Raper Lipo podporuje Dienstbiera. Zeman prý patří do minulosti

09.01.2013 16:26

ROZHOVOR Mladý raper Lipo upoutal před dvěma lety pozornost Liberečanů songem Pozdravy z Liberce, v němž zkritizoval tehdejší občanskodemokratické vedení města. Nyní přichází s dalším politicky zaměřeným počinem. V předvolebním spotu Chci změnu představil sociálnědemokratického kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera.

Raper Lipo podporuje Dienstbiera. Zeman prý patří do minulosti
Foto: YouTube
Popisek: Raper Lipo spolu s Jiřím Dienstbierem v předvolebním spotu

„Opírá se o hodnoty, které mi jsou blízké,“ říká. Favorit prezidentské volby Jan Fischer podle něj neumí projevit jasné názory. A Miloš Zeman? „Je představitelem minulosti. Jeho napojení na byznys, Šlouf v pozadí, podpora ze strany Klause a mstivost vůči levici jsou pro mě signálem, jak by mohl prezidentskou funkci vykonávat,“ míní.

Podpořil jste volebním spotem Jiřího Dienstbiera v jeho snaze získat  prezidentský post. Proč?

Dienstbier se jako politik opírá o hodnoty, které jsou mi blízké. Je čitelný, ideově ukotvený a zároveň to není typický, loajální straník. Ze všech možných kandidátů se mi jeví jako nejlepší. Nevnímám prezidentskou funkci pouze v její ceremoniální úloze, tudíž mi jeho relativně nižší věk vůbec nevadí. Naopak je to šance, po deseti letech, ukázat na nový směr, vztahu ke společnosti, politice, Evropě. Nevzdává se idealistické linie. Já taky ne, proto jsem se ho z vlastní inciativy rozhodl podpořit a představit ho tak mladší generaci lidí.

Největším favoritem prezidentských voleb je Jan Fischer. Jak ho hodnotíte?

Jan Fischer je pro mě osobnost, která neumí projevit jasné názory. A to je pro mě zásadní nedostatek. Tvrzení, že by nejmenoval vládu s účastí komunistů vnímám jako účelový, vzhledem k jeho komunistické minulosti, dosti pokrytecký tah pro voliče pravice.

Mezi levicovými voliči boduje Miloš Zeman, který bude patrně největším soupeřem Jiřího Dienstbiera v boji o postup do druhého kola. Jak na něj pohlížíte?

Miloš Zeman je při všem svém osobním charismatu představitelem minulosti, éry kterou bychom už měli mít všichni za sebou. Jeho vazby na byznys, Miroslav Šlouf v pozadí, podpora ze strany Klause a evidentní mstivost vůči levici, jsou pro mě signálem, jak by mohl prezidentskou funkci vykonávat. Zemanova doba je už pryč.

Při předvolebních návštěvách prezidentských kandidátů měl největší účast mladých lidí - alespoň tady v Liberci - Vladimír Franz. Ten se vám jeví jak?

Vůbec neřeším Franzův zjev. Jde mi o jeho názory a ty jsou překvapivě dosti konzervativní. Navíc je cítit, že není politikem s ujasněnými postoji. V tomto případě to vidím ale spíše jako slabinu, než přednost.

Česká pravicová vláda prochází po odvolání ministryně obrany Karolíny Peake další z mnoha svých krizí. Jak se díváte na dosavadní činnost vlády? A vydrží podle vás do konce volebního období?

Já jsem si tuto vládu nepřál, ale když odhlédnu od mých preferencí a podívám se na její fungování, tak je patrná její křečovitá úpornost. Zásadní reformy, které ovlivní životy většiny lidí, protlačuje s minimálním převahou, bez snahy o konsenzus. Nenamáhá se je jakkoliv vysvětlovat lidem. Za gloriolou rozpočtové odpovědnosti se skrývá tupá škrtací metoda. Vláda však přežije. Její podstatná část si spočítala, že kdyby byly v brzké době volby, nedopadlo by to z jejich pohledu dobře.

Před komunálními volbami v roce 2010 jste složil dle mého názoru vydařený song Pozdravy z Liberce, který kritizoval tehdejší vedení Liberce pod taktovkou primátora Kittnera. ODS poté poprvé v novodobé historii Liberce volby nevyhrála. Vítězem se stala Změna pro Liberec a primátorem Jan Korytář, které však smetl po půl roce puč jejich koaličních partnerů. Jak jste sledoval dění na liberecké radnici?

Udělal jsem ho čistě z vlastní iniciativy a ten song se hned setkal s celkovou naštvaností Liberečanů na místní poměry. Proto tak silně rezonoval. Následné dění jsem sledoval sice zpovzdálí, ale aktivně. Na danou situaci se názory lidí liší, ale vím jistě, že pro města i kraje jsou nebezpečím "podnikatelské" koalice ČSSD a ODS. Na Liberecku mají obě strany nechvalnou pověst a odvolání Korytáře, ať už bylo jakékoliv, se jim pak vrátilo v podobě jejich volebního výsledku v případě krajských voleb.

Na závěr jedna otázka nepolitická. Vaše umělecké jméno je Lipo. Pod stejným názvem se v Liberci vyráběly oblíbené bonbony. Má to nějakou souvislost?

Ano má, vyrůstal jsem kousek o továrny na bonbóny Lipo a každej druhej den jsem cítíl jejich vůni v pokoji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…