci nebyli přítomní hlasování týkajícího se údajného střetu zájmů Andreje Babiše. Ostatně, podobně se zachovali poslanci při hlasování ohledně vyvolání nedůvěry vládě. Je toto dobrý postoj, neměli by se vyjádřit jasně?

U ČSSD je v poslední době folklórem, že před důležitými hlasováními pokrytecky utíká. Mě to překvapilo, protože pan Poche a tuším i Olga Sehnalová ve středu vystupovali v rámci té debaty. Je pravda, že jsme se o tom nebavili, ale nevěděla jsem, že tam nebudou. Oni opravdu asi šli nějakou taktikou, předpokládám koordinovanou z jejich vedení, které já zatím sice nerozumím, ale třeba si myslí, že bude úspěšná.

Když odbočíme od premiéra a dohadů kolem údajného střetu zájmů, vy jste byla ve Štrasburku právě ve chvíli, kdy proběhl útok na vánočním trhu. Mnozí lidé poukazovali na to, že to jsou právě politici, hlavně ti západní, kteří za to mohou, kteří vítají migranty, a i tím tyto věci podporují. Co na to říkáte?

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí
Já bych nerada někoho vinila z toho, že se zradikalizovaný člověk, který je evidentně monitorovaný francouzskou policií, dostane ven, má střelnou zbraň a stane se to, co se stalo. Tady bych asi viděla spíš selhání té francouzské strany. Tento člověk měl za sebou poměrně velkou kriminální minulost. Je tam podezření dokonce na ty nejzávažnější trestné činy v jiných členských státech. Je tam evidentní podezření z radikalizace ve francouzském vězení, ve kterém seděl. Tak jestliže tohoto člověka spustíte „z očí“, tak si prostě zaděláváte na velký problém.

A řešili jste to nějak v Evropském parlamentu?

My jsme shodou okolností den nato schvalovali usnesení Evropského parlamentu o strategii boje proti terorismu. Je to poměrně obsáhlé, má to asi 200 bodů. Týká se to nejen zpravodajských služeb napříč Evropou, ale právě také například té radikalizace ve vězeňských zařízeních, která dnes začíná být především na území západní Evropy velkým problémem. Stejně tak je potřeba řešit problém s imámy, kteří se snaží těm svým ovečkám dostat do hlavy třeba právě to, že co spáchal tento člověk, je vlastně v pořádku… Těchto imámů a lidí, kteří se snaží své okolí radikalizovat, se nám objevuje v Evropě opravdu hodně a ukazuje se, že na ně prostě nemáme nástroje. Ta usnesení a strategie byly také o velmi ostré výzvě členským státům a Evropské komisi, aby buďto našli celoevropské řešení, nebo aby členské státy minimálně upravily své zákonodárství tak, aby se nemuselo čekat, až se něco stane. Abychom mohli zasáhnout rovnou tak, aby tito lidé na území EU prostě neměli právo fungovat.

Tento útok, který se stal ve Štrasburku, bohužel ukázal, že žádné zábrany v těchto případech kolem trhů nepomohou. Mimochodem, zábrany už několikátý rok máme o Vánocích i u nás. Je Česká republika podle Vás dostatečně chráněna? A opravdu můžeme být klidnější než třeba naši sousedé v Německu nebo Rakousku? Přece jen, je to opravdu jen kousek od nás…

Já bych řekla, že Česká republika je chráněná především tím, jaké menšiny obyvatel v ní žijí. My tady máme primárně samozřejmě Slováky a pak máme hodně lidí například z Ukrajiny. Ale všechno jsou to národy, od kterých se něco takového neočekává. Kdežto třeba v Německu je složení menšinového obyvatelstva úplně jiné. A navíc je tam problém té druhé, třetí generace, jak se o tom hodně mluví. Ten člověk, který spáchal ten útok, se narodil ve Štrasburku. Řekli bychom tedy, že vyrůstal v „civilizovaném světě“. A právě tady se ukazuje ten obrovský sociální problém, který v těchto západních státech mají. Kdy někteří lidé třeba vůbec nejsou schopni přežít za poctivou práci. A tato skupina lidí na tom bývá ještě i hůře s tím, že práci má vůbec problém získat. Je to prostě o tom, že si ty státy na tyto problémy vlastně dlouhodobě nahrávají. Tito lidé, jako například ten útočník, mají často se svými životy takové problémy, že jakmile se tam pak objeví nějaký radikální kazatel, musí to skončit průšvihem.

A když se vrátíme k té bezpečnosti u nás…?

Já věřím ministerstvu vnitra, že jsme šestou nejbezpečnější zemí. A opravdu si myslím, že i tím složením obyvatelstva jsme pořád ještě nějakým způsobem „chráněni“ proti tomu, aby k takovýmto útokům došlo. A ohledně těch zábran u trhů, to si myslím, že je dobře. Protože útoků autem nebo kamionem už bylo v Evropě tolik, že pokud je možné tomu nějak zabránit, tak je nutné to udělat. Navíc si myslím, že nás to nijak neomezuje. Ty betonové panely bývají i hezky vánočně nazdobené, takže by to nemuselo nikomu vadit. Mně osobně to tedy nevadí. Pokud můžeme něčím k naší větší bezpečnosti přispět, tak to udělejme.

Včera jste byla svými spolustraníky zvolena do čela kandidátky KSČM ve volbách do Evropského parlamentu. Jak vnímáte poslední dobou EU? A co říci na ty protiunijní nálady v ČR? Skončí to nakonec referendem o vystoupení z EU?

KSČM není žádná eurohujerská strana. Navíc my jako strana od rok 1992 prosazujeme obecné referendum a nehodláme od toho ustoupit ani v tomto volebním období. Občané mají mít právo rozhodnout nejen o tom, jestli chceme být či nebýt v EU, ale například měli určitě právo rozhodnout i o Lisabonské smlouvě. A to jim prostě nebylo umožněno. Lisabonská smlouva od základu změnila pojetí EU tak, jak jsme do ní vstupovali. A mimochodem stalo se tak za vlády ODS a podepsal to prezident Klaus, takže jestliže nyní kritizují, tak měli poslouchat připomínky KSČM. Mnohým problémům bychom se vyhli. I to, jestli přijmeme nebo nepřijmeme euro bychom měli jednou rozhodnout v referendu. To je závažná věc pro každého občana České republiky, jestli přistoupíme ke společné měně v tom šíleném hospodářském stavu, ve kterém se dnes EU nachází. To jsou všechno věci, ve kterých se my, jako komunisté, domníváme, že občané mají právo o tom rozhodnout. Nebo jak se teď hodně mluví o zřízení evropské armády. A je řada dalších klíčových témat, které by si měli rozhodnout sami lidé, a ne za ně politici. A my budeme velmi tvrdě prosazovat, aby to právo rozhodnout měli.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…