Putin má pevné nervy a ví, co vše má v ruce. Štěpán Kotrba přináší to, co k syrské krizi nikdo neřekl

17.04.2017 4:50 | Zprávy

ROZHOVOR Pro mimořádný zájem o poslední vydání odpovědí Terezy Spencerové na ParlamentníchListech.cz se redakce rozhodla položit dané otázky týkající se zejména aktuální situace v Sýrii také analytikovi a publicistovi Štěpánu Kotrbovi.

Putin má pevné nervy a ví, co vše má v ruce. Štěpán Kotrba přináší to, co k syrské krizi nikdo neřekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpůrci Asada před velvyslanectvím Syrské arabské republiky

Mnohým se zdá, že za poslední týden se svět zbláznil. Donald J. Trump, který hlásil, že na poli zahraniční politiky bude mimořádně zdrženlivý, nechal v pátek odpálit na syrskou leteckou základnu 59 Tomahawků. Pravda, skoro nic se netrefilo. A od té doby jedou spekulace, proč to udělal: Chtěl opravdu potrestat zlého Bašára Asada za „chemický útok“? Je to začátek větších amerických akcí v Sýrii, i když to americká veřejnost nechce? Byla to taková „propagační střela“ před jednáním Rexe Tillersona v Rusku? Nebo ho „zbulíkovala“ dcera Ivanka, která podle některých informací nemohla snést pohled na ty zplynované děti? Co to bylo?

Dle mého názoru to byla klamná operace, zaměřená na uklidnění úředníků Pentagonu a na americké občany. Zavrtělo se psem. Proto ta hra s něžnou kráskou, která prezidenta ukecala... Z taktického hlediska nesmyslná ukázka síly a rozhodnosti. Reprezentovaná spektakulárně katastrofálními výsledky.

Počítejte se mnou: cena jednoho Tomahawku je 1,59 milionu dolarů. Z 60 střel BGM-109E jedna hned po startu explodovala nad mořem, na cíl prý dle mluvčího ruského ministerstva obrany generála Igora Konašenkova z 59 doletělo pouze 23. Zasažených cílů je pár. Škody na letišti jsou směšné. Během týdne či dvou odstranitelné. Mrtvých a zraněných jen několik.

Nabízí se otázka, po které se doposud nikdo neptal, jak je to možné, že generály i americká média tak směšná vojenská účinnost masivního nasazení torpédoborců USS Porter (DDG-78) a USS Ross (DDG-71) třídy Arleigh Burke v blízkosti ostrova Kréta nechává v klidu. Kdyby šlo o vojenský a ne propagandistický účinek, ozýval by se ve Washingtonu řev.

Během útoku na základnu, kde měly být podle Department of Defense s „vysokou mírou jistoty“ sklady chemických zbraní, mělo být podle stejného zdroje zničeno kolem 20 letounů, dále zasaženy či poškozeny systémy protivzdušné obrany – raketové systémy země-vzduch, hangáry, 10 skladů s municí a 7 nádrží s palivem. Střely byly jako operačně-taktické vybaveny vysoce výbušnou a kazetovou municí.

Místo masivního poškození letiště byla jednou střelou zasažena blízká vesnice, kde zemřelo 9 civilistů. Zničeno bylo 6 stíhacích, ale letu neschopných letounů MiG-23MF/UM, které pamatují ještě Varšavskou smlouvu, část zbylých letounů na ranveji zůstala bez poškození. Ani dráha nebyla poškozena... Zasaženo bylo několik ochranných krytů pro letouny, sklad náhradních dílů, vzdělávací budova, jídelna a radarová stanice. 4 vojáci byli zabiti při útoku, dva jsou nezvěstní a šest bylo zraněno při hašení požáru. Většina střel podle snímku z Digital Globe dopadla za letištěm na silnici a do pole.

Vrtulníky Mi-35, Mi-24s, Mi-8, stíhací bombardéry Su-22M-2 a Su-22M-4 z devadesátých let, které jsou standardně na základně také, zasaženy nebyly. Stejně jako nebyl zasažen jediný kontejner s chemickými zbraněmi, které na letišti podle Pentagonu měly být…

Donald Trump vzápětí po demonstraci diplomacie dělových člunů teatrálně vyzval „všechny civilizované národy“, „aby se sjednotily“, aby „ukončily masakr a krveprolití v Sýrii“.

Promiňte, ale fregatního kapitána Russella Caldwella a fregatní kapitánku Andrii Sloughovou, velící oběma lodím, měl někdo za tento útok rychle poslat do výslužby nebo ke zdi. Stejně jako důstojníky satelitní rozvědky, kteří jim připravovali data. Způsobili ostudu a škodu 95 milionů dolarů.

Rusové, které Američané varovali předem, nikdy nepřiznali, že by zbylé rakety sestřelili svými PVO S-300 a S-400, které v Sýrii mají. Kde tedy ty zbylé rakety jsou?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Štěpán Kotrba

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…