Profesor Keller nám sdělil své peprné stanovisko k Bakalovi a těžké krizi na Ostravsku

01.10.2013 10:47

ROZHOVOR Renomovaný sociolog Jan Keller v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil znepokojení nad dalším vývojem na Ostravsku v souvislosti s děním kolem OKD. Kromě toho také řekl, že by ho nepřekvapilo, pokud by se spoluvlastník dolů Zdeněk Bakala vzhledem ke svému dosavadnímu přístupu obrátil s žádostí o pomoc na charitu. Řeč byla i o tom, kdo je největším viníkem vzniklé situace.

Profesor Keller nám sdělil své peprné stanovisko k Bakalovi a těžké krizi na Ostravsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Podíl státu na dalším provozu Dolu Paskov ve prospěch soukromého vlastníka vláda nedávno odmítla. Stát by ale chtěl zachovat těžbu do roku 2016, což však zase odmítlo vedení OKD. Co tomu říkáte?

Ještě přede dvěma lety tvrdil generální manažer OKD pan Klaus-Dieter Beck horníkům a celé veřejnosti doslova toto: „Ve výhledu dvaceti, třiceti let má energetické uhlí obrovskou perspektivu. Vývoj společnosti OKD je stále pozitivní a výhled do budoucna je optimistický. Ukázali jsme, že uhlí umíme těžit, že nabízíme vyšší výdělky než jiné společnosti a že zde máme stálou pozici a dlouhodobou perspektivu."

Za rok se pan generální vytratil a za pár dalších měsíců jsme se dozvěděli, že nic z toho, co říkal, není pravda. Vidím jen dvě možnosti, jak si to vysvětlit. Buďto stáli v čele OKD naprostí diletanti, kteří vůbec neuvažovali o tom, že se může ze dne na den přestat dařit, a nepřipravili se na to, nebo stáli v čele firmy podvodníci, kteří věděli velice dobře, co se stane a včas se napakovali.

Nejsem orgán činný v trestním řízení, abych tohle řešil. Chci jen upozornit na to, jak těžkou pozici má stát, který aktuálně neví, zda jedná s lidmi všeho schopnými, nebo totálně neschopnými.

Souhlasíte s návrhem prezidenta, aby se Důl Paskov dotoval prodejem bytů OKD?

Obávám se, že tento návrh je nerealizovatelný. Napřed by se muselo zjistit, zda jsou pravdivé informace, podle nichž pan Bakala poměrně nedávno dal desetitisíce bytů do zástavy, aby mu to umožnilo vyplácet si další a další dividendy. Pokud jsou byty v zástavě u zahraniční banky, nelze jejich prodejem dotovat nic. Patrně by nás čekala mezinárodní arbitráž. Hospodaření Bakalova firemního propletence je však tak neprůhledné,  že se nedivím, že ani lidé v čele státu nevědí, jak to ve skutečnosti je.

Podle analytiků Zdeněk Bakala vydělal v OKD kolem 38 miliard, přičemž řešení situace nechává výhradně na manažerech, i když připustil, že je ochotný s prezidentem jednat. Jak hodnotíte tento přístup?

Když se dařilo, vystupoval pan Bakala jako sebevědomý zachránce Ostravska a nechal se oslavovat jako garant prosperity celého regionu. Když se situace změnila, slyšíme od téhož pána, že on nic, on muzikant. Je pouze třetinovým vlastníkem. A  ani to možná ne. Vzhledem k takovému jednání by mne osobně nepřekvapilo, pokud bychom od něho časem uslyšeli, že mu nepatří vůbec nic a že až nastoupí mrazy,  potřeboval by alespoň nejnutnější pomoc ze strany ostravské charity. Myslím si, že v takovém případě by mu už kvůli milosrdenství neměla být taková pomoc odepřena.

Jaký očekáváte další vývoj v regionu? Myslíte, že se podaří najít takové řešení, které zmírní dopady propouštění, nebo to vidíte spíše černě?

Nakonec se řešení bude hledat. Části horníků se navrhne, aby dojížděli za prací na třikrát delší vzdálenost a smířili se přitom s dvacetiprocentním poklesem mzdy. Ti, kteří si vlivem slibů Bakaly a dalších, vzali třeba hypotéku, budou muset na takové vyděračské podmínky přistoupit. Ti ostatní zůstanou úplně bez prostředků a budou se radikalizovat. Řešením rozhodně není snažit se udělat z horníků podnikatele. Co budou vyrábět a co budou nabízet v kraji, kde se kupní síla propadne? Pokud z takového kraje utekl generální ředitel OKD, jak by v něm mohli prorazit novopečení drobní podnikatelé, které ještě předloni ujišťovali, že jejich budoucnost je v těžbě?

Kdo podle vás nese největší zodpovědnost za nynější krizi v OKD?

Této otázce nerozumím. Žijeme přece v zemi, kde nikdo nenese za nic zodpovědnost. Proč by měl někdo nést zodpovědnost právě za OKD? To, co se tady děje, není nějaká výjimka z pravidla. Je to běžná, zcela rutinní praxe politiků a zlatokopů, která se jim báječně osvědčuje už po čtvrt století. Myslím si, že pokud by se měla začít uplatňovat nějaká zodpovědnost, snadno bychom mohli přijít o nemalou část mocenské a ekonomické elity. A to bychom jistě neradi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…