Rebel TOP 09: Koaliční partneři nám hází klacky pod nohy. Ale děláme, co můžeme

12.03.2012 18:09

ROZHOVOR I přesto, že je Jan Farský (TOP 09) zaneprázdněn jak svou činností poslance, tak starostováním městu Semily, ParlamentnímListům.cz poskytl exkluzivní rozhovor. Hájí v něm reformy své strany a naopak kriticky hovoří o postoji premiéra Petra Nečase (ODS) vůči Evropské unii - prý jde o výsledek vnitropartajních vazeb na prezidenta Václava Klause.

Rebel TOP 09: Koaliční partneři nám hází klacky pod nohy. Ale děláme, co můžeme
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec Jan Farský

Jak se díváte na spory šéfa zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga ohledně paktu o rozpočtové odpovědnosti?

Vztahy pana premiéra a ministra zahraničí mi nepřísluší hodnotit.

Jak se Vy osobně, coby člen strany Karla Schwarzenberga, na pakt díváte?

Myslím si, že pakt rozpočtové odpovědnosti je nezbytný. Je to pakt, který je nutný, i pan Nečas nedávno hovořil o nutnosti tohoto paktu.

Více rozhovorů ZDE

Hovoří se o silných vazbách premiéra Nečase na Hrad. Myslíte si, že i tyto vazby jsou důvodem toho, proč ČR prozatím pakt odmítá?

Vyvažování vztahů v rámci jedné politické strany by nemělo ovlivňovat směřování země, to se děje a není to podle mě správné.

Přejděme k tuzemské politické scéně. Jak se díváte na proces s exministrem dopravy, Vítem Bártou (VV)? 

Věci veřejné se měly Víta Bárty zbavit už dávno. Pokud by došlo k Bártově odsouzení, VV by jako první měly reagovat. Pokud ne, dokonají sebevraždu. Po odsouzení by měl konat premiér - když by ani on neobstál, neměli bychom my, jako TOP 09 otálet.

Probíhající proces s Vítem Bártou se těší velké pozornosti veřejnosti i politiků. Může podle Vás vládě jako celku uškodit, nebo naopak zvýšit její kredit tím, že bude konečně případná korupce potrestána?

Proces má jen negativní důsledky, nezvedne kredit absolutně nikomu. To, co se kolem pan Bárty odehrává, většina lidí transformuje na celou vládu.

Zalitovala TOP 09 v souvislosti s kauzami kolem Věcí veřejných a několika odstoupivšími ministry ODS někdy toho, že s těmito stranami vstoupila do koalice?

TOP 09 dělá vše, co si předsevzala, s čím do vlády šla. Reformy v oblasti zdravotnictví, socálních věcí, rozpočtové odpovědnosti... Děláme vše, co jsme slíbili. 

Daří se vám to?

Daří, i když koaliční partneři se snaží dělat vše proto, aby ne. Není to s nimi jednoduché, ale my děláme, co jsme slíbili.

Jak se díváte na kritiku ministra práce a sociálních věcí, Jaromíra Drábka?

Za panem Drábkem stojím.

Vládní reformy jsou často podrobovány kritice. Kritizují je i ti, kteří se k politice v poslední době příliš nevyjadřovali, například soudkyně ÚS Eliška Wagnerová je označila za "šílené a asociální". Jak je chcete i nadále obhajovat?

Dokud dáváte, všichni tleskají, když začnete šetřit jejich peníze, je to složité. Když je schodek rozpočtu přes sto miliard, dluhy bankám i dalším institucím narůstají, k tomu šetření musí dojít. Někdo to zaplatit musí, jinak nebudou zadlužené nemocnice, ale nebudou vůbec, nebudou malé důchody, ale nebudou důchody vůbec. Nemůžeme si pořád půjčovat, to by přece dlouho nevydržela ani běžná rodina.

Má podle vás tedy vláda rezervu ve vysvětlování reforem veřejnosti?

Rezervu určitě máme. Je ale jasné, že plody těchto reforem nebudou patrné za půl roku, ani za rok. Jasné je ale to, že reformy jsou nezbytné.

Kdo je Jan Farský: Narodil se v roce 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a nějaký čas pracoval v Semilech jako právník. Následně se stal poradcem místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna a s ním odešel do Škody Auto. Od roku 2006 je Farský starostou Semil a v květnu 2010 byl navíc z posledního místa kandidátky v Libereckém kraji zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za stranu TOP 09 a Starostové. V dolní komoře je místopředsedou Rozpočtového výboru a členem Ústavně-právního výboru. Za svůj hlavní úkol považuje zprůhlednění veřejných zakázek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…