Radikální odborář: Nečas je na dobré cestě být jako diktátor Ceausescu

25.11.2012 11:55

ROZHOVOR Odborářský radikál Jaromír Dušek je současnými politickými poměry velmi zklamán. Upozorňuje dokonce na to, že premiér Petr Nečas (ODS) v něčem připomíná rumunského diktátora. Nebo na to, že české politické elity skončí jako legendární komunista, Milouš Jakeš.

Radikální odborář: Nečas je na dobré cestě být jako diktátor Ceausescu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Co se pro Vás v posledních týdnech změnilo? Končíte kvůli své nové funkci radního Pardubického kraje jako boss železničních odborářů?

Pokud nechci zůstat za hlupáka, musím polykat neuvěřitelnou spoustu materiálů, výrazně mi přibylo práce. Snažím se ale také pomáhat kolegům v odborovém svazu, většinu činností a zodpovědnosti už ale přejímají kolegové. Směřujeme to k tomu, abychom na sjezdu, který se bude konat na jaře 2012, bylo zvoleno nové vedení, v němž nebude nikdo z vedení stávajícího.

Od jara se tedy budete věnovat jenom kariéře radního, do role odborů už nebudete mluvit?

Neodboráře ze mě někdo jen tak neudělá. Zůstanu působit v orgánech SOSADu (Svaz Odborářů Služeb a Dopravy), budu hrdý na to, když u nich budu mít nějakou pozici. Za to, že jsem odborář, se nestydím. Všude se k tomu hlásím.  Role odborů je v demokratických společnostech velmi důležitá.

Jak vidíte roli odborů v Česku do budoucna? Nálada je hodně levicová...

Síla odborů se výrazně odvíjí od vlivu a postavení jejich předáků. Jestliže odbory poslední dobou částečně vyklidily pozice, které zaujímaly, je to především nečinností nebo alibismem odborových bossů. Nejsem úplně spokojen s tím, jak dnes odbory vystupují. Trvale patřím k radikálnějším zastáncům práv občanů. Jsem smutný z toho, že odboráři stále hledají výmluvy. Údajně není nálada na stávky, společnost není dostatečně naladěna na to, aby se vzepřela, aby lidé šli bojovat proti vládním reformám a podobně. Myslím si, že to vůči veřejnosti není úplně pravdivé. Je to licoměrné. Já sám jsem organizoval nejrozsáhlejší stávky v ČR, zakusil jsem se svými kolegy spoustu obav. Ale nikdy jsme se lidí neptali, jestli mají na stávkování náladu. Museli jsme kolegy přesvědčit, že jednáním nejsme schopni ničeho docílit, že stojí za to riskovat ztrátu zaměstnání i mzdy. Za nešťastná považuji i prohlášení Jaroslava Zavadila na Václavském náměstí, kde 17. listopadu mluvil o tom, že ve společnosti ještě není nálada ke stávce.

Jak se díváte na generální stávku, jsou na ni podle Vás Češi připraveni? Co by je zaktivizovalo?

Pojem generální stávka je trochu novinářská kachna. Je to nesmysl. Generální stávkou bych rozuměl to, že by všichni zaměstnanci v jednom okamžiku zastavili práci. Ale to přece nejde. Zkuste říct pilotovi letadla ve 30 000 stopách, aby začal stávkovat, aby řekl třem stům cestujícím, že stávkuje, ať si to letadlo spadne. Nebo lékaři, který právě operuje někoho po nehodě a snaží se mu zachránit život. To je nesmysl. O generální stávce často mluví šéf odborového svazu KOVO Josef Středula. Ale řekl bych, že to je stejná slibotechna jako Petr Nečas.

Proč myslíte, že odboráři se stávkami váhají?

Nevím. V Americe ve 30. letech minulého století se tak podařilo mafii ovládnout odbory, že se jim říkalo žluťácké, tedy zmanipulované. Nechci tvrdit, že je to tady podobné. Ale trochu se obávám, že to v některých případech tak být může. Nekorumpují jenom peníze, ale i moc. Řada odborových předáků je členy různých dozorčích rad a podobně. A právě v některých z těch společností se vyplácí astronomické odměny. To je možná jedna z příčin otálení odborů. Jak se říká, koho chleba jíš, toho píseň zpívej.

Patříte, jak jste říkal, k radikálnějším odborářům. Jaký máte vztah třeba s pány Dufkem nebo Zavadilem, jste přátelé?

Rád bych si dál myslel, že je mi ctí být s nimi kamarád. Poslední dobou si už ale nejsem jist. Pana Zavadila jsem měl za zásadového a nesmiřitelného zastánce lidí. Za poslední rok mám ale obavu, že už jím není. I jeho veřejná vystoupení jsou úplně jiná, jako kdybych viděl jiného Zavadila. Ale nechci ho z ničeho podezírat. Odboráři se svou pasivitou podílí na devastaci společnosti.

Jsou teď podle Vás odbory zdiskreditovány? Třeba pan Zavadil šel po demonstraci na pivo s ministrem financí, to asi důvěře v odbory nepřispívá...

Pivo po demonstraci rozhodně nebylo šťastné. Odborům velmi ublížilo. Kdo si myslí, že ne, tak kecá. I v televizních vystoupeních, když sedí proti sobě pan Kalousek a Zavadil, zasvěcenějším to připomíná selanku. Pan Dufek zcela určitě vystupuje pro veřejnost líbivěji a poslouchatelněji, často pojmenovává věci pravým jménem. Shoda ale nemusí být na všem.

Zmínil jste už vazbu odborů na mafii v USA. O vládě mafie v ČR hovořila 17. listopadu i ekonomka Ilona Švihlíková. Souhlasíte s ní?

Ano. Už dlouho jsem neslyšel nikoho mluvit takto věcně a pravdivě. Nemyslím si, že v této zemi vládnou lidé ze Strakovky. Jsou to figurky vlivových a nátlakových skupin, pro něž plní úkoly. Církevní restituce, druhý pilíř důchodové reformy, sKarty...Vláda to všechno dělá na objednávku. SKarty nikomu nic nepřinesou. Řada lidí není schopna vybrat si peníze z bankomatu. Řada z nich má k nejbližšímu bankomatu třeba až dvacet kilometrů. Proč asi z té slovutné protikorupční vlády odešlo tolik ministrů? Kvůli korupci. Je to nejkorupčnější vláda, která tu kdy byla. Proč je někdo korumpován? Protože poslouchá tyto vlivové skupiny. Ilona Švihlíková to pojmenovala tak dobře, jako nikdo předtím.

Senátor Kubera posléze její výroky odsoudil a přirovnal k hajlující ženě za Třetí říše...

Jestli někdo ve společnosti radikalizuje názory, tak jsou to tito pravicoví komsomolci. Pan Kubera je součástí tohoto drancujícího systému, součástí korupční vlády, korupčního modelu České republiky. Pokud se někdo ozve a řekne, jak to je, tak je obviněn z fašismu? Proč ho rovnou nezlikvidujeme, nedáme ho na hranici? Čím ho zlikvidujeme? Označíme ho za xenofoba, homofoba, fašistu. Chceme-li někoho umlčet, pošpiníme ho, popliveme ho. Pan Kalousek to dělá velmi často.

Hodně mluvíme o vládě, jak se díváte na růst preferencí komunistů? Máme prvního komunistického hejtmana...

Kdo je největším viníkem? No přece pravice. Komunisté po revoluci nic ovlivnit nemohli, nebyli ve vládách ani zastupitelstvech. V současnosti se ale modlí, aby Nečas byl ve vládě co nejdéle. Čím déle tam bude, tím víc jim porostou preference. Takhle funguje demokracie? Nerespektují se názory druhých, politici dělají opak toho, co slíbili před volbami a podobně...Na úkor milionů lidí se tu dělá šlehačka na dort pro hrstku vyvolených.

Podle nedávného výzkumu STEMu, 92 procent lidí není spokojeno se současnou politickou situací. Co jiného by vládu přimělo odejít?

Absolutistický vládce, který se rozhodne rozkrást stát, se průzkumem nezaobývá. Ten si je sám sebou jistý jako Ceausescu. Pokud chce Nečas dopadnout jak on, tak je na dobré cestě. Až to jednou praskne, bude to lynč, zloba lidí. Před tím opakovaně varuju. Lidem dojdou nervy. Nemusí to dobře skončit. Naše sametovost se z republiky vytratí. Jestli naši politici čekají na to, až budou Jakeš...Strakovka už je na tom teď skoro stejně.

Dlouho se mluví o možnosti vytvořit politickou stranu odborů. Je k tomu vůle? Měla by tato strana šanci vstoupit do sněmovny?

Šanci by určitě měla. Ale odboráři k takovému kroku podle mého ještě nedospěli.

Ing. Jaromír Dušek (60) je český odborář, od roku 2009 zastává funkci předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy. V krajských volbách v roce 2012 kandidoval za SPO-Zemanovce. Za tuto stranu po nich začal působit jako radní Pardubického kraje pro dopravu. Proslul jako kritik homosexuálů, zejména ve vedení Českých drah.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…