Prostě nás budou zavírat, odhaluje Laudát nebezpečné kroky českého státu. A promlouvá o TOP 09 tak, že Kalousek nebude nadšen

31.07.2017 4:40

ROZHOVOR Andrej Babiš nás připravuje o demokracii. Spolu s koaličními partnery schválili zákony, které nám mohou nadělat velké problémy a nastolit v České republice restriktivní režim. Tak mluví o předsedovi hnutí ANO končící poslanec za TOP 09 František Laudát. „Já si to nemyslím, já to vím,“ tvrdí a jedním dechem dodává, že díky těmto zákonům se lze lehce zbavit nepohodlných lidí, zavřít je bez jakýchkoliv základních práv. Podle jeho slov má stát v registrech o každém kompletní přehled, a to od zdravotního stavu až po majetkové poměry.

Prostě nás budou zavírat, odhaluje Laudát nebezpečné kroky českého státu. A promlouvá o TOP 09 tak, že Kalousek nebude nadšen
Foto: Hans Štembera
Popisek: V horní části Václavského náměstí u sochy sv. Václava měla svůj program TOP 09. Na snímku František Laudát

O každém veškeré informace od zdravotního stavu přes šikanování úředníků až po majetkové poměry. Vy musíte dokázat, že nejste zloděj, nikoliv naopak. Mají připravenou půdu k tomu, aby nastolili restriktivní režim. Nemusí ani schvalovat další zákony, už ty současné jim postačí a co teprve ty, které připravují.

Registrů je jedenáct, dvanáct a autorem jejich seznamu jsem byl já. Popravdě řečeno se na něj dostala jen polovina. Tehdy jich mělo být šestadvacet, nakonec jsme jich ponechali šestnáct. Mezitím však byly schváleny další, dnes se tedy bavíme asi o třiceti takových zákonech, a to ani nemluvím o vyhláškách a podzákonných normách, které mohou způsobit problémy. Jednoduše, když bude někdo nepohodlný, tak ho mohou nechat odstranit. Zavřou ho a ani nebude mít žádná práva. Takových věcí, které připouštějí šikanu obyvatel, je více.

Anketa

Považujete sudetské Němce za své krajany?

6%
94%
hlasovalo: 3440 lidí

Vy sám už v podzimních volbách nekandidujete. Zajímá mne, jakou šanci do voleb dáváte TOP 09? A co očekáváte z jejího spojení s LES?

Pokud se týká šancí, tak je těžké předvídat. Podle průzkumů to nevypadá nejlépe, ale zatím všechny volby dopadly lépe než průzkumy. Odhaduji výsledek mezi šesti a osmi procenty, to je můj tip, který nechci nikomu vnucovat. Budu příjemně překvapen, když budou mít více, ale vycházím ze skeptičtějšího odhadu. Nevylučuji však, že se ještě atmosféra změní, vývoj je turbulentní. Navíc nevíme, co s preferencemi TOP 09 udělá rozpad koalice lidovců a STAN.

A jak vnímáte spojení s LES? Přivede k volbám více voličů?

To je zrovna věc, která nepřinese nic.

Nic nepřinese a zároveň nic nevezme?

To je otázka, protože oporou Topky je Praha a jestli něco vzala, nevím, protože se již neúčastním předsednictva. Netuším, zda si dělali nějaký vlastní průzkum. Je známo, že někteří protagonisté LES se v Praze netěší velké voličské podpoře. Tohle TOP 09 dělat nemusela, moc jí to nepřinese a doufám, že tím ani neztratí.

Co tedy říkáte rozpadu koalice lidovců se Starosty? Byl to podle vás smysluplný projekt?

Já se přiznám a říkám to otevřeně, že jsem od začátku lidovcům tvrdil, že takhle nastavený projekt je riskantní a nemusí kvůli němu dosáhnout přes deset procent. Od samého počátku je tato spolupráce nastavena špatně.

Takže jste v tomto případě byl prorokem?

Lidovci mají elektorát a Starostové byli nadšeni z výsledků v krajských volbách, jenže účast byla proti parlamentním volbám malá, takže se stejný výsledek nedá zaručit. Jde o zcela jiné volby.

Očekáváte, že někteří znechucení voliči se přesunou k TOP 09?

Nevím, jestli znechucení, ale v podstatě odliv od lidovců nepředpokládám. To nejsou voliči TOP 09 a pokud se týká STAN, tak jestliže jsou preference odhadovány na jedno, dvě procenta, tak většina potenciálních voličů dá přednost někomu jinému. K ODS také příliš mířit nebudou, možná k Zeleným, k Pirátům, nevím, uvidíme.

Po roce ve vedení TOP 09 máte zkušenost se spoluprací s Gazdíkem a Starosty. Jaká ta zkušenost byla?

Já se Starosty vycházím dobře, dělal jsem předsedu klubu a když jsem měl zájem o udržení klubu po dobu mého období, neměl jsem s nimi problém a dokážu si představit, že do budoucna je možné s nimi spolupracovat. Lidsky proti nim nic nemám, i když mám na některé věci jiný názor. Nebyl bych tak horlivý například při prosazování registrů smluv. Vím, že v několika oblastech nebylo vše domyšlené. Stát má různé instituce a podporu vědy, ale na zveřejňování smluv existují někde i etické kodexy.

A jaký je váš tip na výsledek voleb? Kdo vyhraje, kdo se dostane do vlády?

Moc se obávám, že vyhraje hnutí ANO. Otázka je, s jakým výsledkem. Doufám, že bude nižší a Babiš nebude schopen sám společně třeba s nějakým radikálním hnutím udělat koalici. To by pro zemi bylo velmi špatné, ale to už věštím z křišťálové koule.

Svět je takový a dějí se v něm věci, které by nikdo nepředpovídal. Ať už brexit, výhra Donalda Trumpa, světem běhá tekutý hněv, jak se říká. Lidé jsou frustrovaní, politici nejsou méně kvalitní, než dířve a obrovsky se rozšířilo lhaní přes sociální sítě, zvýrazňování špatných zpráv. Vezměte si, jak se rozšířila kriminalita. Česká republika je nejbezpečnější v Evropě, u nás kriminalita klesá. Ve společnosti panuje obrovská nervozita a vím, že Babiš má fanatické stoupence, už jsem na ulici na nějaké narazil. Pár lidí si skutečně myslí, že Babiš je ten pravý.

Pokud Andrej Babiš vyhraje, co pod jeho vládou Českou republiku čeká?

Myslím, že je schopen zajít velmi daleko. Otázka není, kam půjde. On sám by rád šel na hranu demokracie. Můj osobní názor je, že otázka naopak je, co mu dovolí Evropská unie, co okolní svět a jaké následky to bude mít pro nás. Evropská unie tehdy v případě Rakouska velmi brzdila a uvidíme, co na to mladí lidé. Zavádět někde tvrdý režim je velmi obtížné, existují sociální sítě a dovedu si představit, že to může skončit rozpolcenou společností tak, jak se formuje v Polsku. Dnes si lidé nechtějí nechat zasahovat do svých věcí a umějí si vyměnit informace. Podívejte se na Polsko, které je prosperující země a nikdy jim ekonomika nešlapala tak, jako dnes. Nikdy se neměli tak dobře, jako dnes, přesto se politicky rozpoltila na dva tábory, a to se nám také může lehce stát.

Připravuje nás Andrej Babiš o demokracii?

Já si to nemyslím, já to vím. Tahle koalice – a oni mu k tomu někdy aktivně pomáhali sociální demokraté – ořezala naše svobody výrazně. Za zákony, které jsou připraveny a které schválili, odpovídají jak sociální demokraté, tak lidovci. Pokud začnou potenciál těchto zákonů využívat, tak u nás nastane velmi restriktivní režim. Jde o to, co si koalice prohlasovala, například budou mít o každém veškeré informace od zdravotního stavu přes šikanování úředníků až po majetkové poměry. Vy musíte dokázat, že nejste zloděj, nikoliv naopak. Mají připravenou půdu k tomu, aby nastolili restriktivní režim. Nemusí ani schvalovat další zákony, už ty současné jim postačí a co teprve ty, které připravují.

Registrů je jedenáct, dvanáct a autorem jejich seznamu jsem byl já. Popravdě řečeno se na něj dostala jen polovina. Tehdy jich mělo být šestadvacet, nakonec jsme jich ponechali šestnáct. Mezitím však schválili další, dnes se tedy bavíme asi o třiceti takových zákonech, a to ani nemluvím o vyhláškách a podzákonných normách, které mohou způsobit problémy. Jednoduše, když bude někdo nepohodlný, tak ho mohou nechat odstranit. Zavřou ho a ani nebude mít žádná práva. Takových věcí, které připouští šikanu obyvatel, je více.

Hodně a stále se mluví o pomalé či neschopné Evropské unii. Zlepšuje se situace v něčem? Zlepšuje se Evropská unie?

Začal bych obecně. Evropská unie se prostě chová velmi podivně a nešťastně. Třeba směrem k Polsku. Mám pocit, že Evropská unie je už delší dobu v krizi a má velké problémy, přitom úředníci řeší blbosti a velmi málo řeší podstatné věci, třeba migraci. Nějakým způsobem se vše daří držet na uzdě, i když nad námi visí časovaná bomba. Na druhou stranu je nulová snaha jak Evropské unie, tak proevropských stran – například TOP 09 – racionálně říkat, v čem Evropská unie téhle zemi pomáhá. Všichni šijí mimo mísu a já nestíhám, abych napsal obranu, co jsou objektivní přínosy Evropské unie. Všichni řeknou cestování, ale tím to končí. Málokdo si uvědomuje, že významným faktorem je, co se nám děje s roamingem. Nadnárodní společnosti mají někdy planetární monopol, a tak malá země jako Česká republika nemá šanci s nimi bojovat, aby hájila zájmy svých občanů a daňových poplatníků.

Evropská unie je síla, která dokáže evropský trh ochránit, jako třeba u obří pokuty pro Google, emise automobilů, mobilní operátoři a jednání s velkými státy jako Kanada, Spojené státy, jednání s Asií… Nám se tyto věci vyplatí řešit přes velké sdružení států. Pokud bychom je řešili samostatně, tak sami vidíme, jaký je vztah a chování Číny vůči nám. Potřebujeme, abychom byli bráněni rovnocenně. Česká republika s takovou velikostí ekonomiky sama nemá šanci. To zde vůbec nikdo neříká. Spousta věcí by se zabetonovala, zdražila a velké firmy by řádily jako na Klondyku, což je logické a snaží se o to, ale je to odporné. Mají monopoly a takové prostředky, že klidně zmáknou politickou stranu kdekoliv.

Jaký je váš názor na diskusi kolem muslimských plavek burkin? Jde o narušování našeho životního stylu, jak tvrdí odpůrci, nebo jen o zbytečnou hysterii?

Kolem toho, že někdo přišel zabalený do burkin, je to hysterie. Na druhou stranu, jestliže kdokoliv přijde do naší republiky, tak by se měl chovat podle našich pravidel. My, jestliže přijdeme k nim, musíme se chovat podle těch jejich. Když jsme byli v Iránu s ženským doprovodem z ministerstva zahraničí, ženy se zahalily šátkem, jak je zvykem. Požadoval bych, když přijdou, ať se chovají podle našich zvyků. Měli by ctít pravidla dané země, a pokud zde chtějí žít, tak by se měli podle našich zvyků přizpůsobit našim hodnotám. Nedovedu si představit, že bych se přestěhoval do Německa, Spojených států a vynucoval si své hodnoty násilím. Pokud mi pravidla nevyhovují, do dané země nejedu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…