Raději zemřít s EU, než žít s ruskou vakcínou, to vážně píší. Státní správa se kompletně zhroutila. Analytik Štefec po těžkém covidu odkládá diplomatické fráze

15.03.2021 17:17

ROZHOVOR Očkovací pasy budou, i kdyby čert na koze jezdil. Natolik si je jistý vojenský analytik Jaroslav Štefec. Cesta na dovolenou bude znamenat prokázání o očkování a negativní test, zároveň doufá, že bude fungovat jen po dobu pandemie. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se kompletně zhroutila celá česká státní správa a do toho všeho se politika plete při shánění účinných vakcín proti koronaviru.

Raději zemřít s EU, než žít s ruskou vakcínou, to vážně píší. Státní správa se kompletně zhroutila. Analytik Štefec po těžkém covidu odkládá diplomatické fráze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Jistě jste zaznamenal rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem, kde se vyjádřil pro rezignaci ministrů a ředitelky kvůli ruské vakcíně Sputnik V. Jak jeho slova vnímáte?

Myslím, že jde o vyjádření jeho osobního názoru. Já jako člověk, který aktuálně prodělal, respektive ještě prodělává nemoc covid-19 s poměrně dost těžkým průběhem, jsem si jen potvrdil svůj názor, jak složitá a těžká je situace lidí, kteří tuto nemoc dostanou a nemají podporu ze strany státu. Za celou dobu jsem dostal jen informaci, že jsem pozitivní, dostal jsem informaci, která spočívala v hesle pro e-Roušku, ale jinak už mě nikdo nekontaktoval. Nedostal jsem žádné informace, hygiena mě nekontaktovala. Za normálních okolností, kdybych neměl přístup k internetu a neměl možnost či schopnost si to dohledat, nevěděl bych vůbec, co mám dělat, jaký postup dodržovat, čeho se vyvarovat a na co si dát pozor. Všechno je necháno jen na lidech a státní správa, od které bych čekal, že za peníze, které do ní dáváme, bude určitým způsobem fungovat, skutečně nefunguje. Je to jak problém Ministerstva zdravotnictví, tak i hygieny, která podle mého názoru v této republice selhala.

Čili jestliže prezident vyjádřil tento názor, tak z mého pohledu ho vyjádřil naprosto správně a naprosto oprávněně. Jiná věc je, pokud se do toho bude míchat ještě další věc, a to je vakcína Sputnik V, která je svým způsobem velmi specifická, protože je postavená na jiném principu než vakcíny jiné. Je to dvouvektorová vakcína, nejsem vakcinolog, ale kdysi dávno jsem absolvoval přednášky o virologii v rámci vysokoškolské výuky ve dvou semestrech vojenské medicíny. Takže vím, jak takové vakcíny vypadají, jak se připravují a podobně. Zatímco nová vakcína firmy Pfizer je postavena na zcela novém principu – třeba je to budoucnost vakcinace, to já nevím –, ale momentálně jde o skutečně reálně neověřenou vakcínu z hlediska principu.

Považujete názor prezidenta za oprávněný kvůli tomu, že by měli Blatný, Petříček i Storová odstoupit? Nebo proč?

Považuji ho za oprávněný proto, že systémy, které tyto lidi řídí, nefungují. To je první věc. A druhá je, že Česká republika by měla vystupovat poněkud samostatněji, protože jestliže jsme loni přišli podle odhadů ekonomů, kteří se zabývají ekonomikou na úrovni státu, odhadem o 550 miliard korun kvůli covidu, letos to určitě nebude lepší. Spíše horší. Takže každý den, o který se zkrátí vakcinace obyvatel v této republice, čili každý získaný den navíc je pro nás v podstatě plusový o 1,7 miliardy, kdybych vzal čísla minulého roku.

Z mého pohledu je jakákoliv možnost získat velké množství vakcíny bez ohledu na to, odkud je a pokud prokazatelně funguje a je bezpečná – což se zdá, že jsou všechny vakcíny v současné době na trhu –, jenom pozitivní a přináší to obrovské přínosy jak z hlediska ekonomického, tak především z hlediska ztráty na lidských životech. Dostáváme se ke 250 úmrtí denně.

Stačilo by, kdyby byl Sputnik zkontrolován Státním ústavem pro kontrolu léčiv?

Naprosto jednoznačně, protože jsme přece svéprávná, samostatná země, máme domácí zákony, a tím, že Evropská komise schválí vakcínu Sputnik, ji neučiní lepší nebo účinnější. Pokud Státní ústav pro kontrolu léčiv dojde k názoru, že vakcína splňuje požadavky, dostane odpovídající podklady a rozhodne o jejím používání ať už v nouzovém režimu, nebo v jakémkoliv jiném, a ten nouzový režim máme prokazatelně, jde o přínos. A nemusíme čekat na Evropskou lékovou agenturu, protože nic nepřinese. Čekání nás stojí lidi a peníze. Konkrétní životy a konkrétní peníze.

Výroky prezidenta kolem Sputniku a rezignace ministrů vyvolaly obrovské reakce, hlavně v negativním slova smyslu. Proč si myslíte, že byly tak bouřlivé?

Velmi jednoduše. Protože lidé, kteří mají přístup do médií naprosto volný a média se jich ptají, vyjadřují svůj názor. Ale existuje tady spousta lidí, kteří mají opačný názor, a ti se zase tak často do médií nedostanou. Takže ta reakce je skutečně programová ze dvou důvodů. Prvním je osoba prezidenta Miloše Zemana, na kterou se útočí tak nějak standardně. A druhý důvod je, že spousta lidí, kteří jsou vyloženě zaměření proti Rusku, tuto vakcínu odmítá a priori a říká, ať počkáme na Evropskou unii. Raději zemřít s Evropskou unií než žít s ruskou vakcínou – i taková hesla padají na sociálních sítích.

Zemanův rozhovor vyvolal vzpouru hejtmanů, kteří podle ankety Deník.cz prohlašují, že bez schválení Evropské lékové agentury odmítají ve svých krajích ruskou vakcínu použít.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Hejtmani to mohou odmítat, otázka je, jestli budou lidé umírat více a více. Pokud budou vakcínu odmítat, jsou vázáni na konkrétní politické strany a těm stranám to rozhodně nepřispěje. Otázka zní, jaké dostali pokyny ze svých příslušných stran, jak se k těmto věcem mají vyjadřovat. Hejtmani jsou do jisté míry vždy závislí na politických stranách, které je tam nominovaly. Já to nechci zlehčovat, ale je mi to celkem divné, protože Evropská léková agentura svým vyjádřením vakcínu nevylepší. Neudělá ji ani lepší, ani horší, takže rozhodující je národní výsledek očkování třeba právě v Rusku.

Každopádně žádost o posouzení Sputniku V dostala Evropská léková agentura až nyní, zatímco Rusko domlouvalo obchod s vakcínami se státy samostatně bez ohledu na Evropskou unii. Šlo o součást taktiky?

Je to dost možné, ale nevidím důvod. Možná je to pokus využít selhání Evropské unie, protože Evropská unie jednoznačně selhala. Už nyní je zřejmé, že všechny projekty dodávek jsou zpožděné a naprosto nerealistické. Je to přesně o tom, o čem jsem mluvil – bude nás to stát lidi, bude nás to stát peníze a k ničemu to nepovede. Je možné, že jde o taktiku, ale nedovedu si představit čeho, určitě to nebude taktika zaměřená na poškození Evropské unie, protože Evropská unie se poškozuje naprosto samostatně a nepotřebuje k tomu ani Rusko, ani Čínu.

Diskutuje se o tom, jak moc do vakcín zasahuje politika. Evropská léková agentura nebude chtít provést urychlenou certifikaci vakcíny, zatímco u jiných tak učinila. Některé státy ji a priori odmítají jenom kvůli tomu, že je z Ruska. Pak se také někteří lidé vyjadřují ve smyslu, že státy podporující Sputnik směřují spíše na Východ. Co k tomu říci?

Že je to nesmysl, protože státy, které podporují Sputnik, jednoznačně mají zájem na tom, aby přežili jejich lidé. Nestalo by se to, pokud by Evropská unie zajistila dostatek levných vakcín, jak říká, a v solidním horizontu, protože z mého pohledu je optimální horizont čtyři měsíce, jenže my máme na dodávky vakcín horizont asi osm měsíců. A navíc už teď víme, že je to zpožděné. Takže cokoliv navíc je plus a přínos. Je fakt, že když Evropská léková agentura schvalovala Pfizer, nebyla žádná výprava do fabriky, nechtěli podrobné technologické postupy a podobně. Stačilo jim doložit doklady firmy, jak si je vyžádali. V tomto případě je to obrovský problém. Chápu, že je to politikum, ale je to politikum, které si Evropská unie vytváří sama, respektive její orgány a její vedení, tím, že vlastně neplní to, co říká. Tím, že se tak zásadním způsobem rozcházejí slova a činy, což poškozuje státy Evropské unie, rozhodně ty menší, jako jsme my.

V této souvislosti se nabízí otázka, zda je hazardováno se životy lidí na úkor politiky? Místo aby se udělalo vše pro zjištění, zda Sputnik funguje, či nikoliv, je odmítána i přesto, že by mohla pomoci. Je to hra s lidskými životy?

Určitě. Z mého pohledu jednoznačně. Já to beru i z pohledu člověka, a nejsem v tomto nezaujatý, kterému zemřeli už čtyři přátelé, poslední před asi pěti dny. Očkování se flikuje, nic se neděje, z pohledu normálních lidí nikdo nic neví. Očkují se naprosto chaotickým způsobem lékaři, učitelé, policie, vojáci, ale to je, jako když se, jak říkával můj děda, plivne na Macháčkův palouk. Nestačí to. Je potřeba očkovat celou populaci podle věku a mělo by se nechat na praktických lékařích a zaplatit jim. Zorganizovat lidi podle pořadníků, aby lékaři dostávali dostatek vakcín v konkrétních termínech.
Myslím, že během čtyř měsíců lze proočkovat celou populaci. Ať chceme, či nechceme, ať poslanec Volný vyřvává, co chce, budou očkovací pasy. I kdyby čert na koze jezdil. Očkovací pasy budou, a kdo bude chtít jet na dovolenou nebo kamkoliv, bude muset prokázat, že prošel očkováním, a bude muset prokázat, že není infekční.

Doufáte, že očkovací pasy budou platit jen na dobu pandemie?

Doufám, že to bude jen na dobu pandemie, ale jak znám své pappenheimské, je možné, že to bude pokračovat i dál. Jinak největší problém v současné době v České republice je, že se v podstatě zhroutila kompletně celá státní správa a vůbec nefunguje, jak by měla. Zmatky, které vznikají, různé protesty, nikdo nic neví, lidé jsou a priori proti očkování, i když jim někdy rozumím. Když vláda nařídí, aby si všichni dali na hlavu červeného kulicha, neznamená to, že to musíme udělat. Ale způsob, jakým vláda opatření zavádí, je jemně řečeno pitomý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…